Odgovori: Literatura o jezi in agresiji

Pregled teme
JernejaDimecBratina
Spoštovani littlered!

Na vaše vprašanje o še drugi literaturi glede jeze in agresije, kot je navedena v seznamu na vrhu foruma, vam žal ne morem dati kakega dodatnega odgovora, čeprav obstajajo tudi druge dobre knjige. Ko sem se potrudila poiskati kaj »pametnega« o tem, ugotavljam, da verjetno še ne obstaja priročnik v katerem bi bilo na enem mestu zbrano vse to in po možnosti ne bi bilo obravnavano zgolj s kognitivnega vidika. Verjetno obstaja kaka knjiga, ki obravnava kognitivno-vedenjske tehnike obvladovanja jeze, in vam jo bodo morda ostali udeleženci še priporočili. Zdi pa se mi, da če bi se trudili v teh knjigah naučiti in obvladati najbolj uporabne načine, bi verjetno kljub vsemu še vedno ostali razočarani in jezni. Če bi se torej osredotočili zgolj na razumski vidik jeze in njenega izražanja v najrazličnejših oblikah, ne da bi pri tem upoštevali čutenjski in telesni del in brez da bi šli v globino iskanja izvora jeze, kako mi ob tem je ter od kod in s čim se povezuje, še nismo prišli kam daleč. Zato vam priporočam da se morda ne osredotočite zgolj na jezo ali agresijo kot ključno besedo (niti v naslovu knjige ali poglavja), pač pa morda skušate najti neko ozadje, globino vsega navedenega v spisku na vrhu foruma. Verjamem, da že zajetnost tega seznama in »prebijanje skozi« prebuja nekaj jeze. Morda lahko začnete pri Strupenih starših, Čustvenem izsiljevanju, Rahločutnosti do otrok, Me imata kaj rada, Srečal sem svojo družino… in skušate v širšem kontekstu odkriti ozadje in izvor jeze, besa, strahu in drugih občutij, pa vse do nesprejemljivih oblik izražanja agresije oz. nasilja. Tema jeze je namreč kar kompleksna, še bolj pa je kompleksno njeno ozadje, zato se zgolj s prebiranjem knjig verjetno težko pride do konca, čeprav ne želim razvrednotiti pomena branja. Nasprotno, to, da ste pripravljeni začeti »študirati« stvari o teh temah, je zelo pohvalno in predstavlja zelo dober začetek.

Zato je pomembno in pogumno tudi vaše razmišljanje o iskanju strokovne pomoči. Obstajajo različne svetovalnice z različnimi modalitetami oz. načini dela. Sama poznam in ostajam pri relacijskem družinskem modelu, zato lahko rečem nekaj besed samo o tem. Zaenkrat večina ZDT centrov deluje samoplačniško, posamezni zavodi pa skušajo najti še kak drug vir financiranja. Zato napotitev preko napotnice še ni mogoča. Glede cene in izbire za vas primerne pomoči se je potrebno pozanimati pri posameznem centru. Za pomoč pri tem vam je na voljo seznam vseh naših centrov v okviru Združenja zakonskih in družinskih terapevtov Slovenije (www.ZDT.SI).

Želim vam veliko vztrajnosti in poguma na poti prihajanja do sebe.
Citiraj
littlered
Pozdravljeni!

Vprašala bi, ali mi lahko predlagate kakšno literaturo iz področja obvladovanja in razumevanja jeze in agresije ter naučenega agresivnega vedenja od staršev; pregledala sem seznam, objavljen na vrhu foruma, vendar je tam le ena knjiga o tem, pa še te ni mogoče dobiti v kjnižnicah. Morda je katera, ki ima drugačen naslov, pa kakšno poglavje tudi o tem?

Zanima me še nekaj; ali je kje v Ljubljani možno poiskati brezplačno psihološko pomoč oz. takšno, da je se je možno zahvaliti z manjšo vsoto. Kako pa poteka takšna pomoč na napotnico (je možna napotitev osebnega zdravnika)?

Najlepše se zahvaljujem že vnaprej!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.