Odgovori: Trenutna čakalna vrsta za jajčece

Pregled teme
bpinter
Spoštovani,

trenutno je čakalna doba za darovano jajčno celico vsaj tri leta. Hvala za pobudo glede promocije darovanja.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
banana59463
Spoštovani,

kako je stanje s čakalno dobo za žensko spolno celico? S partnerjem sva vpisana na čakalni listi v UKC Lj že od leta 2014, pa me v treh letih ni še nihče kontaktiral. Zgolj za informacijo, moja prezgodnja menopavza se je začela že pred 30. letom starosti in sem posledično popolnoma neplodna in biološko svojih otrok najverjetneje ne bom nikoli imela. Lahko bi pisala na dolgo in široko, kaj sem občutila, ko sem bila postavljena pred to dejstvo, koliko porazov sem že doživela, ampak danes ne, morda kdaj drugič.
Danes ne morem, da ne izrazim mojega skromnega mnenja, da se v Sloveniji enostavno premalo naredi za "promocijo", preko katere bi potencialne darovalke seznanili s problematiko prezgodnje menopavze, zmanjšane jajčne rezerve zaradi kemoterapij, itd. in posledične popolne ženske neplodnosti ter možnostjo darovanja jajčnih spolnih celic. Potencialne darovalke bi morale biti seznanjene, da bodo z darovanjem celic nekemu paru omogočile, da si ustvarita družino - največ, kar si lahko ustvariš. Ne bi drovala le celice, ampak bi darovala veselje, ljubezen, srečo, zadovoljstvo. Darovala bi življenje ... Na žalost pa večina ljudi te problematike sploh ne pozna. Namesto, da bi o tem govorili, skrbno skrivamo to problematiko. Npr. v UKC Maribor so na oddelku za neplodnost letaki o darovanju spolnih celic dosegljivi samo v pisarni ginekologov, medtem ko so ostali letaki zunaj, dosegljivi vsem ljudem. Plakat, ki nagovarja k darovanju spolnih celic pa je skit za vrati, tako da ga ne najdeš, tudi če ga iščeš. Da o tem, da v ambulantah splošnih ginekologov ni niti enega samega reklamnega materiala na to temo, sploh ne govorim. Čakati, da se bo ena ženska na leto spomnila, da bo darovala celice, je premalo. Več bi bilo potrebno narediti, govoriti o tem, seznaniti ljudi, potem pa lahko pričakujemo tudi večji odziv. Zgolj čakati je premalo ... In ne govoriti, da ni denarja za promocijo ... Če smo sposobni milijonček ali dva zapraviti in nihče ne ve, kam je denar šel, potem se najde še nekaj stotisoč €, ki bi omogočil vsesplošno reklamno kampanjo, kjer bi se moralo slišati pare, ki čakamo ...
Dr. Pinter prosim za vaš komentar. Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
bpinter
Spoštovani,

čakalna doba je od dve do tri leta, je pa odvisna od števila darovalk, ki pa je pri v zadnjih letih zelo nizko. Lansko leto smo imeli dve darovalki, letos eno.

Lepo pozdravljeni,
Citiraj
Marisol
Pozdravljeni,

Kakšna je trenutna čakalna vrsta za žensko celico (glede na to, da se spreminja)? S partnerjem sva v čakalni vrsti za žensko spolno celico od decembra 2013.

Hvala in lep pozdrav
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.