Med.Over.Net

Odgovori: Odpoved in koriščenje dopusta

Pregled teme
Meya
Saj ni problem v novem delodajalcu, tam so mi sami rekli, da lahko prenesem, kar mi ga je ostalo. Problem je še tu, ker eni pravijo tako, drugi drugače, samo sprenevedanje. Zato me zanima, če je to kje zakonsko predpisano. Drugače pa hvala za odgovor.
Citiraj
only me
vsekakor ga porabi. pri menjavi delodajalca je vsak delodajalec dolžan delavcu zagotoviti sorazmerni delež dopusta za tekoče leto. teoretični bi ti ga mogoče kakšen delodajalec celo priznal, vendar tu ni neke ekonomske logike. jaz bi ga na tvojem mestu porabila in ne bi novega delodajalca niti spraševala o tem.
Citiraj
Meya
Pozdravljeni!

Odpoved sem dala 04.10., imam 3 mesečni odpovedni rok, torej se pri drugem delodajalcu zaposlim takoj po novem letu. Moram nujno porabiti preostanek dopusta pri zdajšnjem delodajalcu ali ga lahko prenesem? V katerem zakonu oz. členu zakona je to predpisano, če je? Sama namreč nikjer nisem zasledila, da je NUJNO potrebno porabiti ves dopust.

Hvala in LP!
Citiraj
Štefka
EQ, hvala za vzpodbudo. Recesija ima svoje "prednosti", zakaj bi morala sama plačati študij, ker po drugi strani nikomur ni všeč, če plača izredni študij zato, da jih bo lahko samo zaradi papirja malo "pošlatal". Mi je pa žal
Glede na to, da se pokojninska reforma spreminja, no ja, kaj pa je še kaj doštudirati enkrat, saj bom še najmanj 30 let mogla delati. Zgleda imam čas hehe.
Citiraj
EQ
Štefka, v pravo se preusmeri. Bi bila taprava odvetnica za delovno pravo :)))).
Citiraj
Štefka
Ko sem menjala službo na sredini leta, sem do tiste sredine koristila dopust. Dobila regres. Za novega delodajalca so mi podali potrdilo o številu koriščenja dopusta in o izplačilu regresa. Torej sem pri novem delodajalcu lahko koristila toliko število dni dopusta, kolikor mi ga je ostalo. Pa ni bilo nobene veze glede 6 mesecev. To velja za tiste prve zaposlene.

S23 sprašuje, če naj bi izkoristila ves redni dopust v odpovednem roku. Zakaj, če ga lahko koristiš pri novem delodajalcu. No, ne spodobi se ravno takoj, ko nastopiš na novem delovnem mestu.

Glede poškodb pri delu, menim, da te ne morejo odpustiti, ker poškodba ni nastala izven dela, temveč na delovnem mestu, kjer ste še zaposleni, kljub odpovednemu roku. Malo pobrskati, pa še kakšno odškodnino lahko dobite, če se ravno niste z vrati priprl samo prst na roki. Malo heca.

Pika, hm, ne vem točno, ampak, če ti delodajalec lahko odkloni koriščenje dopusta, ker tako zahteva delovni proces, je potem potrebno vedeti, zakaj daje delodajalec odpoed delavcu. Če je iz poslovnih razlogov, pa nima niti za redne plače, menda potem ne bo človek pričakoval še plačanega dopusta? Pika, če kaj prav vem, mora imeti delodajalec utemeljen razlog, zakaj te odpušča, najde ga pa res lahko, recimo razlog nesposobnosti. Ja, če dovolj tehtno utemelji, res lahko da odpoved, razen če imaš zdravniška potrdila, katere delodajalec ne upošteva. Potem je pa neprej, je posledica bolezni delodajalec ali nekaj tretjega. V teh sferah lahko najdeš lukenj, čes se poglobiš. Pa če si dovolj tečen.

Edino žal mi je, ko sem se ob delu odločala za izredni študij med pravom in upravno šolo. Pa sem imela ob vseh travmatičnih dogodkih premalo časa za študij prava, ker mi leži. Najbojlj se pa smejim, ko pridem do kakšnega primera, koliko smo se smejali, ko sem človeku par strokovnih poveala, tako se je ustrašil, da je imel samo še možnost vprašati, kaj a ste vi kakšna socialna delavka, pravnica? Pa sem strogo odgovorila samo z Da. Mogla sem biti smrtno resna, če sem želela doseči efekt, ker bi drgače storil kakšno drastično posledico. Človek je samo pograbil kolo, pa vse po predpisih storil. Ampak, predolga zgodba, da bi vedeli, kako je kdaj potrebno postopati, da dosežeš efekt. Pišuka mi je žal, da nisem šla na pravo. Sicer pa, sedaj, ko naj zvišujejo delovno dobo, mi lahko plačajo študij prava, cca 5 do 10 let bom potrebovala, da zraven opravim še pravniški izpit in dobim kaj izkušenj, pa bo moj cilj ustvarjen (pet do deset je karirkiran, ker je vmes vedno še kaj dogodkov, tako nisi razočaran, če v dveh letih vsega ne opraviš hehe)

Vzornike dobrih pravnikov ali odvetnikov imam, me kdo vzame za vajenca, potem bom zmožna v pičlih sekundah tudi doštudirati in ob svoji praksi, brez odvetnikov, ko sem kaj dosegla, sodelovati. Pravijo, da se moraš svojih sposobnosti zavedati in drseti tja, kjer lahko zablestiš.
Citiraj
pika+
če imaš pogodbo za določen čas, ti delodajalec ni dolžan podaljšati ko ti pogodba poteče, če pa imaš nedoločen čas pa je tako kot pri vseh drugih
Citiraj
zaposlena delavka
pozdravljeni,

zanima me kako je z odpuščanjem v času koriščenja skrajšanega delovnega časa zaradi otroka do tretjega leta starosti
Citiraj
Zaposlena za ned.čas
Pozdravljeni!

