Med.Over.Net

Odgovori: tolmačenje izvida - ščitnica

Pregled teme
Edi P
Spoštovanai,

glede na navedeno gre za Hashimotov tiroiditis v hipertirotični fazi. Težave z očmi verjetno niso posledica bolezni ščitnice. Ščitnična orbotopatija se pojavi pri bolnikih z bazedovko.

LP
Citiraj
minja
Spostovani dr.Pirnat

Moja dg.Kronični limfocitni tiroiditis (HASHIMOTO)

UZ šcitnice : oba reznja sta normalne velikosti hipoehogene,lisaste zgradbe.Cista 8x6 mm je v desnem reznju.

Gre za HIPERtirozo v sklopu kroničnega limfocitnega tiroiditisa Hashimoto.

TSH: 0,01 mE/L (0.59-4.23) antiTG: 453 kE/L (do 60)
FT4: 27.0 pmol/L (11.3-18.8) antiTPO: > 1300.0 kE/L (do 60)
FT3: 8.64 pmol/L (3.79-6.05) antiTSH-R < 0.27 E/L (do 1.8)

Malo sem zmedena glede izvida ,ker sem v eni izjavi najdla tole
:"Med boleznimi, ki povzročijo hipotirozo, je najpogostejši kronični limfocitni tiroiditis oziroma Hashimotov tiroiditis. "

In se to: "Hipertiroza se pojavi pri od 0,5 do 2,5 odstotka populacije. Glavni vzrok je Basedowova bolezen ali bazedovka, ki je tudi avtoimunska bolezen ščitnice.

Glede na zgoraj navedeno me zanima kako je mozno da jaz imam Hiper/Hasimoto?

Imam pa se eno vprasanje: Glede na to da imam ze vrsto let problem z ocmi ,zacelo se je nenadno ko sem bila v 5.razredu os,sole nenadno poslabsanje vida
,ki je z leti napredovalo sedaj imam -6 dioptrijo.Po tem se je zacela ptoza vek ,bolj izrazita na levem ocesu .Dvakrat mi je bila narejena blefaroplastika ,ki stanja ni spremenila samo estetsko poslabsala.Opravila sem veliko preiskav a ni bil ugotovljen vzrok mojih nenadnih tezav z ocmi ki so danes estetsko in funkcionalno se mi zdi cedalje bolj prizadeta. Na pregled scitnice pa nikoli nisem bila napotena.Za bolezen scitnice sem zvedla cisto po nakljucju,ker sem prosila zdravnico da mi da pregledat hormone iz cist drugih razlogov.Zdej vem da so zaradi scitnice lahko tezave tudi z ocmi.Zanima me kako lahko to ugotovim ,će je pri meni tudi prisotna kaksna orbitopatija.

Lepo prosim za razlago izvida , priporocilo glede tega ,in pa pojasnilo oziroma odgovore na ostala vprasanja.V naprej se vam zahvljujem in lepo pozdravljam.
Citiraj
Edi P
Spoštovani,

glede na navedeno gre za izrazito hipotirozo (premejhno delovanje ščitnice). Potrebno bo zvišati odmerek Euthyroxa in kontrolirati TSH in hormone. Zravljenje je navadno trajno.

LP
Citiraj
Zaskrbljena992
Prosim za pojasnilo TSH-52.55 in pijem euthyrox 75q hujsam pa sem zaskrbljena ce lahko obstaja lek in pomoc, al se tablete jemlju do konca zivljenja
Citiraj
maarko
Spoštovani,

prosim za pomoč..

Star sem 27 let, redno sem se ukvarjal s športom (nogomet,fitnes)..
Nekaj časa me že muči utrujenost in pomanjkanje koncentracije.

Težave s ščitnico sem odkril slučajno, in sicer sem bil na UZ pregledu zaradi povečanih bezgavk na vratu. Takrat mi je gospa pregledala še ščitnico in odkrila, da je ščitnica povečana in mrežaste oblike.

Prejšnji teden sem bil na pregledu za ščitnico..

Naj napišem izvid:

Primerno hranjen, neprizadet, eupnotičen v mirovanju, koža je suha, topla, vidne sluznice primerno prekvljene. Glava: anikteričen, jezik belkasto obarvan, vlažen. Srčna akcija je ritmična, normokardna, toni jasni, šumov ne slišim. RR 151/89mmHg. Okončine brez edemov, nekoliko je tremorozen. Vrat: ščitnica je tipna predvsem ob požiranju, povečana in zadebeljena, gladkepovršine, čvrstejše konzistence, brez tipnih gomoljev.

UZ ščitnice:
Oba režnja sta povečana in zadebeljena, zadebeljen je tudi istmus. Levi reženj je večji od desnega. Struktura je hipoehogeno lisasta doanehogena, s posemeznimi in trakastimi hiperhogenimi odboji.

