Odgovori: kako naprej?? hipotiroza-zakaj?

Pregled teme
Tanja Ž
Najlepsa hvala za vas odgovor. Tanja Ž.
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

O Hashimotovem tiroiditisu je bilo na tem forumu že veliko govora. Vsekakor gre za kombinacijo dedne nagnjenosti in vpliva zunanjih (okužbe, stres) in notranjih dejavnikov (hormonske spremembe, nosečnost, porod, mena...). Ko se v teku bolezni pojavi hipotiroza (premajhno delovanje ščitnice) je navadno potrebno trajno dodajanje ščitničnih hormonov v obliki tablet. Ščitnice, ki je zaradi avtoimunske vnetja poškodovana do te mere, da kljub maksimalni stimulaciji s strani hipofize, ne zmore proizvesti dovolj ščitničnih hormonov za potrebe organizma, se žal ne da pozdraviti.

LP
Citiraj
zmajka
Meni je pa zanimivo, da imam Hashimoto, vendar je osnovni TSH po jemanju Euthyroxa padel pod normalo in mi jih ni potrebno več jemati. Čeprav Hashimoto baje ostaja, ker je prirojen in so ostale vrednosti TSH povišane, ki pa menda niso več pomembne. Je še pri komu podobno?
Citiraj
Tanja Ž
Hasshimoto - zakaj nastane. Ce pri meni ni prisoten dedni faktor, kateri zunanji so potem mozni, da so povzrocili to bolezen? Zakaj je tako zdravljenje dozivljenjsko? Se res ne da na nikakrsen drug nacin pozdraviti premajhnega delovanja scitnice? Hvala, Tanja
Citiraj
dvojka
hvala in lep pozdrav,
Citiraj
Edi P
Spoštovani!

Hipotiroza je sinonim za premajhno delovanje ščitnice. Najpogostejši vzrok je kronični limfocitni tiroiditis (Hashimoto). Za pojav bolezni je v veliki meri odgovorna genetika in zunanji faktorji. Zdravljenje je dodajanje ščitničnih hormonov v obliki tablet (Euthyrox, Eltoxin...), praviloma doživljenjsko.

Lep pozdrav!
Citiraj
burja
Ojla, dobrodošla v klubu :-))
Brez panike. O hipotirozi (verjetno imaš diagnozo hashimoto), je na tem forumu izredno veliko napisanega. Preberi si in se ne boj. Najbrž boš dobila tablete, s katerimi ti bodo dodajali hormone.
Citiraj
dvojka
Ko sem končno uspela svojo zdravnico prepričati, da naj mi izmerijo TSH
mi je nejevoljno to omogočila, danes me je pa klicala kar na dom, da naj pridem nujno že jutri, ker mi bo dala napotnico za specialista, torej za ljubljano.
Na tem forumu sva se že gospod doktor pogovarjala v zvezi z mojim problemom, veza je (kako naprej z mojim telesom) 3.12.2005, ko ste mi priporočali pregled TSH in obisk tirologa.
Verjetno mi kaže kar slabo, če me nujno pošilja, zato bi vas prosila, brala sem vendar ne najdem dosti podatkov kaj je to HIPOTIROZA in kako se

zdravi, vaš sum je bil torej resničen, premajhno delovanje ščitnice.

Bi mi lahko opisali postopek zdravljenja?

Vidim po brskanju na tem forumu, da to lahko pomeni doživljensko jemanje tablet. Prosim vas če mi lahko na kratko opišete to bolezen, jutri vam bom napisala še izvide laboratoriskih raziskav.
Ali lahko ta bolezen tudi pride zaradi živčnosti ali preutrujenosti?
Ali je to dedno? (če je ne zdraviš me zanima do kam lahko to pripelje)

hvala za odgovor,

lep pozdrav
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.