Med.Over.Net

Odgovori: Zamrznitev jajčec

Pregled teme
bpinter
Spoštovani,

Socialnega zamrzovanja jajčec v naprej ne izvajamo. Svetujem, da se za več informacij zglasite na pregled in posvet na Ginekološko kliniko.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Alenkaalen
Pozdravljeni, stara sem 37 let. Izmerjem AMH pred 3 leti je bil 0.79, v lanskem letu pa ze 0.18. Kljub temu sem obakrat spontano zanosila, prvic po dobrem letu, drugic po nekaj mesecih. Nedavno sem rodila svojega 2.otroka. Ker me skrbi kako bo z mojo jajcno rezervo v prihodnje in si zelim se vsaj 1 otroka, in takoj ne morem ponovno zanositi (saj sem tik po porodu) me zanima, ali bi v mojem primeru bila upravicena do hrambe jajcnih celic?

Hvala in lp, A.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

učinke stimulacije na naslednje cikluse je nemogoče predvideti. Predlagam, da se o vseh odprtih vprašanjih pogovorite z ginekologom, pri katerem se zdravite zaradi neplodnosti.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Anglea1
Spoštovana dr. Pinter,
hvala za vašo prijaznost in za vse informacije.
Zanima me še ali se po stimulaciji, če ne pride do zanositve, jajčniki v naslednjem ciklusu kaj polenijo, preden bi se vzpostavilo normalo delovanje ali pa je mogoče učinek stimulacije v pozitivnem smislu opazen še v naslednjem ciklusu?
Ker v obdobju manj kot 1 leta ne bom mogla imeti kaj dosti postopkov s stimulacijo, me zanima, če bi bilo možno, da bi vmes imela npr. punkcijo in ET v naravnem ciklusu? Mislim predvsem s tega vidika ali mogoče zavarovalnica kaj omejuje število IVF v roku 1 leta?
Hvala. Lp
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

Estime ni potrebno jemati, lahko jo takoj nehate jemati.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Anglea1
Spoštovani,
hvala za odgovor. Ker torej ni prišlo do oploditve oz. ne bo ET, me zanima, kako je sedaj z jemanjem estime, ki sem jo začela jemati po punkciji. Ali jo še naprej jemljem in kako dolgo po punkciji naj jo jemljem, da bo prišlo do M? Hvala za vašo pomoč. Lp
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

lahko vam odgovarjam le na splošno, zato konkretnega postopka ne morem komentirati. Lepo prosim, če se obrnete na ginekologa, pri kateremu ste opravljali postopek IVF.

Lepo pozdravljani,
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

pri starosti 41.- 42. let so možnosti oploditve in zanositve majhne. Vzrok za neoploditev jajčnih celic je lahko samo starost jajčnih celic, Lahko pa je vzrok neznan. Morda bo ISCI kaj "pomagal".
Dodatnih postopkov embriologov vam ne morem komentirati, ker ne vem jasnpo, kaj je bilo mišljeno, Zato je morda najblje, da se obrnete neposredno na njih.
Glede stimulacije je verjetno bolje, da greste v ciklus s stimuacijo, saj je večja verjetnost, da dobite več kot eno celico, kot jo največ pridobite v naravnem ciklusu.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Anglea1
Spoštovana dr. Pinter,
se opravičujem za svoja vprašanja. Najprej bom napisala, da nisem na GKLJ. Vas pa vljudno prosim za nasvet, da bom vsaj imela predstavo, kaj bi lahko predlagala...
Dobila sem informacijo, da se nobena izmed 4 celic ni oplodila. Delali so IVF. V spermiogramu ni bilo posebnosti, tudi pri jajčnih celicah embriolog ni videl posebnosti. Lahko prosim za nasvet, kaj bi mi svetovali? Sem na začetku 42. leta. Naslednjič bodo baje sigurno delali ICSI. Prosim za mnenje ali se ne upravlja ICSI le v primerih, ko je spermiogram slab, in ali sploh lahko kaj koristil v mojem primeru?
Zanima me kakšen je postopek v primeru, da je npr. ovojnica jajčeca "predebela"? Mislim, da so mi za to rekli, da tega oni ne delajo. Ali se kakšni postopki delajo samo pri vas na GKLJ? Nekaj je omenjal možnost encima, vendar je baje že malo pozno zaradi moje starosti - da bi šlo na zavarovalnico. Ker sem bila šokirana, se nisem spomnila, da bi vprašala, kakšen je postopek. Ker imam le še slabo leta časa, ne bi rada kaj dosti "poizkušala".
Je lahko razlog za to, da se celica ne oplodi nezrelost jajčeca. Ali bi to potem embriolog lahko videl, opazil, kako razbral?

