Med.Over.Net

Odgovori: Darovanje jajčec brez zdravil

Pregled teme
bpinter
Spoštovani,

darovanje jajčec ob sterilizaciji je načeloma možno, edini problem je v tem, da sterilizacije ne opravljamo ob sobotah ali nedeljah in bi bilo potrebno natančno uskladiti hormonsko stimulacijo in pričakovani dan punkcije, da ta ne bi bil čez vikend. Predlagam, da se zglasite k nam na posvet, da proučimo vaš ciklus in se pogovorimo o možnostih.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
mavo
Pozdravljeni!

Zanima me, ali je možno, da bi darovala jajčeca na tak način, da bi mi jih odvzeli kar sočasno s sterilizacijo pri laparoskopski operaciji. Imam namreč napotnico za sterilizacijo z izključitvijo endometrioze in že izdan sklep, ki mi sterilizacijo dovoljuje. Meseca marca bom dopolnila 36 let, 15.2. pa sem naročena v Leonišču, zato bi rada informacije pridobila že pred tem.
Zadnjič sem namreč na GK videla plakat in nimam nobenih zadržkov, da ne bi darovala jajčec, če bi se dalo to storiti kar med že odobrenim postopkom. Imam namreč dva zdrava otroka, rojena s CR, zaradi medicinske indikacije pa sem se odločila za sterilizacijo.

Hvala za vaš odgovor!
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

v Sloveniji se postopki OBMP z darovanimi jajčnimi celicami delajo le v primeru, ko je FSH povišan in ko ni dobiti jajčeč v več poskusih pri ženskah mlajših od 40. let. Če imate svoja jajčeca, postopek z darovanimi jajčnimi celimi ni indiciran.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
MRS_Andy
Midva z možem sva imela že 4 IVF postopke. Pravijo, da so jajčeca preslaba. Trenutno sicer še enkrat poiskušamo, pa ni kaj dosti upanja. Kako pa poteka prijava za darovalsko jajčece? A je treba dolgo čakati? Imava pa že eno deklico, staro 8 let. Bila brez problemov-naravno. Doktor pravi, da sva imela srečo. Sedaj se trudiva že 4 leta. Stara sem 34 let. Hvala za odgovor.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

pri nas je indikacija za postopek z darovanimi jajčnimi celicami prezgodnja menopavza pred 40. letom starosti. V take, primeru mora na pobudo Konizlija za OBMP enega izmed treh centrov za OBMP postopek odobriti Državna komisija za OBMP. Po odobritvi se par uvrsti na čakalno listo za OBMP.

Do sedaj smo je darovalo jajčeca pri nas 50 darovalk. Rodilo se je 10 otrok. Ker je darovalk pri nas malo, pari gredo na osotek tudi v tujino. Povračil stroškov s stani ZZZS pa je možno le v primeru, da je postopek odobrila Državna komisija za OBMP.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
pikapoka41
Pozdravljeni

stara sem 41 let, moje zdravljenje v MB se po treh letih ne premakne z začetne točke, se ne odzovem na zdravila. Vsi mi že predlagajo Prago ter darovanje, pa me zanima, če to obstaja v Sloveniji, če je (sploh) že daroval folikle oz. jajčne celice in/ali so pri nas že bili tovrstni postopki. Že obstaja banka/lista? Zanima me zato, ker je nekaterim, ki ne moremo imeti otrok, tujina pač predraga...

LP pikapoka41
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Darovalke mlajše od 20 let so bolj izjema. Glede vpliva darovanja pri teh letih je to odvisno od vsake posameznice, kakšna oseba je in kako se na postopek pripravi.

Ženska z amenorejo ne more darovati.Če pa se ciklus spontano uredi, lahko daruje.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
nonimus
Pozdravljeni!
Mene pa zanima, če je veliko 18-letnih darovalk ali so to bolj izjeme?
Je sploh priporočljivo pri teh letih darovat (kakšen poseben vpliv na psiho ali kaj)?

In predvidevam, da če ima darovalka amenorejo, da potem ne more darovat jajčnih celic? Mislim, sej bi si prej spet uredila mesečni cikel, ampak bi vseeno ostale kakšne posledice ali ne?
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

