Odgovori: antibiotiki in dojenje

Pregled teme
LLLMojca
Zbadanje v dojki je pogosto pri zamašenih mlečnih vodih in tudi pri vnetjih dojk, najverjetno gre za to. Če bi se zbadanje nadaljevalo kljub temu, da bi mleko lepo teklo in ne bi bilo napetosti, zamašitev..., je pa možno tudi, da gre za glivično vnetje...


Če deklica pb vašem mleku ne napreduje dovolj in imate vi napete dojke in vnetje dojk, potem je vzrok skoraj zagotovo v tem, da deklica ne pride do dovolj mleka, da preslabo sesa na dojki, da potrebuje pri sesanju veliko pomoči... in ne, da mleka ni dovolj. Ni torej nujno težava pri vas, v tem smislu, da se mleko slabo tvori. Tvori se ga še preveč, glede na dekličine zmožnosti učinkovitega in aktivnega dojenja. Zato priporočam, da pogledate zgoraj na post nad vašim prvim postom v povezave o tem, kako spodbujamo dojenčke za sesanje na dojki, kako jim pomagamo s kompresijo - stiskanjem dojk, kako jih spodbujamo, da aktivneje sesajo...

Dokler otrok tega ne zmore in dokler pomoč ni zelo uspešna, je seveda povsem primerno, da dojenčka tudi dohranjujemo.

Pri mastitisu ni treba mleka zavreči. Če mati mleko iztisnet sama, ker otrok ne more, je to priporočeno in seveda tudi to je način, da dojenčku pomagamo - lahko ponudimo svoje mleko namesto dodatka (razen če je drugače naročil zdravnik, ki je zdravilo predpisal).

Morda vam bodo pomagale tudi te povezave o odpravljanju napetosti in o masaži. Prenapete dojke:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_5 ... OSTANEJO_1 (napotki)
http://www.drjacknewman.com/video-clips.asp (kako zmehčati prenapeto dojko, video št. 3)
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom ... erman.html (slike masaže)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,5339196 (6d, trde, vroče, boleče dojke)

Počivajte čim več, povečajte vnos svežega vitamina C, to je pri mastitisu pomembno!

Ali imate vročino in še vedno napeti, trdi, vozličasti dojki? Poleg zbadanja... Je zbadanje v eni dojki ali obeh, tudi v zdravi dojki?

Antibiotik morda sploh ne bo preprečil napetosti dojk, zbadanja, težav s prenapetostjo, namenjen je zdravljenu okužbe, tvorbe mleka pa ne more ustavljati ali zmanjšati. Zato je pomembno, da mleko bodisi počrpate redno iz dojke ali čim pogosteje podojite.

Ja, če ne morete dojiti na tej strani zaradi bolečin ali ker deklica noče, dojite samo na kratko ali nič, pa morda črpajte večkrat ali po tem, ko ste dojko dobro ogreli, poskusite kar z roko malo iztiskati. Ročno iztiskanje mleka (slike): http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... IZTISKANJE
Citiraj
mnuska
Pa še to, antibiotik jemljem od ponedeljka, torej 5 dni, pa ni napredka, bolje rečeno, boli vedno bolj, v bradavici zbada, kot bi me nekdo z iglo prebadal.

Podojila sem, boli res, sem točila prav solze, a odleglo je. Moram pa deklico zelo uspodbujati, da to dojko sploh želi dojiti. Je prav nervozna na njej. :-(

hvala
Citiraj
mnuska
Hvala za odgovor. Seveda bom dojila, naj pa povem, da me dojke res bolijo, kot bi me z iglo nekdo zbadal po bradavici, je kar hudo. Bom preštudirala članke in seveda več dojila.

Teža, no do dodatka ni napredovala nič, ta končna teža je po dodatku, prej smo skoraj en teden obstali na istem in mala je postala pravi zaspanček od takrat tudi mastitis. Zato menim, da mleka ni dovolj, po flaši poje tudi 100ml, sedaj, ko se je okrepila, jaz pa mleko zavržem. Z dojenjem pa smo nekje pol pol.

Hvala še enkrat, torej sem po tihem v sebi le imela prav in upam, da ta bolečina mine, ker je res neprijetna :-(
Citiraj
LLLMojca
mnuska, splošni nasvet pri mastitisu je dojiti VEČ na prizadeti strani in ne manj. Res je, kot ste napisali, da nekaj dni morda otrok težko potegne mleko iz dojk, saj so lahko vodi tudi delno zamašeni, mleko se morda teže sprošča, a to je še dodaten razlog, da dojimo večkrat, lahko tudi večkrat na kratko, pa premaknemo otroka prej na drugo dojko, da se situacija čim prej normalizira.