Mnenje:
UZ slika spovbapa s Hashimotovim tiroiditisom, ki pa je klinično še eutirotičen in zdravljenje in nujno.

Diagnoza: Kronično avtoimuno obolenje ščitnice E06.3

Laboratorijski izvidi:
S-TSH 1,799mu/L
S-TG 20,1ug/L
S.TG.recovery test 77%
S-anti TG 326klU/L
S-anti-TPO > 1300,0 klU/L

Dodatno mnenje:
Povišana so protitelesa tako proti tiroglobulinu kot proti preoksidazi, kar potrjuje klinično mnenje, da gre za Hashimotov tiroiditis. TSHje normalen, bolnik je evtirotičen in zdravljenje z naše strani NI POTREBNO. Priporočam, da mu enkrat letno oz. po potrebi kotrolirate TSH, ker bo končna posledica verjetno hipotiroza.

Zanima me Vaše mnenje, zakaj zdravljenje ni potrebno?
Se zaradi bolezni še lahko ukvarjam s športom?
Kako zmanjšati utrujenost, povečati koncentracijo?

Skrbijo me tudi belkaste obloge na jeziku.. poizkusil sem z testom s slino in sumim na kandido. Začel sem tudi z prehrano, da bi se nekako znebil tega problema. Ima mogoče kdo od vas izkušnje s premagovanjem te bakterije? Baje naj bi zelo pomagali eterično olje klinčkov in eterično olje divjega origana?

Zaradi izvidov in počutja se nekako ne znajdem...
Prosim za nasvete...

Hvala za Vašo pomoč,
Marko.
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) navadno pričnemo zdraviti s tirostatiki. Kadar zdravljenje ni uspešno, če se bolezen ponovi ali se pridruži ščitnična oftalmopatija se odločimo za aplikacijo radiojoda ali kirurško odstranitev ščitnice.
Citiraj
Matyu
Spoštovani !

Imam bolezen hipertiroza z difuzno golšo in sem dobil izvide krvi in me zanima kaj to pomeni :
S-TSH 0,01
mlU/I; S-FT3 6,15
pmol/l; S-aTg 10
IU/ml; S-aTPO 19
IU/ml; S-TSI 3,2

Pacient naj nadaljuje z Athyrazol 20+10+20 mg tbl dnevno. Kako je pa z zdravilom Propranolol ki ga jemljem 2x polovico tbl. dnevno, ali naj jemljem naprej ali ne srčni utrip je od 50 do 70 pritisk pa nekje 130/90 imam pa občasne bolečine okrog srca podnevi in ponoči ( bolečina, smicanje ) drugi simptomi so tudi potenje rok in nog, občasna vrtoglavica, utrujenost. Tirolog mi je tudi povedal naj razmislim o radioaktivnem jodu, in me zanima ali se samo z zdravili ne da uspešno pozdraviti bolezni ?
Star sem 28

Hvala, lep pozdrav
Citiraj
Edi P
Samoplačniške pregled ščitnice opravljam v ZZ Revita Peričeva 31, centru Cardial Zaloška 69 in Kliniki Doktor 24 Savska 3.

Lp
Citiraj
Matyu
Spoštovani!

Zanima me ali kje opravljate samoplačniški pregled ščitnice ?

LP
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Navedeni izvidi pomenijo, da gre za prekomerno delovanje ščitnice (primarno hipertirozo), ki jo je potrebno opredeliti. Najpogostejši vzrok je bazedovka (avtoimunska hipertiroza), sledijo avtonomno tkivo v ščitnici, obremenitev z jodom, virusni tiroiditis...Potreben je pregled pri tirologu.

LP
Citiraj
Matyu
Pozdravljeni,
prosil bi vas za razlago izida
S-TSH 0,00
S-FT3 11,85
S-FT4 28,25
Citiraj
Edi P
Spotovani!

Morda bi bilo koristno ponovno določiti TSH in ščitnična hormona.

LP
Citiraj
izvid
Spoštovani,

pred časom sem vam pisala glede izvidov ščitnice (spodaj je navedeno moje vprašanje in vaš odgovor). V tem času sem bila pri svojem osebnem zdravniku, ki pa mi ni dal napotnice za naprej, saj meni da je vse vredu in da to niso zaskrbljujoči izvidi.

Kri za ščitnico sem dala samoplačniško, potem pa sem z izvidi odšla do svojega osebnega zdravnika. Ali lahko zahtevam napotnico? Naj povem, da se že dolgo časa počutim konstantno utrujeno, že ob najmanjšem naporu občutim utrujenost in vrtoglavico, skrbno moram paziti na vsak grižljaj, stalno me zebe, skratka ne zdi se mi normalno, da se tako počutim pri 29 letih. To vse sem zaupala zdravniku, ki pa mi je dal občutek, da naj si uredim stvari v glavi, pa čeprav nisem hipohonder in zelo redko obiščem zdravnika. Kaj lahko storim?

