Avto.Over.Net

Odgovori: Pavšalni obračun škode

Pregled teme
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

limit popravila se postavlja glede na stroškovni kriterij, do kam je sploh smiselno vozilo popravljati. V vašem primeru gre za starejše vozilo, kjer hitro pridemo do neracionalnih vlaganj (popravilo ekonomsko ni več upravičeno). Preko tega limita se škoda rešuje po principu "totalne škode". Praviloma je ta limit še nekoliko nižji, vendar cenilec lahko ponudi tudi možnost odkupa razbitine, če iz komunikacije z lastnikom zazna, da bi slednji kljub vsemu želel še popraviti vozilo in pa pod pogojem, da je poškodba take narave, da pridejo v poštev alternativne rešitve sanacije nastale škode (npr. popravilo z rabljenimi deli).

Iz vašega zapisa lahko sklepamo, da je poškodba avta taka, da popravilo z rabljenimi deli ali katera druga rešitev ne pride v poštev.

Tržna vrednost vozila, ki je osnova za odmero odškodnine v primeru totalne škode, se računa glede na kotacije Eurotax, kjer igra največjo vlogo starost vozila. Dobra ohranjenost vozila ter investicije prispevajo sicer k višji tržni vrednosti, vendar le v manjši meri. Z nakupom novih pnevmatik ste prispevali k višji tržni vrednosti, ne pa tudi s popravilom klime, saj je klimo avto že imel, popravilo pa je bil pač strošek vdrževanja.

Če se boste odločili za pritožbo, navedite vse ključne podatke o avtomobilu, seveda pa priložite dokazila o nakupu dodatne opreme, za katero mislite, da je pomembno vplivala na vrednost vozila.

O vseh informacijah o totalki se lahko seznanite tudi tukaj: https://vsebovredu.triglav.si/drobni-ti ... ni-totalko.

Lep pozdrav,
Citiraj
Rafaelo
Pozdravljeni,

partner je imel prometno nesrečo, povzorčitelj je prinzal krivdo, zavarovalnica je avto ocenila kot totalko.
Ponudili so nama dve možnosti, 4000 € in obdrživa razbitino ali pa 7000€ s tem da razbitino zadrži zavarovalnica. Gre za odlično ohranjen avto, ki sva ga pred 6 meseci kupila za 7700 €. Pred nesrečo ni imel niti praske, vso možno dodatno opremo in le 70 000 prevoženih kilometrov (Scenic, 2009). Pred enim mesecem sva kupila nove pnevmatike, prav tako sva dala popraviti klimo.
Glede na vse napisano, se nama ponudba zavarovalnice zdi vse prej kot poštena.
Zanima me kakšen je postopek pri pisanju pritožbe, kaj vse vključiti? Le račune popravila in za nove pnevmatike ali navesti tudi dodatno opremo, nizke kilometre, itd. Oz. ali obstaja boljša možnost? Glede popravila sva že sprešavala, pravijo, da gre vsaj za trojno totalko in da se popravilo nikakor ne izplača.

Hvala že vnaprej za pomoč!

Lep pozdrav
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

glede na dejstvo, da ste škodo že prijavili in da je vaš primer že dobil cenilec, vam svetujemo, da se o tem pogovorite kar z njim. Le s cenilcem boste lahko rešili ta vprašanja.

Lep pozdrav,
Služba za avtomobilska zavarovanja
Citiraj
vidas
Na parkirišču se je v moj avto zaletel voznik, ki se je odbil od vozila, ki je vozil vzvratno.Imam starejši avto Golf 1.9 tdi letnik1998.Poškodovan je sprednji del in vrata na voznikovi strani.Sstrani povzročitelja naj bi v četrtek prišel cenilec zavarovalnice Triglav in ocenil škodo.
Zanima me kaj lahko zahtevam .Sedaj sem brez avta,nič kriva, pred časom je bil avto generalno obnovljen, registriran do julija 2016.Ali lahko zahtevam, da zavarovalnica povzročitelja popravi avto in ga povrne v stanje pred poškodbo.Z totalko se nebi strinjala .
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

kot je razumeti iz vprašanja, slovenski servis ne želi čakati na plačilo iz tujine. Svetujemo vam, da vprašanje naslovite na servis, ki je izvedel popravilo, in sicer, v čem vidijo ovire za takšen način poslovanja ter jih zaprosite za njihov predlog rešitve nastale situacije.