Nasvet, da ne dojite na prizadeti dojki, je napačen in nestrokoven. Ker se pogosto zgodi, da je črpanje težka naloga, s tem še poslabšamo zdravljenje mastitisa, pri katerem je dobro (vsaj delno) in pogosto praznjenje dojke zelo pomemben dejavnik. Prosim, poglejte tukaj za več informacij.
Zamašen mlečni vod in mastitis:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1978098 (članek)
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_6._NEGA_OB_1 (mastitis - seznam ukrepov)

Čisto mogoče bi bilo, da imate mesto zamašitve nekje v bradavici. Poskusite pred dojenjem ogrevati, razmakati s toplo vodo, morda se bo tkivo toliko zmehčalo, da bo deklica lahko potegnila mleko. Lahko pa si tudi pomagate z nežno(!) masažo in ročnim iztiskanjem dobro ogrete dojke, npr. pri tuširanju ali nad umivalnikom. Poskusite lahko tudi dojiti na drugi dojki, na prizadeti strani pa med dojenjem podstavite brisačko in ročno iztiskate - izcejalni refleks, ki kmalu na začetku podoja požene mleko po vodih, se namreč zgodi na obeh straneh hkrati in otrok, ki se doji na drugi dojki, s tem mamici pomaga bolje iztiskati in morda rešiti težavo.

Sam antibiotik zdravi mesto okužbe, ne preprečuje pa nujno vzroka težav, torej zastajanja mleka v dojki, zato je dobro in pogosto praznjenje dojke pomemben ukrep pri mastitisu.

Včasih antibiotik tudi otroku povzroča prebavne težave, blato je morda zelenkasto, otroka lahko napenja,... vendar vaša deklica driske zagotovo nima. Driska pri dojenčki je več kot 10-kratno odvajanje smrdečega blata, blato je ponavadi zeleno, ga je malo, je vodeno-tekoče, pogosto sluzasto... Negativni učinki nedojenja so praviloma veliko večji od negativnih učinkov uporabe antibiotika pri mastitisu, zato dojenja ne prekinjamo.

Eno do dve kakanji sta normalno, tudi zelo obilno kakanje ni znak težav z zdravilom. Je možno, da deklica odvaja drugače in obilneje tudi zaradi dodatka? Dodatek je teže prebavljiv, več je ostanka, materino mleko se veliko bolje prebavi in vsrka v telo in je ostanka manj.

Penasto blato je lahko posledica antibiotika ali tudi prilagojenega mleka, če ga otrok teže prenaša. Uporaba prilagojenega mleka precej spremeni črevesno floro otroka, tudi prebavne težave so kar 7-krat verjetnejše in lahko tudi zapira.

Še o teži. Deklica je od najnižje teže (vzela sem 3.200g) do starosti 3t pridobila 500g, kar je POVSEM PRIMERNO. Vedno merimo od najnižje teže in upoštevamo, da naj bi dojenčki MINIMALNO prdobivali vsaj 110-115g na teden oz. najmanj 450g v prvem mesecu. Povprečno dojenčki pridobivajo 140-170g na teden v tem obdobju oz. okoli 700g na mesec.

Vi ste minimum že presegli. Če upoštevava, da je deklica v slabih treh tednih od odpusta pridobila okoli 170g na teden v povprečju, potem se doji povsem primerno. Drugo je, če ste opazili npr. v zadnjem tednu zastajanje na teži, ki bi bilo manjše od minimuma...

Zakaj menite, da mleka ni bilo dovolj? So še kakšne druge skrbi s tem povezane, ali samo teža?
Citiraj
mnuska
Pozdravljeni, hvala za dodatno vprašanje. Naj opišem vso situacijo, res rabim malo pomoči.

To je moj drugi otrok, v prvo sem bila z dojenjem čisto neuspešna, porod je bil hud, končal se je s CR, tudi ta drugi. No a ni važno v prvo, v drugo je zdaj želja po dojenju še toliko večja in tudi do neke mere sem že uspešna, pa čeprav le na pol dojenje in pol AM, a že to je nekaj.

No dobila sem mastitis na eni dojki, občutek imam, da mi mala ne more vleči iz nje, kot bi bila bradavica zamašena, tudi sčrpam težko, med tem bradavica zelo nabrekne, postane skoraj bela in zelo boleča. Jemljem Amoksiklav, a ne vidim ravno nekega napredka, tople obkladke tudi dajam gor...

