Odgovori: Hipotiroza?

Pregled teme
Edi P
Spoštovani!

Verjetno gre za nehomogeno zradbo ščitnice na UZ. Take spremembe so lahko posledica prebolelega virusnega vnetja, obsevanja ščitnice, nekaterih zdravil, daleč najpogostejši vzrok pa je kronični limfocitni tiroiditis Hashimoto. Včasih pri tej bolezni tudi ne najdemo specifičnih protiteles v serumu. Govorimo o kroničnem limfocitnem tiroiditisu brez protiteles v serumu. Kroničnega vnetja ščitnice žal ni moč odpraviti, Potrebno je redno spremljanje ravni TSH in ščitničnih hormonov.

Lp
Citiraj
matu
Spoštovani,

sem opravil ultrazvok ščitnice in je v mejah normale po velikosti in obliki, je pa vidno rahlo vnetje. Določil sem tudi ščitnična protitelesa in niso povišana. Če ni avtoimunsko vnetje, kaj je še lahko vzrok vnetja in kako ga lahko odpravim, da ne bi prišlo do kakih resnejših bolezni na ščitnici?

lp
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Hipotiroza se lahko razvije pri ekstremnem pomanjkanju joda, kar pa je v naših krajih, ob normalni prehrani skoraj nemogoče. Sol, ki jo uporabljamo za pripravo hrane mora biti po zakonu ustzrezno jodirana. Pri hipotirozi, ki nastane zaradi kroničnega avtoimunskega vnetja pa lahko prekomeren vnos joda škoduje.

Nihanje vrednosti TSH je fiziološki fenomen, tudi pri povsem zdravih ljudeh. Pri vas bi bilo potrebno izključiti morebitno avtoimunsko bolezen ščitnice, opraviti UZ ščitnice pri tirologu in določiti ščitnična protitelesa.

Lp
Citiraj
matu
Spoštovani,

zaradi raznih težav(obdobja slabega počutja: omotica, pritisk v glavi, slabosti, depresije, panični napadi..., potem spet obdobje čisto normalnega počutja,...) sem zadnje leto na preiskavah. Vse dosedanje preiskave so bile negativne, razen pri endokrinologu so mi ugotovili blago povišan TSH ( prosta T3 in T4 sta vedno v ok. sT3:4.8 in sT4: 16.1). Od takrat naprej si redno na 3 mesece kontroliram TSH in mi niha od normalnega do blago povišanega. 1.12.2011 4.68/ 15.2.2012 2.8 / 16.5.2012 5.76 / 26.7.2012 3.7 / 9.10.2012 5.21.
Ali glede na takšno nihanje TSH menite, da potrebujem Euthyrox oz imam bolano ščitnico ali ne? In ali je moje nihanje TSH lahko vzrok za moje težave? Zanimivo pa je, da imam ponavadi težavno obdobje ravno takrat, ko je v krvi normalen TSH, ko pa mi pokaže blago povišanje imam ponavadi obdobje dobrega počutja.
Citiraj
matu
Spoštovani,

v reviji Bodi EKO sem zasledil nasprotujočo informacijo glede prehrane pri hipotirozi, kot ste jo navedli vi 11.11.12 10:14. Tam piše, da je eden izmed možnih vzrokov hipotiroze premali vnos joda v telo in zato priporočajo Alge, Morsko sol,... pri preslabem delovanju ščitnice?

s spoštovanjem,
Matjaž
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Pri zdravljenju hipotiroze (premahnega deovanja ščitnice je najpomembnejše redno jemanje tiroksina (Euthyrox) zjutraj na tešče, tako,da se celotna količina zdravila resorbira iz prebavil. V prehrani se je sicer potrebno izogibati prekomerne količine joda (alge, prehranski preparati, ki vsebujejo jod...), koristen pa je verjetno selen (brazilski oreščki, brokoli, brstični ohrovt...). Najprimernejša se mi sicer zdi mešana prehrana mediteranskega tipa.