Lep pozdrav,
Citiraj
Nacilija
Imam težavo z servisom - drugi voznik se je rikverc izparkiraval in me je butnil, na parkirišču. Policijo nismo klicali, ker je takoj prizal krivdo in se je obrnul na svojo zavarovalnico za prijavo škode. Njem je avto zavarovan v Nemčiji in so takoj poslali evro obrazce, ki jih je potrebno izpolniti in rekli da takoj peljemo moj avto na servis, pa jim pošljemo nazaj te obrazce in račun iz servisa. Oni bodo nakazali denar direkt na račun servisa. Meni se vse zdi kar enostavno, ampak servis noče tako delati. Ne vem kaj narediti, ker mi se zelo mudi in nimam več časa čakati na slovenske zavarovalnice in njijovo kompliciranje. Kaj delti v primeru da nemška zavarovalnica dela na tale način in ne komplicira? Ima li nekdo nekakšen nasvet?
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

ne vidimo razloga, zakaj bi cenilec sploh zahteval ogled (popravljenega) vozila, če se je z vami dogovoril za "obračun po pavšalu" (strokovno uporabljamo termin "obračun po ocenitvi škode"). Sam način reševanja škode namreč ne definira niti kraja, niti časa popravila.

Torej... Lahko bi vas pozval zaradi ponovnega ogleda (popravljenega) vozila, ampak - škoda je že izplačana, ni pa nujno, da je tudi popravilo že izvedeno.

Lahko pa takšen obračun vpliva na potencialne bodoče škode, Saj vi kot stranka formalno) nimate več polnega kritja za del vozila, ki je že bil obračunan (in izplačan) na omenjeni način (npr., v primeru, da škoda sploh ni bila odpravljena, ali pa, da je sicer bila odpravljena, vendar ne na način, kot ga je predvideval "pavšal").

V tem primeru je v vašem interesu, da po opravljenem popravilu vozila, le to pripeljete na ponovni ogled, da cenilec potrdi ustreznost (kvalitetno) izvedenega popravila in s tem poda "polna" kritja za potencialne bodoče škode. Domnevamo, da je bil v vašem primeru to tudi namen cenilca.

Lep pozdrav,
Služba za avtomobilske škode
Citiraj
MATEJ C.
Pozdravljeni,

Mi lahko cenilec zahteva ogled popravljenega vozila , če mi odškodnino po kasku za točo izplačajo po povšalu ?

Prosim za odgovor
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

izplačilo škode je možno, vendar se morate za to dogovoriti z vašim cenilcem.

Lep pozdrav,

Služba za avtomobilske škode
Citiraj
Borut Anderlič
Pozdravljeni.

V sprednjo luč mi je med vožnjo priletel kamen in uničil steklo in nosilec. Imam delno kasko kombinacijo, ki zajema stekla in svetlobna telesa.

Zanima me, kako je v primeru, če bi želel pavšalno izplačilo?

lep pozdrav,
Borut
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

kot navajate v zapisu, je odločitev o popravilu vozila na strani lastnika. Če vrednost popravila preseže mejo za obračun totalne škode (kadar je vrednost vozila, zmanjšana za vrednost ostankov vozila na dan ugotavljanja višine škode manjša od stroškov popravila), se odškodnina obračuna kot totalna škoda.

Ne poznamo vrednosti vašega vozila, stopnjo poškodb in zneska ponudbe za popravilo, da bi vam na tem mestu lahko natančneje odgovorili. Zato vam priporočamo, da zavrnete ponudbo s pritožbo na višino ponujen odškodnine, v kolikor se z njo ne strinjate. Po pregledu dokumentacije vam bodo sodelavci, ki obravnavajo primer, lahko konkretneje odgovorili.

Lep pozdrav,
Služba za reševanje avtomobilskih škod
Citiraj
icko007
Pozdravljeni!

Zavarovalnica Triglav mi je za popravilo vozila, ki ga je poškodoval njihov zavarovanec, odobrila limit popravila 1600 evrov. Predračun popravila je bil bistveno višji, zato je zavarovalnica zvišala limit na 2000 evrov, kar pa še vedno ni zadoščalo za popravilo. Zato so ponudili poravnavo, za izračun katere pa ni osnova niti prvi limit, niti drugi limit, pač pa neka interna kalkulacija, temelječa na njihovih neuradnih standardih in predvidevanjih. Dobljeni izračun nato še znižajo za DDV in ponudijo v poravnavo. Pri tem se mi poraja naslednje:
1. Vsak lastnik se ima pravico odločiti da bo vozilo popravljal na pooblaščenem servisu. V tem primeru mora zavarovalnica kriti popravilo vozila. Če pa se izkaže, da tako popravilo presega vrednost vozila, mora zavarovalnica priznati totalko in povrniti vrednost vozila. Ta je lahko v celoti poplačana z denarjem ali pa deloma v denarju, deloma pa v rešenih delih - odločitev je na strani zavarovanca.
2. Ne razumem logike, da zavarovalnica od zneska poravnave odbije še DDV. Pojasnilo cenitelja je bilo, da potem itak vsak popravlja pri šušmarju. S tem nas zavarovalnica že vnaprej vse obsodi na kršitelje zakona in davčne utajevalce.

