Odgovori: Re: odsotnost spermijev

Pregled teme
bpinter
Spoštovani,

izvid semena kaže, da je v izlivu zmanjšana koncentracija semenčic in manjše število semenčic kot je normalno. Semenčice so tudi slabše gibljive kot normalno in po izgledu je več okvarjenih. Glede na izvid so možnosti naravne zanositve manjše, bolj uspešna bi bila oploditev v epruveti.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
[email protected]@@
Zdravo..
Mene pa nekaj mocno zanima, in sicer, ce bi kateri / katera od vas znal razbrati tale izvid ki ga je moj partner prejel na dom iz zdravstvenega centra ko je šel na pregled plodnosti. Bi bila zelo vesela razlage "po domace", sicer pa ce se ne motim ne razberem nic dokaj dobrega iz izvida, bi bila pa vseeno vesela ce mi nekdo pove -ne po zdravnisko- kaj pise. In sicer:

Diagnoza:
Sem. izliv ( SL ) primernega videza in kozistence, z normalnim casom utekocinjenja. Koncentracija semencic (08×10 /ml) je nizja od normalne vrednosti. Prenizko je tudi skupno stevilo semencic v SL (16x10) ter skupno št. gibljivih semencic v SL (6,4×10). Prenizekbje delez hitro progresivnih semencic (10%) ter previsok delez negibljivih semencic (60%).
Prenizek je tudi delez morfolosko normalnih semencic v SL (13%)...

Zelo se zahvaljujem za odgovor

LP
Citiraj
m.m
Spoštovani,
najlepša hvala za odgovor.
LP
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Ko je diagnostika zaključena in postavljena indikacija za oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP) - kar bo morda narejeno pri naslednjem kontrolnem pregledu v ambulanti pri andrologu, gre dokkumentacija na strokovno-posvetovalno telo za OBMP. Približno v roku enega meseca sta oba vabljena na posvet, na katerem dobite še vse potrebne informacije in podpišeta pristanek na postopek. Z naslednjim ciklusom menstruacije ste lahko nato vključeni v postopek OBMP.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
m.m
Prosim še za en okviren odgovor oz okvirni čas, koliko časa navadno poteče od pridobitve semenčec in do dejanskega IVF postopka?
Že v naprej se Vam lepo zahvaljujem za odgovor.
Citiraj
m.m
Spoštovani,
iskrena hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

za en del izvida, ali so prisotne semenčice, bo mož izvedeli takoj, drugi del - histološka preiskava - pa je običajno narejen v dveh do treh tednih. Najbolje, da vaš mož ob biopsiji sam povpraša, kdaj naj bi prišel na kontrolo k andrologu po biopsiji.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
m.m
Spoštovani, v torek ima mož biopsijo mod. Zanima me kdaj izveva za rezultate? Takoj? ali bo potrebno spet čakati mesec ali dva da prideva na posvet? Hvala za odgovor in lp
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

histološki izvid biopsije pokaže stanje na mestu pregledanega tkivnega vzroca. V tem pregedanem vzorcu ni bilo najti semenčic. Ob biopsiji se običajno pogleda takoj tudi cel vzorec tkiva, ki je bil odvzet. Če so v tem t.i.nativnem vzrocu našli semenčice, je možna oploditev jajčnih celic z metodo ICSI. Če v nativnem vzorcu ni bilo semenčic, pa preostane možnost oploditve z darovanim semenom.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
debelko
Spoštovani!

Imam postavljeno diagnozo azoospermija. FSH 15,5 in mikroskopski izvid biopsije: V serijskih rezinah testisa je zajetih od 140-151 prečno in vzdolžno prerezanih semenskih cevk. V 64% je v svetlini videti le Sertolijeve celice, v 20% redke spermatogonije, v 10% dozoreva semenski epitelij do spermatocitov, v 5% so cevke popolnoma hialino degenerirane brez semenskega epitelija v svetlini, v 1% pa so vidne redke spermatide. V edematoznem intersticiju so redke Leydigove celice. Skor po Johnsenu 1,2,3,4.
Kakšne so možnosti?

Hvala za odgovor...
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

ob azoospermiji običajno opravimo genetske preiskave pri partnerju, ki potrdijo ali izključijo genetsko motnjo, kot je Klinefelterjev sindrom.
Tudi pri Klinefelterjevem sindromu lahko pride do oploditve v postopkih OBMP.
Večina zgodnjih spontanih splavov je posledica na novo nastalih kromosomskih napak v zarodku, ne toliko morebitnih genetskih napak, kot je klinfelterjev sindrom. Verjetnost za sponti splav je odvisna predvsem od starosti ženske, pri 35 letih je % približno 20%.


Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Vita11
Pozdravljeni.

Mož ima obstruktivno azoospermijo. V prvih dveh poskusih OBMP-ICSI-TESE ni prišlo do zanositve. V tretjem poskusu OBMP (ICSI) so mu opravili punkcijo testisov na dan punkcije mojih celic, našli spermije in opravili oploditev celic. Oplodilo se 9 celic, po 5 dneh vstavili 2 zarodka. Zanosila, prvi UZ (4 tedne star zarodek) pokazal utrip in ni bilo posebnosti. V 8 tednu ni bilo več zaznati srčnega utripa, plod odmrl. Vzrok naj bi bile genetske napake pri plodu. Ker se nama zgodilo prvič, nisva opravičena do genetskih testov, so nama pojasnili na GK.

