Odgovori: Prezgodnja menopavza

Pregled teme
bpinter
Spoštovani,

odličen odziv jajčnikov na stimualcijo, 8 celic, kaže, da vam ni potrebno skrbeti.
Hormonska terapija pride v poštev, če ne bi bilo delovanja vaših jajčnikov. Ampak vaši jajčniki lepo delujejo, tako d aje ne potrebujete.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
dero
Lepo pozdravljeni,

S partnerjem sva v postopku OBMP, saj ima partner azospermijo in so mu v UKC Lj opravili biopsijo testisov, kjer so našli zdrava semenčeca. Nato sem še jaz opravila preiskave, pri čemer je bil ultrazvok brez posebnosti, laboratorijski izvid krvi na 4. dan menstrucije pa ni bil vredu. Imela sem naslednje vrednosti: TSH 2.91, FSH 13.6, LH 10.0, Prolaktin 8.9. Najina zdravnica za OBMP je rekla, da imam glede na mojo starost (28 let) lene jajčnike in povišan FSH hormon. Imam reden menstrualni ciklus na 26-28 dni, ki se začne s krvavimi izcedki in nato krvavitev traja 1-2 dni in nato še nekaj dni krvav izcedek. Kontracepcijske terapije ne jemljem že več kot 2 leti. Na internetu sem na večih straneh prebrala, da vsi ti znaki pomenijo prezgodnje staranje jajčnikov in prezgodnjo menopavzo. Zanima me ali to zame drži in kako lahko upočasnim staranje jajčnikov? V družini nima nihče težav s plodnostjo in tudi nimam nobene avtoimune bolezni. Ali bi na to lahko vplivala pretirana telesna aktivnost, namreč vsak dan hodim na hrib blizu doma (prehodim 300 nadmorske višine), kar mi je v izredno sprostitev.
S partnerjem sva že dala skozi prvi postopek ICSI, ki ni bil uspešen. Imela sem dolgi postopek, ki je trajal več kot 3 tedne (suprafact + puregon). Pridobili so 8 celic, od tega sta se 2 oplodili do stopnje morule. Vstavili so mi obe, vendar se žal nobena ni prijela. V naslednji postopek greva septembra. Zanima me ali so moji plodnosti šteti dnevi? Ali bi morala jemati hormonsko terapijo?

Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Hvala! Vse dobro tudi vam!
Citiraj
soncek32
Hvala lepa za vaš hiter odgovor. Malo pa ste me potolažili :).

Želim vam vse dobro.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

vmesna krvavitev je ovualcijska krvavitev, ki se pojavi ob ovulaciji zaradi normalnega nihanja hormonov in je normalen pojav.
Vrednosti AMH so lahko upadle v dveh letih, še vedno pa je nekaj ovarijske rezerve, tako da ni za obupati. O prenizkih vrednostih AMH govorimo, če je pod 0,14.
Zdravljenje s Cycloprogynovo bo lahko izboljšalo odzivnost jajčnikov na stimulacijo, zato bi bilo dobro, da se držite navodil, ki vam jih je dala zdravnica. Zagovoto je smisleno, da greste v nov postopek.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
soncek32
Spoštovani,