Prosim za pojasnilo...
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

limit popravila pomeni stroškovno mejo, do katere je še racionalno vozilo popravljati. Običajno to pomeni, da je cenilec že predvidel, da lahko nastanejo še dodatni stroški, ki pa posledično pomenijo, da nastale škode ni več smiselno odpravljati na prvotno predviden način (s popravilom), ampak se vozilo oceni kot "totalka". Zavarovalnica torej načeloma ni dolžna spreiminjati limita, če so ti dodatni stroški dejansko nastali. Seveda je vsako škodo mogoče sanirati tudi drugače, pri cenovno ugodnejših izvajalcih in z rabljenimi deli, kar pa je odločitev lastnika in ne cenilca.

Glede načinov rešitve škode in vseh podrobnosti v danem primeru priporočamo, da se pogovorite s cenilcem, ki je opravljal pregled vozila.

Lep pozdrav,

Služba za avtomobilske škode
Citiraj
123dm
Pozdravljeni,
imel sem prometno nezgodo, povzročiteljeva zavarovalnica ZM je odobrila limit za popravilo 4000eur. Po prevzemu vozila se je pokazala še ena napaka za okvaro lambda sond. Pri poravilu je bil skoraj dosežen limit (3950 eur). Mehanik je pripravil predračun za sonde, ki znaša 470 eur. Zanima me kako naj zdaj pridobim višji limit za popravilo. Ali je mehanik dolžan to urediti z zavarovalnico oziroma zamenjati sonde na svoje stroške ker bo prekoračil limit? Ali je zavarovalnica dolžna dvignit limit?
Hvala vnaprej in lep pozdrav!
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

na to vprašanje ne moremo podati odgovora, saj je izplačilo odvisno od okoliščin primera, ki ga najbolje pozna vaš cenilec, zato vam ponovno svetujemo, da se obrnete nanj.

Če z izplačilom ne boste zadovoljni, lahko napišete pritožbo, ki jo bo obravnavala komisija. V pritožbi napišite natančno obrazložitev zakaj z izplačilom niste zadovoljni, kakšna je cena popravila pri kleparju in koliko bi za popravilo dali sami. Opozarjamo pa vas, da boste dobili izplačilo za žaromete, ki so primerljivi sedanjim, in ne za original žaromete.

Lep pozdrav,

Služba za avtomobilske škode
Citiraj
stanko1987
Koliko procentov je pa izplačilo? 60?
Citiraj
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

izplačilo škode je možno. Svetujemo vam, da se ponovno obrnete na cenilca in se z njim dogovorite za izplačilo.

Lep pozdrav,

Služba za avtomobilske škode
Citiraj
stanko1987
Pozdravljeni, imam vprašanje. V prednjo levo luč mi je priletel kamen in se je luč strla. Bil sem pri cenilcu in sem mu rekel da bi imel izplačilo, ker bom avto odjavil iz prometa in se bo avto pol prodal. Pri cenilcu sem bil 28.3, drugi teden sem ovto odjavil, pol sem pa moral v bolnico na operacijo in nisem ničesar urejal. Zdaj sem doma in hočem to rešit preden bo prepozno. No on je meni na cenilski zapisnik napisal:
Klepar: žaromet, komplet (L)
nova cena z odbitkom 25%
vrsta: SN

Pol spodaj pa piše spet vrsta:
M-menjava
SN- staro za novo

Pod opombe:
VGRAJEN ENAKOVREDEN ŽAROMET

Avto je bmw serija 3 l.97, na avto so pa neorginalne luči.
No zanima me kaj moram jaz zdaj naredit, da lahko dobim izplačilo pavšala?
Če je potrebno jim lahko staro luč tja odnesem.

Hvala za vaš odgovor.
Citiraj
Bruno
Cenilec vam je odobril 1100 za limit popravila vašega vozila.Če bo predračun popravila višji,bo upoštevana ekonomska totalka.
Za pavšalno izplačilo in višino izplačila se boste morali dogovoriti osebno s cenilcem,kateri je to škodo ocenil.
lep pozdrav,Bruno
Citiraj
aleksandra976
Dobila sem procenu skode za avto za z limitom 1100€. Ce si zelim pavsalno izplacilo kolikor lahko dobim in koliko casa traja vse skupaj?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.