Ta stimulacija je bila zame zelo naporna. Vsak dan sem bila zelo utrujena, po koncu stimulacije pa več ne. Zanima me ali se sedaj v naravnem ciklusu (naslednjem ciklusu) lahko jajčniki kaj polenijo ali pa lahko vseeno pričakujem, da bo v novem ciklusu novi folikel počasi rasel? Ker mislim, da nimam časa čakati 3 mesece, ali bi bilo po vaše bilo smiselno v mojem primeru narediti IVF oz. ICSI brez stimulacije v naravnem ciklusu pri punkciji 1 folikla? Lepo prosim za nasvet in hvala za vašo pomoč!!
Citiraj
Olgaca
Spoštovana dr. Pinter,
ker imam strah, da ne bi bili moji folikli premajhni, me v teoriji zanima, kako dolgo se po velikosti foliklov 17,12,14,10,7 in 10 mm lahko še počaka s stopko? UZ sem imela 8. dan po stimulaciji z Elonvo150.
Nekako bi rada odgovor na vprašanje, zakaj se je mojemu G tako mudilo, da so mi kar dodelili stopko (naslednji dan zvečer - če ni možno predvideti, koliko bodo oz. so zrasli). Meni je G odgovoril, da morajo zaradi tistega, ki je velik 17 mm, češ, da je ta že o.k., mogoče bo pa še kateri zrasel. In da mu moram zaupati.

Meni pa se po domače zdi škoda mojih foliklov, ker se bojim, da zaradi tega, celice še ne bi bile zrele... In to vprašanje mi ne da miru. Lepo prosim za odgovor, da bi mogoče v naslednjih poskusih lahko sama kaj bolj razumela. Hvala.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

verjetnost je 5 -10%.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Klemenika
Pozdravljeni!
Hvala za odgovor. Čeprav vem, da bo številka izredno nizka, prosim še za podatek o verjetnosti zanositve z vstavitvijo 1 zarodka pri 41-letnici. Da bom imela še tole primerjavo. Lepa hvala in lep pozdrav!
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

glede stop injekcije pri kratkem protokolu mora biti folikel najmanj 17 mm, idelano je če so toliko veliki vsaj trije. Lahko pa eni rastejo hitreje drugi pa počasneje. Stop injekcijo damo takrat, ko je največ foliklov idelane velikosti. Ne ravnamo se po največjem foliklu.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Olgaca
Spoštovani,
hvala za odgovor. Ali smem še, prosim, vprašati kakšna je lahko oz. ("dovoljena") največja velikost folikla v IVF kratki protokol, da se mora dati stopka? Hvala za odgovor.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

če vstavimo 2 zarodka pri vaši letih, je verjetnost dvoplodne nosečnosti pribl. 5-10%, enoplodne nosečnosti pa pribl. 10-20%.
Pred prenosom zarodkov boste na posvetu z biologom in zdravnikom že vedeli, kakšne kakovosti so zarodki in se boste lažje odločili, koliko zarokdov bi prenesli.