Dva dni po Amoksiklavu je začela naša 3 tedne stara punčka precej bolj odvajati, ne govorim pa o večkratnem kakanju, temveč o enem kakanju do dveh na dan, ki sta zeloooo zelooo obilna in tekoča, blato je oker, a penasto in res je tega veliko. Ko ta kakec gre mimo, je potem več ur mir. Ko sem povedala patronažni, je rekla, da takoj odstavit, črpat in mleko zavreči, no učinek AM je pa napenjanje in neodvajanje. Sama ne znam presodit, če je ta kakec res prehud, je pa res, da je naša mala malo zastala na teži, ker sva se samo dojili, mleka pa ni bilo dovolj, torej sva pod težo trenutno, a ne veliko. Rodila se je s 3440g, po treh tednih smo nekje na 3700g, zgubila pa je po porodu okrog 250g.

Jaz bi tako rada dojila naprej, ker vidim, da se rada doji, mleka ne bi rada izgubila, pa čeprav ga je samo za pol njene potrebe, naj bo pa to tista njena tortica :-).

Danes ponoči sem na zdravo dojko vseeno podojila, da vidim reakcijo, ostalo bom zavrgla.

Prosim še za pomoč, kaj naj z bradavico, ki je res čudna?

Tisočkrat hvala.
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni, mnuska!

Kako pa je videti driska, kakšne barve je blato, kolikoga je po količini in kako pogosto vaša deklica odvaja v 24h?
Citiraj
mnuska
LLLMojca je napisal/a:
No tudi mene pesti mastitis, a naša dojenčica stara 3 tedne, je dobila drisko, zdaj dajam Aptamil, moje mleko črpam in zavržem. Je že tako manj pridobila na teži in mi je patronažna odsvetovala, da dajam svoje mleko še naprej. Je to normalno, da je driska, kako pomagati, da bi čimprej lahko dojila naprej.
Citiraj
LLLMojca
Pozdravljeni!

Vaš dojenček je še zelo majhen in jemljete Amoksiklav. Da vas na hitro opremim z informacijami, ki so za vas ugodne. Preberite povezavi, ki sta pripeti še znotraj odgovora tukaj.
Antibiotiki:
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-4467280 (Amoksiklav/amoxicilin)

Prosim, sporočite mi, koliko časa se vaš fantek doji aktivno, da požira mleko, koliko spi, koliko podojev lahko imata zdaj, kako polni pleničke (št. polulanih in pokakanih v 24h) in podatke o napredovanju dopišite, kolikor jih imate, prosim. Zelo bi mi pomagalo tudi, če napišete kaj o vašem porodu, sredstvih proti bolečinam ipd., če ste jih prejeli. Pogosto vidimo, da so dojenčki po težjih (ali tudi zelo hitrih induciranih) porodih bolj zaspani, izčrpani, slabše sesajo,... KO se malo okrepijo, se dojijo bolje in lahko mnogi preidejo kljub težjim začetkom na polno dojenje. Mamica potrebuje običajno pomoč in podporo, prave informacije, vedenje, da raje dodajanje v takih krizah potrebno in da ni vredu, če od otročka prekmalu pričakujemo polno dojenje, če ga morda ne zmore. Z nekaj porpljenja in spodbude lahko veliko spremenimo. Priporočam v branje:

Kako zbujamo dojenčka zaspančka:
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_4._NASVETI_ZA_1
Kompresija prsi: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1986037 (pomoč otroku)
Kako ohraniti in povečati zalogo mleka: http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1981578
http://med.over.net/forum5/read.php?94, ... sg-1977902 (kako deluje zakon PP)
Zlatenični dojenček & dojenček zaspanček:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=827&t=827 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979120 (9d)
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1465&t=1465 (14d, zaspan)
Dojenček napreduje (pre)počasi / na spodnji meji / laktacija ne steče:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4137604 (1t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4365715 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980675 (2t)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,4481725 (2t-3m, carski rez)
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979095 (1m, bolezen, dodajanje)
Citiraj
gaja27
Živjo,

doma imamo 14 dni starega sinka, rojen je bil v 36 1/7 tednu s težo 2740. V začetku je bil bolj zaspanček, zato je bilo potrebno dodajanje, no, zdaj pa so se mi vneli šivi in jem Amoksiklav 1000 (2x dnevno).

Zanima me, kako je z dojenjem ob jemanju antibiotika. Patronažna sicer pravi, da ni problema, ginekolog odsvetuje, zanimajo pa me vaše izkušnje.

Rada bi polno dojila, ukinila dodatek, a se bojim, da otroček pri meni ne poje dovolj. Sicer potegne, malo počiva, spet malo potegne in potem zaspi.
Bi bilo dojenje na, recimo urico (takrat ko bi otroček hotel) bilo smiselno? Bi se potem počasi navadil pojesti več in se "malo bolj potruditi", ko dodatka pač ne bi bilo?
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.