Prebrala sem, da je lahko Klinefelterjev sindrom pogost vzrok azoospermije.

Zanima me ali opravite test Klinefelterjevega sindroma, ko ugotovite azoospermijo?
Ali je mogoče, da sploh pride do oploditve, če gre za Klinefelterjev sindrom?
Če pride do oploditve in posledično do zanositve, je možno, da lahko pride do genetskih napak zaradi Klinefelterjevega sindroma?

Hvala za odgovore in lep pozdrav.
Vita
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Izvid po Johnsonu je dobre, poleg tega pa so semeničice gibljive, tako da so možnosti za zanositev ob ICSI dobre.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
joži111
imam azoospermijo rezultat po jonsonu pri biopsiji 1,2,5,7,8 kaj to pomeni in možnost zanositve,semenčice gibljive
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Pri nas IMSI izvajamo, vendar le pri parih, kjer je to indicirano. Predlog za IMSI lahko poda ginekolog, ki vas zdravi, ali pa Konzilij za IVF. Indikacijo za IMSI nato preveri še Konzilij za IMSI. V poštev pridejo namreč le ozke indikacije, predvsem teratozoospremija. To je stanje, ko je morfologija semenčic slaba, število, kontcentracija in gibljivost semenčic pa sta dobri.

IMSI je trenutno na voljo samoplačniško - če je postopek utemeljen in če se par za to odloči. Cena je 325 €. Storitev zaenkrat še ni krita s strani zdravstvenega zavarovanja.


Lepo pozdravljeni,
Citiraj
vita11
Pozdravljeni.

Zahvaljujem se vam za jasen odgovor. Imam pa še eno vprašanje: ali GK v LJ izvaja postopek IMSI? V strokovni literaturi sem prebrala, da ga GK LJ izvaja; na forumu pa je ena gospa omenila, da naj bi ga prenehali (vzrok naj bi bile finančne težave).

Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Pri biopsiji mod je dobro, da je tkivo že prej odvzeto in pregledano, tako da zagotovo vemo, da so semenčice v tkivu. Če bi delali svežo biopsijo, bi se lahko zgodilo - če v tkivu ne bi imeli semenčic, da ne bi mogli izvesti oploditve. Zato je postopek OBMP iz zamrznjenega tkiva bolj varen. Tak posoptek pa je vsaj tako uspešen kot iz svežega tkiva. Namreč, po odmrznitvi preživijo najboljše semenčice in tako se že naredi selekcija za izbiro semenčic za ICSI. Tako je večja verjenost, da vnesemo boljše semenčice kot če semenčice ne bi šle skozi "test" z odmrzovanjem.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
vita11
Spoštovani.

Mož je bil 2010 sprejet za op. terapijo azoospermije. Ugotovljeno je bilo, da sta modi normalno veliki, glava nadmodka zadebeljena; obliko sememnčic v preparatu iz srednjega dela nadmodkov. Sledila je mikroskopska epididimovazostomija bil.

Po posegu je naredil več spermiogramov, vendar sememčic še vedno ni bilo v izlivu. Za nama je prvi IVF - ICSI - TESE postopek, ki je bil neuspešen. Jaz sem proizvedla 15 celic, vstavili so mi 2 moruli po 2 dneh po punkciji. Razvijala sta se še 2 zarodka, ki pa nista uspela. Tako, da nimamo nič zmrznjenčkov.

Zanima naju ali je mogoče izvesti biopsijo pri možu na dan punkcije oz. v postoku uporabiti sveži material in ne zmrznjena semena? Če je mogoče, ali lahko pričakujemo boljše rezultate, večjo verjetnost oploditve jajčnih celic.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Vita
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Izvidi so res manj priejtnii. Vendar možnosti so - verjetnost pridobitve semenčic ob biosiji kljub vsemu obstaja. Ob genetskem posvetu in preiskavah boste poskuslili ugotoviti tudi morebitni genetski vzrok. Za genetske preiskave se vzame kri za genetsko analizo iz krvnih celic. Postopek odvzema krvi je enak posopku odvzema krvi za druge preiskave

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
liona
Spoštovani.

Zanima me ena informacija partner ima azospermijo, pred leti je bil tudi operiran na kilah obojestransko, sedaj pa je še dal kri za FSH in je rezultat 20 in ker imava šele prvi posvet poleti v mb me zanima glede na trenutne rezultate je še kaj upanja za kakšno pridobitev kakšnih kvalitetnih spermijev pri njemu ali bi bilo to upanje zaman? In v kolikor bodo delali kakšne genetske preiskave kaj to pomeni oz. kako izgledajo te genetske preiskave?
Oba sva čisto potrta od takšnega šoka, ki sva ga doživela 1 mesec nazaj, ko sva izvedela, da bo potrebno it naprej na preiskave v center za OBMP.

Za odgovore se vam že v naprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.