Lep pozdrav,
Citiraj
77l
Spoštovani!
Sama sem med starejšimi (41 let), ki skušajo še zanositi. To bi bila moja 1. nosečnost.
Pridelala sem 5 celic. Upam tudi, da bova imela več zarodkov. Sedaj se odločam, kako se bom odločila v primeru, da bo več zarodkov.
Zato me zanima ali obstaja kakšna statistika o tem, ko se vstavita 2 zarodka?
Zanima me v kolikih primerih se obdržita oba zarodka in v koliko primerih samo 1 zarodek?
Ali je verjetnost zanositve v primeru 2 zarodkov, dosti višja od vstavitve samo 1 zarodka?
Sprašujem zaradi tega, ker se bojim vseh povišanih tveganj, ki jih prinaša nosečnost z dvojčki.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

ob stop injekciji so nekateri folikli tudi manjši. V času do punkcije lahko tudi zrastejo, koliko in kateri zrastejo, pa je nemogoče napovedati. Ob punkciji tako puktiramo vse večje folikle, manjše folikle, ki npr. ostanejo na 10-12 mm ali manj pa ne. V takšnih majhnih foliklih ni zrelih celic, zato jih nima smisla punktirati. Običajno tudi ne rastejo več v ciklusu.

Včasih je pri punkciji jajčnik za uterusom in punktiramo, če gre, skozi uterus. Kvrvaitev ni povezana s punkcijo skozi uterus, do krvavitve lahko pride ob čisto običajni punkciji.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Olgaca
Spoštovani,
jaz imam nekoliko drugačno vprašanje ki se nanaša na punkcijo. In sicer če so 1,5 dni pred stop injekcijo vidni folikli: 17,12,14,10,7 in 10 mm. Torej 3 dana po tistem pa pridobimo 3 celice. Zaima me, kja se je zgodilo s tistima flikloma, ki sta bila pred tremi dnevi velika 10 mm oz, 7mm, če nista sedaj bila dovolj velika, predvsem vprašanje, ali se tista dva tudi punktira, pa ni celice ali pa se ju pusti nedotaknjena?
To sprašujem zaradi tega, da vem, če bi še lahko prišlo do ovulacije tudi po naravni poti?

Muči je še vprašanje, kako lahko G pride do folikla, ki je v ovariju kateri je nad utrusom? Ali v tem primeru prebode cel uterus? Jaz sem precej krvavela, je to lahko, zaradi tega. Saj vem da vi ne morete vedeti, ker niste videli, vendar me vseeno zanima, ker je pri meni 1 ovarij pač na uterusom. Je pa res, da me je po punkciji bolelo le na tisti strani, kjer je bil ovarij na svojem mestu...

lepo prosim, če bi mi hoteli to malce pojasnit. Hvala!
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

glede polipa v stimuliranemu ciklusu se ponavadi odločimo po tem, ko vidimo, koliko je zarodkov in kakšne kakovosti so. Če jih je malo, ali so slabše kakovosti, raje kar prenesemo zarodke, Če pa jih je več in so dobre kvalitete in so zagotovo za zamrzniti, pa se lahko odločimo tudi za zamrzovanje in potem prenos po HSC operaciji polipa.

Če ste alergični na jod, svečke ne uporabiti. Drugega razkužila ni potrebno uporabiti.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Betana
Spoštovana dr. Pinter,
vljudno prosim še za vaše mnenje.
Na kontrolnem UZ po stimulacij je bilo ugotovljeno, da imam polip v velikosti 10mmx10mmx8mm. Določeno imam stop injekcijo in punkcijo. Me pa zelo skrbi, ker mi je ginekolog ob pregledu povedal, da ne ve, če bo transfer zaradi polipa. Da, se bodo potem odločili in bodo potem jajčeca pač samo zamrznili.
Polip je bil istmično levo - viden že pred meseci...Zato me je sedaj ta informacija zelo presenetila.
- Skrbi me in prosim za vaše mnenje, ali je tveganje, da ne bo možna zanositev ob polipu res tako veliko, da je boljše "tvegati" zamrznitev in kasneje odmrznitev?
- Zanima me na splošno na osnovi česa se bodo potem zdravniki ali en sam zdravnik? odločili ali zamrzniti ali vseeno vstaviti?
(Jaz, ki sem laik, bi sicer rajši, da bi tudi prišlo do transferja...)
- Dobila sem tudi svečko za vstaviti, na osnovi joda, vendar sem alergična na jod. Prosim, če mi lahko svetujete ali naj dan prej uporabim kakšen drug antiseptik? Ali bi bil mogoče primeren octenisept - razkužilo za sluznico, da si ga globje pošpricam?
Res lepo prosim za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.