Med.Over.Net

Odgovori: nadomestilo za invalidnost in obvezno zdravstveno zavarovanje

Pregled teme
[email protected]
zanima me če si na spizu , invalid3 kategorije če dobiš nadomestilo za invalidnost 263 eur
ali še mi pripada kakšen dodatek spiza sem ostal brez službe ne po svoji krivdi, bil sem 1 leto na zavodu in sedaj mi je komisija priznala invalidnost in prijavo na spiz lp
Citiraj
ejgaa
na ZPIZu piše tako, sicer velja za lani (2012), pa se ne spomnim, da se je predpis kaj spremenil...bog te usliši, da bi letos dobili najvišjega.

Višine letnega dodatka so določene v 6. odstavku 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ. Skladno z določili navedenega zakona in sklepom Sveta Zavoda bo na dan 31.7.2012 uživalcem pokojnin, ki prejemajo pokojnino v znesku:
do 414,00 evrov, letni dodatek izplačan v višini 367,95 evrov;
od 414,01 evrov do 518,00 evrov, letni dodatek izplačan v višini 223,56 evrov;
od 518,01 evrov do 622,00 evrov, letni dodatek izplačan v višini 166,00 evrov.


Najnižji znesek letnega dodatka v višini 166,00 evrov bo 31.7.2012 izplačan tudi uživalcem, ki prejemajo nadomestilo v znesku do 622,00 evrov, in sicer:

uživalcem nadomestil iz invalidskega zavarovanja priznanih po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, veljavnem do vključno 31.12.1999, če le ti ne prejemajo plače oz. niso vključeni v obvezno zdravstveno zavarovanje ali pa so vključeni v obvezno zavarovanje in so zdravstveno zavarovani le kot uživalci pravic iz invalidskega zavarovanja in


uživalcem delnih invalidskih pokojnin, uživalcem nadomestil za čas poklicne rehabilitacije, uživalcem začasnih nadomestil in uživalcem nadomestil za invalidnost, če le ti ne prejemajo plače oziroma niso vključeni v obvezno zavarovanje in so zdravstveno zavarovani le kot uživalci pravic iz invalidskega zavarovanja.
Citiraj
bulek
ejga Ni res da znižan dodatek ,odvisno je od kdaj dobivaš nadomestilo,če cel let ,celega če ne sorazmerni del. Pokliči na spizz in preveri
Citiraj
ejgaa
da, znižanega
Citiraj
brinn
Ali tudi prejemniki nadomestila za invalidnost dobimo dodatek za rekreacijo tako kot upokojenci? Kdo ve?
Citiraj
ejgaa
Če imaš nadomestilo ZPIZa, ti OZZ plačujejo oni.

Zna pa bit fora v tem (obvezno ZZ stane nekje 14 €), da je tukaj zadevo zakompliciral novi Zakon ZPIZ-2, ki vpliva na višino obveznega zdravstvenega zavarovanja, v kolikor vi vplačujete sami prostovoljno na ZPIZ za pokojninsko dobo.

Torej, ste brezposelni, invalid, imate od ZPIZa nadomestilo, zpiz vam plačuje obvezno ZZ v znesku nekje 14 €. Pokojninskega pa prostovoljno ne vpklačujete (tisto, do zdaj 58 €, nato 190 € , pa spet spremenjeno na 58 €).


Če pa tisto prostov. pokojninsko v znesku 58 € vplačujete, pa se vam dvigne tudi znesek zdravstvenega zavarovanja, in sicer iz 14 na 45 €.
Tako da predvidevam, da si vplačujete pokojninsko in zato vam najbrž obračunajo razliko od povišanega zdravstevnega prispevka???
Citiraj
brinn
Spoštovani,

zanima me, kako je z obveznim zdravstvenim zavarovanjem, če si prejemnik nadomestila za invalidnost. Danes sem namreč prejela položnici za dva meseca. Plačati bi morala sama. Do sedaj sem bila prepričana, da mi Zpiz plačuje obvezno zdravstveno zavarovanje. Kako je pri vas, ki ste tudi prejemniki nadomestila za invalidnost? Pri dodatnem zavarovanju, ki ga plačujem sama in pri vseh ostalih položnicah sedaje še to... Če pa nimaš plačanega osnovnega zavarovanja, ti tudi dodatno nič ne koristi in si samoplačnik. Saj ne morem verjeti, da je to res, mi invalidi pač večkrat potrebujemo zdravnika in država niti za to ne poskrbi. Sramota!

Hvala za odgovore
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.