pred leti sem vam že pisala in ste mi z vašimi odgovori zelo pomagali, pod isto temo. Na kratko bom poskušala opisat moje stanje. Stara sem 36 let. S parterjem se že nekaj časa trudiva za svojega prvega otroka. Parter ima diagnosticirano popolno azoospermijo, zato sva v postopku z darovano moško celico. Po treh inseminacijah v Grazu in dveh IVF na Českem, sva prišla na vrsto tudi v MB. Najin prvi postopek v Mb je bil uspešen maj 2015. Pridelala sem sedem celic, od katerih so se uspešno oplodilo pet. Dva so mi vstavili takoj, se nista obdržala. Uspešen je bil transfer dveh zamrznjenih zarodkov oktober 2016, ki pa se je končal v 13 tednu, zaradi infekcije, s plodom bi naj bilo vse vredu (so poslali na preiskave). Peti zarodek ni bil uspešen. V januarju letos sem se ponovno določila za nov postopek, katerega pa smo po enem tednu špikanja prekinili, saj ni bilo odziva. Folikli so bili, vendar so prepočasi rastli. Vem da je največja težava moj Amh, to sem vam pisala že pred leti na začetku te teme. In sicer leta 2013 je bil 0,64, potem so mi ga ponovno testirali pred postopkom maja 2015 kjer je bila vrednost 0,84. Kako je možno, da je bila vrednost večja ne razumem in mi niti noben ni znal prav pojasnit. Ker v januarju ni bilo nobenega odziva na stimulacijo sem logično po vseh bojih čisto obupala. Ponovno smo dali testirat hormone in je Amh padel na 0,21. Ostali hormoni so v mejah normale in zdravnica pravi, da ji je vse skupaj čudno. Kako je se je odzivnost lahko tako poslabšala glede na prejšnji postopek. Naj povem, da menstruacije imam normalne na 27-28 dni in vedno je normalna krvavitev. Glede na celotno situacijo in vse kaj sem že morala dat skozi sem logično že čisto obupana, saj glede na partnerjevo azoospermijo ne morem upati niti na spontan čudež. Da pa je pika na i, sem včeraj 13 dan menstrualnega ciklusa dobila blago krvavitev. Naj povem da imam to vmesno krvavitev prvič in se mi še to ni zgodilo nikoli. Krvavitev je prišla včeraj po kolesarjenju in danes je čisto blago vidna na papirju.
Vljudno vas naprošam ali mi lahko poveste ali celotna zgodba pomeni, da sem že v menopavzi, ali tudi ta krvavitev nakazuje na to, ali je to zgolj slučajnost. Ali se mi še sploh se splača trudit z vsemi temi hormoni. Pri kakšni vrednosti Amh se šteje da je menopavza?
Zdravnica me je dala v nov postopek in sicer najprej mi je predpisala tri mesece ciklo prognove in potem direktno na stimulacijo.
Se opravičujem za moj dolgi opis, vendar enostavno ne vem koga naj še kaj vprašam, glede na to da že od včeraj visim na teh forumih in vsaka zgodba je po svoje drugačna.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

če je jajčnik za uterusom in se ga ob punkciji ne da približati, lahko punkitramo kar čez uterus. To je običajen postopek, brez posledic.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
kiklca1
Pozdravljeni,
mene pa zanima, če je v primeru, ko je ovarij za uterusom in je tudi pri uz pregledu težko odstopen folikel že za izmerit, možno naredit punkcijo tudi npr. od zunaj s trebuha? Se je to že kdaj komu tako punktiralo?
V primeru, da se punktira skozi nožnico in se prebode cel uterus, ali lahko to povzroči kakšne posledice še kasneje ali pri vgnezditvi oz. zanositvi? Npr. vnos bakterij? Najlepša hvala za odgovor, ker me to vprašanje res obremenjuje. Lp
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Načeloma odsvetujemo spolne odnose do menstruacije. Luknjice po punkciji se celijo vsaj en teden. Do ovulacije pa še vedno lahko pride.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
čoća
Pozdravljeni,
sem po neuspešni punkciji (ni bilo celic). Nekaj manjših foliklov je sicer še ostalo. Zato me zanima, koliko časa po punkciji se odsvetujejo spolni odnosi zaradi zmanjšanja možnosti okužbe?
Torej v kolikem času se tiste ranice po punkciji res do konca zacelijo? Razmišljam namreč, kaj pa če bi slučajno kakšen folikel še zrastel in ovuliral. Ali bi teoretično lahko prišlo še do ovulacije, četudi ni kakšne drsne sluzi??? (Ki bi nakazovala višjo raven estrogenov?) Sprašujem vas, ker bi rada sama skušala ugotoviti ali bo mogoče kakšne folikel vendarle še zrastel, in to brez dodatnih UZ, saj sem že itak preveč v gin. ambulanti. Hvala in lp.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

pri spontanem ciklusu se UZ spremlja rast foliklov. Ko je folikel velik cca 17 mm, se da stop injekcija. Injekcij za preprečevanje ovulacije se ne daje. Punkcija sledi cca. 31 do 34 ur po stop injekciji.

