Odgovori: nepravilno delovanje ščitnice

Pregled teme
Edi P
Spoštovani,

simptomi, ki ste jih navedli so nespecifični. Lahko se pojavijo tudi pri blagi hipertirozo.

Lp
Citiraj
Lucijas
Tudi jaz imam eno vprasanje. Ce vec kot en mesec se mi pojavljajo cudni simptomi. Nihanje razpolozenja, nihanje krvnega tlaka, utrujenost, obcutek da bom padla skupaj, cuden obcutek v glavi, glavoboli, omotica.. Sem bila na pregledu in je moja diagnoza latentna hipertiroza, zdravil se ne jemljem.. In me zanima ce so ti vsi simptomi povezani s scitnico ali je lahko se kaj druga?
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Tresenje rok (tremor) je lahko znak hipertiroze, lahko nastane tud izaradi številnih drugih bolezni. Priporočam določiti TSH, da se izključi hipertiroza.

LP
Citiraj
Anita-aa
Lep pozdrav imam vprasanje ki se mogoce nanasa na scitnico.pres d slabim mesecem sem opazila da se mi zeloo roke tresejo ko pijem kavo ali pa dvignem kozarec do te mere da skoraj vse polijem.opazam tudi obcasno razbijanje srca..ne stalno.torej taksne so moje tezave nameravam se zglasiti pri svoji zdravnici vsekakor samo me zanima a je to z svitnico lahko povezano? Hvala lep pozdrav
Citiraj
Anita-aa
Lep pozdrav imam vprasanje ki se mogoce nanasa na scitnico.pres d slabim mesecem sem opazila da se mi zeloo roke tresejo ko pijem kavo ali pa dvignem kozarec do te mere da skoraj vse polijem.opazam tudi obcasno razbijanje srca..ne stalno.torej taksne so moje tezave nameravam se zglasiti pri svoji zdravnici vsekakor samo me zanima a je to z svitnico lahko povezano? Hvala lep pozdrav
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Kaj je vzrok za vaše težave sicer ne vem, morda bi bilo smiselno izključiti hipertirozo (določiti raven TSH).

LP
Citiraj
Maya Maria
Pozdravljeni. Meni se je začelo dogajati pred dobrima dvema mescema, narasel mo je pritisk, glavo sem mela kot da mi gori, potim se in tresem kot šiba na vodi...no od takrat me je petkrat prijelo in sem šla samo spat.nakar mi je napad prišel v službi prejšnji teden, kot bi me v prsih picilo, vrtelo se mi je, glava rdeča.....kot ponavadi, šla sem k zdravniku in sem imela 38.5 vročine in 139/85 pritiska utrip se ne spomnim, to je bilo dve uri po napadu...rekel je da imam pljučnico, ampak se mi po znakih zdi da še imam kaj druga. Toda ne vem če bi mu kaj rekla, je pa me strah da bom padla enkrat pošteno...jem pa veliko trenutno ne gibam in kile Samo padajo:-/ prej sem se morala pošteno trudit za postavo,imam pa tudi neredne menstruacije...
Nwm vaše mnenje??
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Simptomi, ki jih navajate so nespecifični. Moteno delovanje ščitnice lahko opredelite z določitvijo TSH.

Lp
Citiraj
Obupanka
Pozdravljeni,

želela bi vas vprašati če je možno, glede na simptome, ki vam jih bom naštela da gre za moteno delovanje ščitnice. Namreč vsakokrat me osebni zdravnik napoti k odvzemu krvi, saj imam menda povečano ščitnico, a izvid vedno pokaže da je vse v redu. Moji simptomi so zadnja dva meseca zelo izraziti in sicer imam močne glavobole zlasti v predelu ušes in oči čutim zbadanje, vsak večer prihaja do močne slabosti, lasje so zelo suhi-slamnati, težko ostanem osredotočena dlje časa, hitro se utrudim, zlasti pa se mi je povečala telesna teža. Sprva sem pomislila da gre za nosečnost saj ne jemljem KT a vendar redno dobivam mesečno perilo.

Stara sem 23 let.

Lep pozdrav in hvala vnaprej za vaš odgovor.
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Priporočam opraviti UZ ščitnice, oziroma pregled pri tirologu in določitev TSH. Pridobivanje teže je pogosto pri premajhnem delovanju ščitnice.

LP
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Glede na postopek IVF in blago zvišan TSH je potreben pregled pri tirologu.

Lp
Citiraj
AndrejA
Pozdravljeni!
Pred kratkim smo imeli sistematski pregled. Zdravnica mi je potipala ščitnico in mi rekla, da naj obiščem osebnega zdravnika, saj je malček povečana in mi bo mogoče moral predpisati hormonske tablete. Skrbi me telesna teža: sem opazila ,da sem se ,kljub temu da ne jem drugače, se ne gibljem manj kot prej, malce zredila. Če bi se izkazalo, da je delovanje ščitnice moteno in da bom morala jemati hormonske tablete, bi le-te preprečile nadaljno pridobivanje telesne teže?