Mene pa zanima,če imam pravico koristiti celotni letni dopust (s sobotami in delovno dobo ga imam 26dni in še 6dni starega),če mi da delodajalec odpoved?Poleg tega imam pogodbo za nedoločen čas (od oktobra 2009).
Citiraj
EQ
robertd je napisal/a:
Če prav vem, te ne smejo odpustiti dokler si na bolniški. Pokliči na delovno inšpekcijo in povprašaj.
Citiraj
robertd
Spoštovani,

zaradi odpuščanja delovcev iz poslovnih razlogov sem bil tudi sam odpuščen s 4.8. 2009. Danes pa smo 31.8.2009 in sem se poškodoval pri delu. To sta zadnja dva dni preden grem na zavod. Ta čas sem bil na odpovednem roku. Zanima me, če me po zakonu sedaj smejo odpustiti. Odpoved mi je bila vročena 3.8.2009. Z današnjim dnem mi začne teči bolniški stalež. Imam pravico še ostati na firmi ali mi grem avtomatično na zavod za zaposlovanje. Prosim če mi lahko odgovorite, kaj lahko storim v tem primeru.

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.


Lep pozdrav!

Robert Dolanc
Citiraj
sončece223
Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako je z koriščenjem dopusta in sicer z 1.7. bom dala odpoved, imam pa 1 mesečni odpovedni rok. Rednega dopusta imam 21 dni in me zanima, če lahko ves dopust koristin v času odpovednega roka? Ali s tem ker bom dala na sredini leta odpoved pripada samo polovica dopusta?

Ter kako je z regresom, se nanaša na dopust?

Hvala za odgovor, lp!
Citiraj
TAAAJJAA
POZDRAVLJENI

ZANIMA ME ČE TI PRIPADA REGRES.DELALA SEM OD 6.12.2008-6.6.2009.ALI MI MORAJO IZPLAČATI REGRES V CELOTI ALI POLOVIČNO.KAJ PA Z DOPUSTO?KORISTILA SEM GA LE EN DAN.TAKO DA GA IMAM ŠE DOSTI.A TI TO PROPADE ,ALI SE TI PRENESE V DRUGO SLUŽBO...ZA ODGOVOR SE ŽE VNAPREJ LEPO ZAHVALJUJEM
LEP POZDRAV TAJA
Citiraj
Stojan
Lep pozdrav,
zanime ena stvar,
žena je dala odpoved 4.9.08, služba jo čaka, kako je z dopustom, ga lahko koristi, ko je odpoved v teku, kaj je v primeru, če ji ga delodajalec ne dovoli?
hvala
Citiraj
DominikaT
Delovno knjižico mu mora vrniti (lahko jo ima tudi delavec) in edina pot delodalcu ostane, če mu delavec ne vrne denarja je tožba.
(vir mojega pisanja je IKS)
Citiraj
Tai
Ni nujno, da ga zahteva s tožbo. Delavcu lahko ob prenehanju delovnega razmerja reče, da mora sorazmerni del vrniti, sicer mu ne bo prej izročil delovne knjižice. Navadno to deluje.
Citiraj
ZDR-NPB1
Vse piše v Zakonu o delovnih razmerjih:

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)

(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
- če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
- če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
- če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.

(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.


163. člen
(izraba letnega dopusta)

(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.

(2) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(3) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 30. junija naslednjega koledarskega leta, če je v koledarskem letu, v katerem mu je bil odmerjen dopust, delal vsaj šest mesecev.

(4) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo delodajalca.

131. člen
(regres)

(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.

(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.

(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.

(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.

(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

Tole bi delodajalec moral upoštevati. Žal se pa mnogi požvižgajo na zakonodajo. Tudi s tožbami in delovno inšpekcijo človek prav daleč ne pride, poleg tega pa, a ga boš šel tožit zaradi par dni dopusta ali par 10 evrov premalo izplačanega regresa? Škoda denarja, časa, živcev... Poleg tega veliko delavcev sploh ne pozna svojih pravic. Poleg tega je veliko takih, ki vse "požrejo", samo da imajo službo. In delodajalci seveda vse to vedo in potem delajo, kakor se jim zdi. Predvsem v manjših privatnih podjetjih je huda anarhija.
Citiraj
DominikaT
Razlago tega dela za regres in dopust sem brala včeraj in je bilo napisano, da delodajalec izplača cel regres, a ker ga delavcu pripada manj, ga lahko nazaj zahteva samo s tožbo, če ga delavec ni pripravljen sam vrniti. Ne sem se poračunavati preveč izplačan regres pri drugih obveznostih delodajalca do delavca.
Nekje drugje sem pa brala, da delodajalec da delavcu sorazmerni delež dopusta in regresa.Lahko mu stari delodajalcec da prvi del (odpoved po 1.6.), novi pa drugi sorazmerni del. A če drugi delodajalec ne izplača regresa, ga je dolžan prvi.
Tako, da je vse skupaj zelo dvoumno, bo potrebno na prakso počakati :-)
Citiraj
Tai
Če so ti ga izplačali v celoti, ga boš verjetno morala tisti del, ki ti ne pripada vrniti. Vsaj tako bi jaz naredila. PO novem je tako, da ti je vsak od delodajalcev dolžan omogočiti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta in izplačati sorazmerni del regresa.
Citiraj
ariadne.
nič zato, če so ti regres izplačali. itak bi ti ga morali, saj v letošnjem letu delaš v tvoji firmi več kot 6 mesecev.
novemu delodajalcu boš pač morala dati potrdilo, da si regres v celoti že prejela.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.