jajčeca lahko daurjete tudi, če jemljete KC tablete. V tistem ciklusu, ko bi darovali jajčeca, KC tablet ne bi jemali, naslednji mesec pa bi jih začeli jemati znova.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Zulu
Pozdravljeni!
Mene pa zanima ,če lahko darujem jajčece ne glede na to ,da jemljem kontracepcijske tablete že par let?
Citiraj
kako pa moj primer
Pred leti sem tudi jaz videla plakat v čakalnici in se pogovorila doma in si iz vsega srca želela donirati.
Sem vzela proste urice vslužbi in šla tja .Potrkala in hotela več informacij o tem in da bi se rada prijavila . bile pa so tolk skope z razlago ,da pa ne razlagam kako so me pogledale .( kot ,da sem malo čudna ).
Tiste ki je imela to čez pa ni bilo tam .
In seveda sem šla hitro nazaj v službo z mešanimi občutki . saj vem ,da je težje dobit žensko spolno celico.
Morale bi bit bolj zavzete tiste tam v Leonišču.
nekdo potrka na vrata oni pa tako.
Čez čas sem mogla namenoma opustit to misel ,da je pač tako.
Potem pa čez 1,5 sem se odločila še za tretjo nosečnost .sem zanosila in donosila ter rodila tretjič s carskim rezom. Vmes med operacijo so mi nardili po moji želji še sterilizacijo .
In tako se je moje obdobje rojevanja zaključilo.
Doniranje me pa še vedno mika .Sedaj pa sem čez 35 .Žal .Drugač pa zdrava in z dobrimi geni .
Malo dolga ampak sem mogla povedat kar mi leži na srcu.
Sočustvujem z tistimi ki nimajo ŠE malih sončkov.Ampak upanje ostaja !!!!!!!!
Citiraj
bpinter
Spotšovani,

Če ste stari 40 let in ne bi bilo celice, potem to ni indikacija za OBMP z darovano celico, ker je to že normalno stanje za to starost.
Darovanje je pri nas mogoče od 18. leta starosti, je pa anonimno, tako da darovanje med osebam, ki se poznajo, ni mogoče.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Bako
Spoštovani gospod dr. Pinter,
stara sem 40 let in se zdravim v Mariboru.Decembra sem bila vklučena v skupino, pa se nisem odzivala na zdravila, zato smo predčasno zaključili. Sedaj se je ginekologinja odločila, glede na zelo slabe izvide, da mi odvzamejo celico brez stimulacije. Če pa to ne bo šlo, me zanima, ali lahko oz. kakšen je postopek, da moja hčera, ki je stara komaj 15 let in ima menstruacijo od 9 leta, daruje celico?
Sem drugič poročena in mož nima otrok.

Lep pozdrav, Tanja
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Hvala vam za vašo pobudo. V vsakem primeru pa bi bilo dobro, da se osebno srečamo. Morda v ponedeljek, če boste na UZ, po našem IVF konziliju, ali pa kak drug dan. Sestra Milica je o tem obveščena, tako da se kar obrnite nanjo.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
vsavesela
Spoštovana dr.Pintar, že pred vašim odgovorom sem klicala na zgornjo št. sestro Tatjano. Pa mi je odgovorila, da v postopku brez podpore ni dovolj jajčec za punkcijo in da naj jih del darujem v morebitnem naskednjem IVF postopku. Žal. Nisem pa zvečer videla vašega odgovora, sicer bi vseeno še danes omenila zelo prijazni sestri Milici. Sem pa ob kakršnem koli razpletu sedanjega prenosa zamrznjenčkov pripravljena darovati jajčeca, vendar le brez stimulacije (imam namreč krčne žile in se mi je stanje po dveh hormonskih tretmajih zelo poslabšalo), če je to možno. Še enkrat hvala za vašo prijaznost, bom pa vseeno še jutri, v soboto, na UZ omenila sestri. Lep pozdrav, Barbara
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

najbolje je, da sestri Milici, ki sedaj dela namesto sestre Blanke, svojo namero sporočite in me pokličite.

Lep pozdrav,
Citiraj
vsavesela
Jaz sem se v bistvu že odločila za tako darovanje. V petek zjutraj se moram javiti pri sestri (včasih Blanki) ker je moj deveti dan ciklusa. Ali je takrat dovolj zgodaj, ali bi morala prej koga obvestiti. Morda naj jutri pokličem na vašo številko? Še enkrat hvala za odgovore.
Citiraj
bpinter
spoštovani,

darovanje je pri nas neodplačno, povrnemo pavšal potnih stroškov in polovico dnevnice, kar znese 25€ na obisk pri nas.

Jajčne celice lahko daruje vsaka zdrava ženska stara od 18 do 35 let, ne glede na to, ali že ima otroke ali ne.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Emanuela Gradišnik
Pozdravljeni!

Ravno včeraj sem zasledila na televiziji, da ponekod plačujejo za darovane spolne celice. Mene zanima ali se pri nas to tudi plača?

Sicer je meni vseeno za plačilo, zanima pa me tudi, če lahko daruješ spolne celice, če že sam imaš otroke ali pa še ne smeš imeti otrok?
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

darovanje jajčec je lahko le anonimno, tako da ne vi ne prejmenica ne vesta, katera je darovalka oz. prejemnica.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.