Odgovori: Terapevtsko jahanje

Pregled teme
tamyeat
Nekaj popravkov na to temo....Terapevtko jahanje v Sloveniji obstaja od leta 2008...imamo tudi krovno drustvo..ki ima pod svojim okriljem tako hipoterapijo kot terapevtsko jahanje...oziroma dan danes terapija s pomocjo konja (drustvo za izvajanje aktivnosti in terapij s omocjo konja Slovenije/ ATPK)

Hipoterapija (kot tako jo poznajo le se v bolj "nerazvitih" oziroma "nedozorelih" drzavah.vsaj v tem smislu.da po svetu je vse to terapija s pomocjo konja...opravljati bi jo moral pa tim..v katerem bi morali sodelvati tako psiholog, kot delavni terapevt in fizioterapevt)...je stroga fizioterapevtska obravnava.

Terapevtsko jahanje..al ce smo bolj natacni gre za terapijo s pomocjo konja...opravljajo razlicni strokovnjaki...gre za celostni pristop..kjer nikoli ne delimo fizicne in psiholske ravni...saj vemo, da so oboje povezani...in oboje bistvenega pomena....

Za vse info je najboljse da se obrnite direktno ATPK...slednji vam bodo znali povedati..kje se nahaja terapevt al center v vasi blizini..kjer se lahko zmenite za opravljanje tovrstne terapije...

In se nekaj....Ni res da islandci niso primerni....veliko je odvisno od tega..koliko je pravzaprav otrok velik...ce je majhen..je islandski konj vsekakor prava izbira...

Ce bi ze morala povedat kaksen konj ni primeren...bi rekla da frizic...naprimer...zaradi gibanje "navzgor" ne pa "v naprej"

Z islandci ni prav nic narobe....zal je tako...da bi moral vsak jahac imeti dolocenega konja..in zal to ni vedno mogoce..

lp

Tamara
Citiraj
mamat
pozdravljeni. imam triletnega sina z katerim hodiva na hipotrapijo preko društva,moj sin ima spastično diplegijo. moram omeniti da je resnično škoda da se o takih zadevah kot so te terapije ne govori toliko,moraš imeti res srečo,če lahko tako rečem,da zveš kaj o tem. sama sem imela seminarsko predavanje o tem,tako da lahko rečem,da vem nekaj o tej terapiji in jo moram resnično pohvaliti. opaziti je zelo lepo kako delujejo gibi konja na otroka, ki ga jaha.škoda samo ker te terapije niso bolj dostopne,ker bi dosti pomagale kot dopolnilne terapije poleg nevrofizioterapije in dt.
Citiraj
calearo
Poglejte na tem seznamu, če vam je kdo od omenjenih hipoterapevtov - fizioterapevtov poznan in stopite z njim v stik. LP

http://www.terapevtsko-jahanje.net/sezn ... pevtov.htm
Citiraj
Tini
Zdravo! Sem iz Trbovelj. Vem, da lahko nepravilno vodenje povzročil več škode kot koristi, zato bi želeli "ta pravega" terapevta in konja, seveda :)
Citiraj
calearo
Prvo en lep pozdrav. Najprej opazka: jahanje, ki se izvaja z vašimi otroci preko raznih društev pod okriljem fizioterapevta se imenuje hipoterapija, terapevtskega jahanja v Sloveniji še ni.Je zelo primerno za otroke in osebe s CPjem in jo priporočam vsem. Je pa res, da se je potrebno posvetovati pred hipoterapijo z zdravnikom, ker so določene kontraindikacije za določena bolezenska stanja.

Zakaj islandci ne bi bili primerni? Zaradi tega, ker so manjši in imajo kratke korake in je giabanje hitrejše in sunkoviteje. Primerni naj bi bili konji kvadratastega okvirja, ma v to se ne bom spuščala. Če imate jahanje na splošno, ne kot medicinska oblika terapije, ni pomembno, kakšen zgradbe je konj. V kolikor pa se ukvarjate s hipoterapijo, pa je potrebno paziti na to, da je konj konstrukcijsko primeren, predvsem zaradi abduktorjev in adduktorjev nog, samega koraka konjev in vpliv konjevega gibanja na telo.
Tini, sporoči s kje si, pa se pozanimam kje v vašem kraju izvajajo hipoterapijo. Samoplačniško je možno, ma poskusite raje preko društva, vam bodo pomagali in povedali, kakšne vaje so primerne. Jahanje, če se ga lotite nepravilno lahko naredi več škode kot koristi.

LP, upam, da sem vam kaj pomagala
Citiraj
Zveza Sonček
Spoštovani,

samoplačniško jahanje seveda je, je pa odvisno, kje Vi živite in katere možnosti so v Vaši bližini. Pa tudi starost otroka je pomembna in seveda so velike razlike ali gre le za jahanje ali za terapevtsko jahanje ali pa za najboljšo obliko - pravo hipoterapijo, ki pa jo je žal še zelo malo. A več o tem Vam lahko pove Vaš/a fizioterapevt/ka.

Lep pozdrav.
Citiraj
Tini
Mene pa zanima ali je kje možno samoplačniško jahanje? Moj nedonošenek sicer nima CP, ima pa kup težav, ki jih sicer uspešno odpravljamo z nevrofizioterapijo in delovno terapijo.
Poskusila bi tudi z jahanjem ...
Citiraj
pikica76
Moj sin jaha, enkrat tedensko in z rezultati smo zelo zelo zadovoljni. Ni več tako močne spastičnosti, ker je imel težave s prebavo (blato je odvajal med 7-9 dni), danes odvaja vsake dva dni.
Tako, da jaz sem resnično zadovoljna, pravtako pa tudi sinček, saj na konju zelo uživa. Ima pa CP-diplegija spastica, samostojno ne hodi,...
Citiraj
Nataša
Zanima me, ali je v terapevtske namene pomembno ali je to normalni konj ali je to lahko islandski konj (ti so manjši).
Za otroka z diagnozo CB sem se odločila za jahanje. Začela sva na islandskih konjih. Zadnjič pa sem naletela na informacijo, da ti konji niso primerni za terapijo.
Kaj pravite?

Hvala za odgovor,
Nataša
Citiraj
Senka
Pozdravljeni!

Sicer nisem strokovnjak lahko pa govorim iz svojih izkušenj; to pa je najbolj pomembno, a ne?

Z jahanjem sem lahko zelo dobro razvijala koordinacijo gibov, in ravnotežje, ki je pri nas osebah s CP bolj ali manj dobra (namerno sem se izognila besedi "slaba"!) Sicer je res da nisem večkrat jahala, vendar pa mi sedaj vožnja s kolesom sploh ne dela težav in si upam v tudi bolj "prometne sfere".

Jahanje zelo priporočam seveda po zmožnostih in se zahvaljujem tistim, ki so se do sedaj tako trudili, da bi mnogim omogočili tovrstno obliko terapije, ki zelo koristi!!!

Doma imam tudi terapevtsko žogo, s katero redno delam, a je na konju toliko lepše...

Na konju si zares "prisiljen", da aktivno delaš in po jahanju te prevzame nekakšen občutek prijetne utrujenosti, saj si v to svoje "delo" vložil skoraj toliko energije, kot pri kakšni aerobiki ali fitnesu :-)


LP
Senka
Citiraj
A.A.
Pozdravljeni,

zanima me ,če se vaši otroci udeležujejo terapevtskega jahanja in kaj opažate.
Hvala za informacije.
Pozdrav iz Maribora.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.