Odgovori: Zakonita obravnava škode po prometni nesreči

Pregled teme
ZavarovalnicaTriglav
Pozdravljeni,

za konkreten odgovor na vaš primer žal nimamo dovolj podatkov. Na splošno pa lahko zapišemo naslednje:

Reševanje odškodninskih zahtevkov iz naslova avtomobilskega zavarovanja temelji na zakonu države v kateri se je škodni dogodek zgodil. Princip "totalke" reševanja zahtevka iz škodnega dogodka v grobem pomeni, da vrednost popravila vozila presega vrednost vozila na dan škodnega dogodka. Ob izračunu odškodnine je potrebno upoštevati tudi vrednost razbitine, ki ostane v lasti lastnika poškodovanega vozila. Res je sicer, da ima stranka v zvezi s prodajo razbitine dodatne težave, vendar je po običajnem teku stvari pričakovati, da bi bilo vozilo v prihodnosti najverjetneje prodano, zaradi nesreče pa je do prodaje prišlo prej.

Za odgovor v konkretni zadevi pa bi vsekakor potrebovali več podatkov, zato vam svetujemo, da nam pišete na [email protected].

Lep pozdrav,
Služba za mednarodne škode
Citiraj
eljuero
Imel sem prometno nesrečo v tujini. Povzročitelj tujec, Avstrijec. Avto poškodovan od zadaj in od spredaj.
Ker predvideni strošek popravila presega kritično vrednost, cenilec pooblaščene zavarovalnice pri nas ocenjuje ekonomsko totalko.

Strošek popravila bi pa bil pod ekonomsko vrednostjo avta po eurotaxu.

Pojem ekonomske totalke še sprejemam, če gre za črpanje zavarovalnega kritja iz lastne kasko police. Pač podpišeš ob zavarovanju. Ne razumem pa, kje imajo zavarovalnice pravno podlago, da vsiljuje ekonomsko totalko iz naslova AO tretjega. Namreč, nič nisi kriv, dobiš 60% izplačila, avto pa imaš razsut in ni nujno, da si na boljšem, ko ga, če ga uspeš, prodati. Plus težave s prodajo. Plus dejstvo, da za prejet na trgu denar praviloma ne dobiš primerljivega vozila.

V mojem primeru sicer velja avstrijski civilni zakon ABGB, ki enako kot naš določa, da si upravičen do vzpostavitve prejšnjega stanja. Prejšnje stanje se lahko vzpostavi le s popravilom ... razumem pa logično omejitev, da strošek popravila ne preseže ekonomske vrednosti avta - vrednosti primerljivega avta. Vsaj ne veliko. V Nemčiji pa imajo celo pravilo, da se lahko avto popravlja do 130% vrednosti, kot ugotavljam iz spleta.

Prosim za pojasnilo, če razmišljam napačno. Seveda tudi upam, da bo vprašanje sploh objavljeno.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.