Lep pozdrav,
Citiraj
Bojana79
Spoštovana dr. Pinter,
na vas se obraćam, ker se zdravnika pozabila vprašati, kako izgleda IVF v spontanem ciklusu. Predvsem me zanima ali se tudi tam prejme stopka ali mogoče še kaj za prepričitev prehitre ovulacije? V kolikem času po stopki potem sledi punkcija? Mogoče še vprašanje, kako velik bi naj bil folikel ob stopki?
Sem bila čisto zmedena in se sploh nisem spomnila to vprašat. Hvala za odgovor in lp!
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

variacije v menstruaciji, ki jih opisujete, ne vplivajo uspešnost IVF. Če je menstraucija še redna, če s pojavlja v razmikih daljših od 21 in krajših od 35 dni, ni razloga za skrb glede klimakterija.

Vse ženske, tudi tiste z jajčniki pred klimakterijem stimuliramo z zdravili, ki vsebujejo FSH (npr. gonal), tako da je kakršnakoli skrb gled stimulacije odveč.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
elevin
Spoštovani,ker sem tik pred IVF, me skrbi ali lahko menstruacija, ki je sicer precej "vodena" - ni gosta kri, vendar se izločajo celi koščki sluznice, kaj vpliva na zanositev v naslednjem ciklusu? To se mi je pojavilo sedaj prvič, zato me skrbi ali je to lahk znak, da se približujem ali sem že v klimakteriju?
Vse preiskave hormonov so bile narejene pred 1 letom.
Predvsem me skrbi, če so kakšne posledice, če bi bila stimulacija z gonalom, jaz pa bi že sama po sebi imela zaradi približevanja menopavzi zvišan npr. FSH ali LH? Stara sem namreč 41. Lepo prosim, če mi mogoče lahko odgovorite na to, malo drugačno vprašanje, kot je sicer naziv foruma.Hvala na odgovoru.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

pri dolgem protokolu lahko dalj časa stimuliramo jajčnike in počakamo tudi tiste folikle, ki počasi rastejo. Pri zmanjšani ovarijski rezervi lahko tako dobimo kakšno jajčece več.

Lep pozdrav,
Citiraj
Sunny_
Pozdravljeni, ponovno se oglasam :) po sklepu komisije na GLJ so mi sedaj predpisali dolgi protokol. Priznam da sem zelo presenecenga saj le-tga ne bi predpisovi zenskam z nizkim AMH. Imate kaksne izkusnje s tem? Oz zakaj taksna odlocitev? Hvala
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

v modificirnaem spontanem ciklusu se ne jemlje clomida, ampak spremlja spontano rast folikla. Jajčniki pa se lahko od ciklusa do ciklusa drugače obnašajo, tako da je težko napovedati, ali bo folikel rastel ali ne.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Sunny_
Pozdravljeni,

Pri doktor Reš, smo po neuspelem prvem IVF, 5 mesecem poizkušali s Klomidom. Jemala sem ga od 3. do 7. dne cikla. Na 9. dan sem vedno imela UZ. Folikla nikoli ni bilo ali pa je bil premajhen za nadaljno obravnavo. Ali je šlo v tem primeru za modificiran spontani cikel? Če da, se bojim da bi bili rezulati enaki tudi tokrat, torej da ne bi prišla niti do folikla.

Lep dan.
Citiraj
bpinter
Pozdravljeni,

verjetno še ni za obupati. Običajno se v takšnih primerih odločimo za modificrani spontani ciklus. Ko je folikel dovolj velik, dodamo Cetrotide in Gonal F ter sprmeljemo do stop injekcije.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Sunny_
Pozdravljeni. Ponovno vam pisem. Za nama je novi postopek, tokrat na GK v LJ. Danes sva imela neuspesno punkcijo. Bila sem v kratkem protokolu, menopur (4 ampule), pridelala samo en folikel, na punkciji danes ni bilo celice. V ponedeljek bo komisijo obravnavala najin primer. Ne vem kaj pricakovati. Ne bi rada se obupala in mogoce poizkusila sreco v ponovn postopku. Kaj menite? Kaksne so vase izkusnje? Hvala
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.