Lep pozdrav in hvala za odgovor,
Andreja
Citiraj
talijaa
Spostovani,
Ker sem v postopku zunajtelesne oploditve, so me poslali na razlicne hormonske preiskave. Med njimi sem opravila tudi TSH, ki je bil 6,37 mU/L (ref. Vrednosti 0,27-4,20). Sedaj pa me zanima kaj to pomeni. Ali moram na nadaljne preiskave k specialistu tirologu, ali lahko to opravim kar pri osebni zdravnici? In pa ali se vedno smem v postopek, ceprav je hormon zvisan, ali mi tega ne bodo dovolili oz. mi bodi odsvetovali? Naj povem se, da do danes nisem vedela, da imam te tezave. Razen malega nihanja telesne teze ni bilo nikoli kaksnih vecjih tezav.
Lp Talija
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Za opredelitev delovanja ščitnice je potrebno določitit TSH v serumu. Preiskavo lahko opravi izbrani zdravnik družinke medicine.

Lp
Citiraj
Organizatorka
Spostovani,

Stara sem 22 let in sem studentka. Prosila bi vas za pomoc. Ze vec kot en mesec imam napade panike in strahove pred boleznimi in smrtjo. Termin za psihiatra ze imam, vendar me zdaj zanima ali je mozno da imam bolezni scitnice?

Ze en mesec cutim nekaksno zategovanje/ krce v vratnem predelu. Tezko poziram in apetit se mi je zelo zmanjsal. Na dan lahko pojem samo banano ter rogljicek in ne bo cutila lakote vec.

Pred enim mesecem sem imela pljucnico in takrat sem dala pregledati kri. Ali bi moja zdravnica ze takrat lahko videla na krvni sliki, da imam tezave s scitnico?

Zahvaljujem se za odgovor! Lep pozdrav
Citiraj
Edi P
Spoštovani "mikleme "!

Namen postopka slkerozacije ciste ščitnice je, da se izprazni cistična vsebina in skozi isto iglo injecira sklerovein, ki naj bi povzročil "zlepljenje" sten ciste in preprečil ponovno nabiranje cistične tekočine.

LP
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Težave, ki ste jih navedli so nespecifične. Za izključitev motnje v delovanju ščitnice lahko prosite vašega izbranega zdravnika, da vam določi TSH.

Lp
Citiraj
Tanja 70
Pozdravljeni!

Imam občasno težavo, ki pa je zelo moteča, saj nekaj dni ne morem normalno funkcionirati. Občutek imam, da mi nekdo močno stiska grlo, težko požiram (občutek, da hrana ostaja v požiralniku). Spahuje se mi, kar trenutno pomeni olajšanje, potem se napetost v grlu vrne. Posebno hudo je ponoči. Občutek imam, da me duši in izloča se velike količine sline Prvič sem to doživela v puberteti (zdravnica je ocenila, da gre za tesnobo), sedaj imam 45 let. Stanje se mi ponovi skoraj vsako leto in traja nekaj dni (ni vezano na stresna obdobja).
Pred nekaj dnevi sem imela močno pordelo, otečeno in pekoče grlo, temperaturo okrog 37 stopinj Celzija. Bila sem zelo utrujena. Zdravniku je bila slika grla "nenavadna". Izključil je virozo in bakterijsko okužbo (laboratorijski testi) in je menil, da gre za alergijo (ki je nisem imela še nikoli v življenju). Dal mi je injekcijo nečesa proti alergiji in tisto noč je bilo res bolje. Naslednji dan pa so se začeli pojavljati zgoraj opisani znaki. Sicer pri prebiranju drugih člankov nisem zaznala pri sebi drugih znakov povezanih s težavami pri delovanju ščitnice, le pogosto sem utrujena. Ali menite, da zdravnika lahko opozorim, da bi pri mojih težavah lahko šlo za motnje delovanja ščitnice?

Za vaše mnenje se zahvaljujem, Tanja
Citiraj
mikleme
Pozdravljeni,

moji mami stari 72 let premalo deluje ščitnica in so ji že četrtič odvzeli iz ščitnice 7 ml tekočine in vbrizgali 1ml skleroveina. Zanima me namen tega postopka? Hvala za odgovor in lep pozdrav
Citiraj
jnk1122
Spoštovani,

Prvič se srečujem s težavami ščitnice, zaradi tega sem bila tudi hospitalizirana. Trenutno imam predpisano Athyrazol 2x2 tableti dnevno - en teden, nato pa moram jemati 2x1 tableto na dan. Kljub vsemu se počutim utrujeno, ob lažjem naporu - hoja po stopnicah sem zadihana, počutje na splošno je slabo, saj ne zmorem niti lažjih gospodinjskih opravil. Prosim vas, da mi razložite spodnji izvid, ki sem ga prejela pri pregledu v amb. za ščitnico.
UZ ščitnice:Ščitnica je povečana, hipoehogena, nekoliko bolj prekrvavljena. Praktično celoten levi ščitnični reženj zavzema anizoehogen nodus velik pribl. 5 cm, prekrvavljen nekoliko bolj kot ostala ščitnica.
Scintigrafija ščitnice s pertehnetatom: Prikažeta se oba ščitn. režnja, levi na večji površini kot desni. Ščitnica relativno enakomerno in dobro kopiči radioizotop. Ščitnica v celoti nakopiči 3,5% injiciranega pertehnetata.
Laboratorijske preiskave: S-TSH: 0,01 mU/L, S-fT3:13,7 pmol/L, S-fT4:36,4 pmol/L, S-anti TG:4,7 lU/mL ,S-anti -TPO:4,8 IU/mL, S-TSI:26,0 IU/L
Dg: Avtoimuna hipertiroza, E05.0
Nodus v ščitnici

Prav tako vas prosim, če mi razložite kako dolgo traja zdravljenje takšnega stanja oz. kaj moram storiti, da bom čimprej ozdravela.

Najlepša hvala za vašo pomoč.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.