Odgovori: Folna kislina

Pregled teme
laly
Prosila bi za pomoč,rada bi zanosila,zadnji dve leti pa sem jemala kontracepcijske tablete in vem,da je dobro kupiti folno kislino,prebrala sem že ogromno stvari na internetu glede tega katero folno kislino kupiti pa sem še vedno totalno zmedena,ali elevit,tifol,centrum materna,centramed mami,itd. ? Drugače pojem veliko sadja,veliko zelenjave,veliko solate,a vseeno bi še jemala folno kislino.
Citiraj
jaz tudi:)))
Živila, ki vsebujejo veliko folatov:

špinača, brokoli, zelena solati, arašidi, sojini kalčki, jetrca,žitni kalčki, sončnična semena, banane, pomaranče itd.

kopiran članek:

Raziskava med prebivalci EU je pokazala, da glavnina ne ve, kaj so folati in kaj folna kislina, in teh pojmov niti ne razlikuje. Folati so naravne vitaminske snovi (vitamin iz skupine B), ki so v hrani (in pijači). Folna kislina pa je umetna snov, ki je v prehranskih dodatkih. Njena prednost je v dejstvu, da jo organizem lažje vsrka in izkoristi kot folate.
Citiraj
PikapolonicaM
Za ta odgovor sem pa res hvaležna!!!
Mi lahko samo še našteješ par živil, ki si jih uživala.

LP
Citiraj
jaz tudi:)))
Kopirano članek:

Čeprav je folna kislina nepogrešljiva za organizem, z njo ne gre pretiravati. Lahko je škodljiva, če jo užijemo 1 miligram ali več na dan. Povečano uživanje pričujočega vitamina botruje tudi porastu števila multiplih plodov - zlasti dvojčkov. Prevelika količina folne kisline v organizmu pri starejših lahko povzroča pomanjkanje vitamina B12, kar vodi v slabokrvnost in okvare živčevja. Obenem pa pretiravanje s folno kislino lahko celo spodbuja nastanek raka na debelem črevesu (folati pa varujejo pred rakom materničnega vratu, debelega črevesa in pljuč). Naravna oblika vitamina B9 po ugotovitvah strokovnjakov prednjači pred umetnimi dodatki. Epileptiki naj se pred uživanjem folne kisline posvetujejo z zdravnikom.

To so izsledki najnovejših raziskav.

Jaz osebno folne kislina nisem jedla, sem pa pojedla ogromno živil, ki vsebujejo folate-naravna folna kislina.
Citiraj
Gia1
podpišem pod limončin post.js jem celo nosečnost elevit v katerem je dnevna doza vseh vitaminov+folne.je pa res da folne ne moreš predozirat.lpG1
Citiraj
limonca007
Folne kisline se ne da predozirati, ker se presežek izloči z urinom. Včasih jo nosečnicam predpišejo na recept - tiste pa vsebujejo kar 5mg folne kisline. Tako da kar brez skrbi.
Citiraj
buhteljcek
Jaz sem jemala tifol, potem sem pa v lekarni ene druge tablete kupila - centrum materna, ki vsebujejo poleg folne se vitamine pa druge snovi in so mi posebej rekli, ko sem kupovala, naj ne jemljem več tifola, ker je tam notri dovolj folne.
Citiraj
Slonček
Glede količine folne kisline ne vem.
Neovin plus tudi sama jemljem že celo nosečnost. V navodilih Neovin plus tablet piše, da se jih jemlje pred med in po (dojenje) nosečnosti, le kapsulo z oljem omega 3 naj bi rabila šele po 13tem tednu. Ampak glede na to, da so omega 3 kisline zelo zdrave za vsakega človeka, ne samo nosečnice jih bi lahko jemala par na dan ne le to eno po 13tem tednu nosečnosti. Tako da nič ne skrbi.
Kar se pa folne tiče, sama nisem nikoli poleg neovina jemala še folne, ker je že notri, vendar če ti je ginekolog tako svetoval, se tega drži.

Vso srečo pri zanositvi ti želim.

Lp Slonček
Citiraj
laly
Na vprašanja glede folne kisline žal nimam odgovora,ti pa lahko povem,da je moja prijateljica imela pregrado,seveda so jo operirali in je brez težav zanosila takoj,ko sta se s fantom odločila za otročka.Je pa res,da je morala skoraj celo nosečnost biti na miru,ležati,imela je tudi manjše krvavitve že od začetka,ampak na koncu sta dobila prelepega fantka,ki je ravnokar praznoval 1.rojstni dan.
Ti pa svetujem ( vem,da je težko ), da se čimanj obremenjuješ z zanositvijo,baje tudi psiha svoje naredi...sprosti se,poslušaj svoje telo,poslušaj ginekologa in upam,da vama čimprej uspe!Srečno!
Citiraj
PikapolonicaM
Spoštovani!

Zanima me, ali je lahko kaj hudo narobe, če jemljem hkrati 1x dnevno (pred spanjem) tabletke Tifol in 1x dnevno (po zajtrku) tabletko+kapsulo Neovin Plus. Oboje skupaj namreč pomeni 800 mg folne kisline na dan.

Kombinacijo obeh sem začela jemati lani konec avgusta po 2. spodleteli nosečnosti (spontani splav); takrat mi je to priporočal ginekolog. Je pa res, da na škatlici Neovina piše, da naj bi ga nosečnice jemale šele od 13. tedna dalje.

V aprilu sem imela operacijo maternične pregrade in do zdaj (v zadnjih 2 mesecih) še nisem uspela zanositi. Bi me moralo skrbeti? Je za to lahko kriva tudi prevelik dnevni odmerek folne kisline?

Hvala za odgovor!
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.