Hvala, lep pozdrav.


Spoštovani,

prosim za tolmačenje izvida.
S TSH 0,472 (0,55-4,78)
S T3 4,54 (3,5-6,5)
S T4 12,15 (11,5-22,7).

Kri sem dala ob 14.00, stara 29 let.

Lep pozdrav.

27 Sep 2016 22:33
Spoštovani "izvid"1!

Navedena vrednost TSH je prenizka glede na vrednosti pT4 in pT3, ki so v spodnje območju normale. Potrebno je izključiti morebitno okvaro hipofize (sekundarno hipotirozo).

p

**************************

Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Glede na navedene izvide gre pri vas za vtoimunsko vnetje ščitnice. Včasih se pri avtoimunskih boeznih ščitnice vzporedno pojavijo tudi druge avtoimunske bolezni.Osebno menim, da ščitnica ni vzrok za alergijo.

lp
Citiraj
jana46
Pozdravleni!Prosila bi za razlago izvida

TSH-0,362
FT-412,51
FT-34.62
aTg-363
aTPO-63,4
Zadnje čase se mi na koži pojavlja močna alergija(ne glede na hrano ki jo zaužijem,že samo tuširanje z mlačno vodo je dovolj da sem cela otečena in rdeča)Je to zaradi ščitnice?Čakam na pregled pregled pri alergologu.
Lepo pozdravljeni in hvala za odgovor.
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Bazedovko (avtoimunsko hipertirozo) pričnemo zdraviti z zdravili, ki blokirajo proitvodnjo ščitrničnih hormonov. V primeru nesuspešnega zdravljenja, ponovitve bolezni ali težav z očmi (ščitnične orbitopatije), ki pogosto spremlja bazedovko pa prihaja v poštev aplikacija radiojoda ali kirurška odstranitev ščitnice.

LP
Citiraj
AnaMm
Spoštovani!

Hvala za odgovor. Bila sem na pregledu pri tirologu, diagnosticirana je bila hipertiroza - Basedowa bolezen. Zanima me še drugo mnenje. Je res edini način za ozdravitev operacijski poseg oz zdravljenje z radioaktivnim jodom?
Stara sem namreč 27 let, brez otrok. Tirolog pravi, da lahko imam po porodu velike težave in da skorajda ni druge rešitve.

Hvala, AnaM
Citiraj
Edi P
Spoštovani "rumenka003"!

Glede na normalne vrednosti protiteles ne gre za avtoimunsko vnetje ščitnice ampak gomolj desnega režnja ščitnice. Verjetnost, da je gomolj rakav je sorazmerno nizka priporočam pa opraviti tankoigelno biopsijo.

LP
Citiraj
Edi P
Spotovani "AnaMM"!

Glede na navedene izvide gre za hipertirozo. Potreben je takojšni pregled pri tirologu.

LP
Citiraj
rumenka003
Pozdravljeni!

Danes sem dobila izvid iz UZ pregleda ščitnice, pa bi vas prosila še za vaše mnenje.
TSH 4,22
FT3 4,8
FT4 14,22
S-protitelesa TG 54,4
S-protitelesa TPO 52,0
S- tiroglobulin 46,8

UZ ŠČITNICE: Blago povečana režnja neenakomernih odbojev, v desnem režnju se nahaja hipoehogen nodus, meri 1,8x1,6x2,2 cm.
SCINTIGRAFIJA ŠČITNICE: Žleza ohranjene metuljaste oblike s skromnejšim kopičenjem radioindikatorja v področju desnega režnja, UZ vidni nodus se ne diferencira.

MNENJE:
Pacienta ima kronični avtoimuni tiroiditis (KAIT), ki poteka z uninodozno golšo, ter še vedno latentno hipotirozo. Ob tem se vrednost TSH spontano približuje normali. TG ni zvišan. Ker se utegne hormonsko stanje normalizirati, zaenkrat ne uvajam substitucije.
Naročena sem še na aspiracijsko biopsijo.

Kaj vse to pomeni - ali imam dve bolezni ščitnice - KAIT in golšo?
glede na to, da so me naročili še na biopsij, ali to pomeni, da sumijo na raka? V izidu sicer piše da je maloverjetno, ampak dvom vseeno ostaja....

Stara sem 46 let. Razen visokega krvnega tlaka nimam problemov. Lani pa so mi ginekološko odstranili maternico in jajčnike, tako da sem v menopavzi. Ali bi tudi to vplivalo na delovanje ščitnice?

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.