Lp
Citiraj
jasmina rožica
Pozdravljeni!
Imam hčerko staro 12 let,pred kratkim so ji ugotovili da ima diagnozo:Hashimoto thyrioditis E 06.3 Hipotirosis.Dobila je tabletke Euthyroxom 50mg katere jemlje redno zjutraj.Izvidi so TSH 21,43 , pT4 11,32 ,pT3 6,23 proti TG>500,proti TPO>1300. Kot mamica sem zelo zaskrbljena in me zanima če mi lahko odgovorite kaj bi mogel otrok jesti oz kaj ne sme in če bi orehovo olje kaj pripomoglo k izboljšanju stanja.Hvala
Citiraj
Katja Zaletel
Spoštovani,

za hipotirozo ni posebne vadbe, ki bi jo lahko priporočila, veljajo enaki principi, kot če bi imeli zdravo ščitnico. Pomembno pa je seveda ustrezno nadomeščanje ščitničnega hormona, kar pomeni redno jemanje zdravil.

Lep pozdrav
Citiraj
neya
Pozdravljeni,

Tudi meni so diagnosticirali hipotirozo... Pridobila sem nekaj kilogramov, s tem da nism imela skoraj nobenega apetita.

Pogosto se počutim utrujeno brez energije, čeprav zadosti spim, pazim na prehrano in vse kar spada zraven.

Zanima me, katera oblika vadbe je najbolj priporočljiva?

Hvala, lp

neja
Citiraj
Katja Zaletel
Spoštovani,

tak porast telesno teže ni značilen znak ščitnične bolezni, oziroma (če že) so pridruženi še drugi simptomi. Za izključitev ščitnične bolezni pa bo najbolje, da daste preveriti TSH. Če bo izvid normalen, je ščitnična bolezen kot razlog za vaše težave izključena.

Lep pozdrav
Citiraj
Urška M.
Živjo. Stara sem 20 let in me zanima za ščitnico. Dosti ne jem kr sn po navadi špurava...sem se pa zredila za cca 10 kg. Tukaj okoli vratu se mi zdi da se mi koža nabira oz. da mam preveč kože in me zelo moti. bi lahko bli to kakšni znaki za ščitnico?ker sem ful obupana nad kilami ker se že zelo dolgo ubadam s tem kako shujšat na koncu pa nič dobesedno ne jem pa se redim. Pomagajte mi. Lp
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

TSH 6,02 mE/L je blago zvišana vrednost in govori za blago hipotirozo(premajhno delovanje ščitnice). Pri hipotirozi se upočasnijo metabolni procesi, zelo pogosto se pojavi pridobivanje telesne teže ob nespremenjenem, ali celo zmanjšanem vnosu hrane. Ko se bo ob dodajanju ščitničnih hormonov normaliziral TSH in vspostavilo normalno presnovno stanje boste vsekakor laže shujšali. HDL (high density lipoprotein) je tako imenovani "dobri holesterol". Visoke vrednosti HDL naj bi bile povezane z zmanjšanim tveganjem za razvoj kardiovaskularnih bolezni (KVB), oziroma ateroskleroze, nizke vrednosti pa naj bi povečevale tveganje za razvoj KVB. Hipotiroza je vzrok tudi za motnje v presnovi holesteroa. Vzrok za razvoj Hashinotovega tiroiditisa pa je v pretežni meri zapisan v genih.

Lp
Citiraj
jellyfish
pozdravljeni!
stara sem 20 let, teden nazaj pa so mi ugotovila hipotirozo (na pregled pri tirologu še čakam), v zadnjih 3 letih sem se zredila za 30 kg. zanima me ali je TSH 6.02 veliko odstopanje? že dolgo se trudim shujšati, pa se brez prestanka redim. je to zaradi bolezni ali bi mi tudi z boleznijo ratalo shujšati, če bi se bolj potrudila?
pa še to, ali je hipotiroza povezana z geni ali čim drugim?
kaj pa pomeni HDL holesterol? tega imam namreč za 0,27 premalo.


najlepša hvala za odgovore!!
Citiraj
Katja Zaletel
Spoštovani,

TSH 182 pomeni dokaj hudo hipotirozo, ki pa se je, sodeč po izvidih, ob Euthyroxu odlično popravila. Običajno - ne glede na laboratorijski izvid - traja nekaj mesecev, da se težave uredijo in največkrat se teža zmanjša za nekaj kilogramov. Če ne, pa je normalno delovanje ščitnice dobra osnova za to, da ob ustrezni dieti shujšate, kar prej ob zmanjšanem delovanju ščitnice ni bilo mogoče. In nikar ne obupajte.

lep pozdrav
Citiraj
Brankak
Pozdravljeni!

Tudi pri meni so se pojavile težave kot je utrujenost, nervoza, pridobivanje na kg ( v enem letu 10-15 kg). pri pregledu krvi sem imela povečan TSH 75mE/l, takoj so me napotili na pregled k tirologu, določili so mi hipotirozo po vnetju, diagnoza je bila 14 dni jemanje Euthyrox 50 mg dnevnom kasneje 100 mg. Ko sem dobila izvide je tsh narasel že na 182.
Pri pregledu čez mesec dni se je tsh zmanjšl na 4,937, vendar mi je kljub temu uvedla 125 mg Euthyrox-a dnevno.
Kaj to pomeni povačan Tsh na 182, je to bilo že zelo kritično?
Moti pa me ker mi teža še vedno ne pada. Zaenkrat niti ne narašča. Svetujte mi kaj naj naredim sem že čisto obupana zaradi teže. Ostale stari so se izboljšale.

Hvala, lep pozdrav!
Citiraj
Katja Zaletel
Spoštovani,

v poteku avtoimunske bolezni so možna kratkotrajna obdobja hipertiroze, ki mu pogosto sledi daljše obdobje normalnega delovanja ščitnice. Pogost izid bolezni je hipotiroza, ki je običajno trajna, kar pomeni, da je potrebno trajno zdravljenje. Pri vas je hipotiroza glede na nizek odmerek zdravila blaga, verjetno pa se bo z leti odmerek zdravila povečeval. Drugih metod zdravljenja na žalost ni.

lep pozdrav
Citiraj
presenečena
Spoštovani!


Pred leti sem se zdravila za hipertirozo in jo tudi ozdravila. Sedaj pa so se pojavili podobni znaki kot takrat, le brez hujšanja. Ko me je osebni zdravnik napotil na odvzem krvi so potem iz lab.izvidih ugotovili hipotirozo. Osebni zdravnik naj bi se po telefonu posvetoval z tirologom in mi predpisal zdravila Euthyrox 25 mg. Za rezultate lab.izvidov ne vem, ker me je pri medicinski sestri že čakal recept in navodila kako naj jih jemljem. Mene pa je presenetilo to, da mi sedaj ščitnica deluje premalo. Zanima, me ali je mogoče, da se ti po nekaj letih ponovno pojavi obolenje ščitnice v nasprotni smeri delovanja? Ali bom morala sedaj ta zdravila jemati celo življenje in če je mogoče pred začetkom jemanja najprej preiskusiti kakšno drugo naravno metodo zdravljenja?
Hvala za odgovor.
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Mravljinčenje rok in nog je nespecifičen simptom. Lahko se pojavi tudi pri hipotirozi, pogostejši vzroki so elelktrolitske motnje (kalij, natrtrij, kalcij, magnezij), bolezni hrbtenice (vratne in ledvene), bolezni živčevja....Kadar je hipotiroza ustrezno substituirana (normalen TSH) ni nikakrših zadržkov za fizično aktivnost, tudi tek na 21Km.

Lp
Citiraj
JUSTIN
Lep pozdrav! Meseca marca so mi ugotovili hudo hipotirozo po vnetju, trenutno je do kontrole decembra predpisan odmerek Euthyrox-a 75mg, skrbi pa me to , ker sem imela mravljinčaste roke in tudi nogi do kolen.Je to lahko zaradi hipotiroze? .Mravljinci so minili, le mišice so še "trde". In telesna teža mi klub aktivnosti narašča ( 3kg), kljub temu, da sem ostala aktivna športnica- tečem. Ali lahko tečem na 21km, kljub moji diagnozi, saj je to kar velik napor? Stara sem 33 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Pri funkcijskih motnjah ščitnice je potrebno nosečnost odložiti dokler se ne doseže normalno delovanje ščitnice. Kasneje za nosečnost ni zadržkov.

Lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.