Odgovori: izcejevalni refleks

Pregled teme
LLLMojca
pokrovček, nič ne de, če je na dolgo napisano, drugače včasih ne gre, če hočemo razložiti.

Razumem vaše težave in vidim, da ste po dveh podobnih izkušnjah že bili tako rekoč povsod in dobili več strokovnih mnenj. Iz vašega pisanja je čutiti, da ste vztrajna in trdna mamica. Dojite 7 tednov, kar ob težavah z dojenjem po porodu in dojenju le iz ene dojke zagotovo ni malo, prav nasprotno! Čestitke!!!

Tudi kombiniranje materinega mleka in prilagojenega mleka je lahko popolnoma vredu in lahko tudi zelo dolgo traja. Če je le otrok voljan se priklapljati na dojko in sprejeti tak kombiniran režim. V 1m je deklica pridobila več kot kilogram, kar vam je gotovo v ponos in zadovoljstvo, kajti to je odlično! Preverite na naslednjem pregledu, ali bi morda lahko celo nekoliko zmanjšali dodatek, če boste videli, da gre teža hitreje kot po krivulji, na kateri se je deklica rodila. Seveda je odvisno tudi od njene želje in fizične potrebe po sesanju. Samo vi boste lahko našli pravo kombinacijo zanjo z vseh vidikov.

Pri materah, ki ne morejo vzpostaviti zadovoljive tvorbe mleka zaradi slabše razvitosti mlečnih žlez, pogosto opažamo pojav, da je ena dojka drugačna in manjša od druge. Če se ta dojka ni v nosečnosti spremenila, ni bila občutljiva, ni potemnel kolobar, če ni bilo ob pravilnem poskusu iztia zaznati mleziva po porodu, potem obstaja možnost, da mlečne žleze niso primerno razvite. Vsaj za drugo dojko, na katero ste dojili že prvič, pa bi utegnila veljati dobra novica, da so se mlečni vodi v drugo še dodatno razrasli in da bo nekoliko laže kot v prvo tvorila mleko, torej morda tudi lahko računate, da dlje.

Oboje je povezano. Fizični dejavniki, pa nato želja in sposobnost dobrega sesanja dojenčka.

Ja, mislim, da bi s Syntocinonom lahko poskusili. Če vam olajša izcejanje ali črpanje, bo to odlično! Da ne boste zgubljali časa s črpanjem v prazno... V tem primeru je bolje masirati, dražiti bradavico, kolobar,... kot iztiskati s črpalko. Želim, da bi vam sprejček olajšal črpanje.

Pravite, da deklica zelo veliko spi. Če je tako predvsem po dodatku, morda ta vpliva na dolge ure spanja. To se včasih dogaja, ni pa nujno. Kaj pa, če bi deklico hranili večkrat z manjšim količinami? Poskusite lahko, ali bi se ob tem zbujala večkrat. Če se bo, pridobite več priložnosti za sesanje. Če ne, pa vsekakor uberite taktiko, ob kateri bo dobro napredovala.

Glede na to, da je bila zlatenična in da je zdaj mimo že 7t, je čisto možno, da bo kmalu postala bolj budna in čedalje manj zaspana, tako da bo več priložnosti za dojenje.

Za vzdrževanje mleka je običajno priporočenih vsaj 5 črpanj po 10min v 24 urah. Večkrat po malem pomeni več stimulacije in ponavadi večjo tvorbo mleka.

Ali v 10min kaj popije? Opazujte, ali požira mleko. Verjetno je, da že nekaj popije. Koliko, težko rečem. Imate možnost obiskati kako skupino za dojenje ali laktacijsko svetovalko v porodnišnici? Lahko vam priskrbim kak kontakt, da bi nekdo mogoče pogledal, kako deklica sesa, vama pomagal pri pristavljanju in tehnikah spodbujanja. Je pa možno, da punčka spušča dojko iz različnih vzrokov, treba bi bilo preveriti jeziček, pristavljanje,... je pa tudi mogoče, da težko usklajuje stekleničko in dojko, čeprav običajno po 6t sesalna zmeda ni več tako hud problem. Mnogi dojenčki se naučijo obojega in usklajujejo brez težav najprej eno in nato še drugo sesanje.

Koliko pravite, da imate v 24h povprečno dodatka? Poskusila bom ugotoviti, koliko bi okvirno lahko pri vas posesala mleka, čeprav to ne bo zelo zanesljivo. Ampak ne bi bilo nemogoče, da dobi kar nekaj in da bi dobila več, če bi se lahko dojila večkrat (ko bo več budna).

Preveriti bom morala tudi, ali obstaja možnost, da vam pregledajo dojke v povezavi z razvitostjo mlečnih žlez, tega ne vem.

pokrovček, saj veste, vsaka kapljica je super in dragocena, če vama z deklico stik ob dojenju ustreza, pa je to tudi pomembno in dragoceno, ne glede na to, koliko mleka dejansko lahko tvorite. Drugič dojite in to je pomembno! Narava vam je naložila težko delo, vi pa ga ODLIČNO opravljate. Pa je tole dojenje seveda samo en majhen delček materinstva, ki je še veliko večje delo, kajne.
Citiraj
pokrovček
Pozdravljeni.

Naj vam kar takoj povem, da je deklica moj drugi otrok, da imava od vsega začetka težave z dojenjem, isto je bilo pri prvem otroku. Od rojstva sta oba tudi na dodatku. Na dojenje vem, da ne bova več prišli, rada pa bi vsaj to kar imam vzdrževala čim več časa, bojim pa se, da gre najino dojenje h koncu.
Stara bo 7 tednov. Rojena s 3.450g, najnižja izmerjena teža 3. dan po rojstvu 3.170g, zato ji dajo dodatek. Odpustna teža 3.220. Zadnja izmerjena teža pri 1 mesecu 4.370.
Naj vam takoj povem tudi to, da imam mleko samo v eni dojki.Druga je popolnoma prazna, kar so potrdili v porodnišnici in kasneje tudi patronažna, isto je bilo pri prvem otroku, isto so mi potrdili v drugi porodnišnici in druga patronažna. Dojka je tudi po izgledu drugačna od druge, praktično od vedno (če se izrazim tako - izgleda kot moške prsi, medtem ko je druga bolj ženska). Obe sta miniaturni. Po prvem porodu sem na pregledu potožila osebnemu ginekologu, ki ju je nato pretipal in po njegovem ugotavljanju obstaja možnost, da žleze sploh niso razvite, kar je tudi rekel, kot tudi to, da dojka "izgleda kot zametek razvijajoče se dojke pri najstnici".
Kljub vsemu sem od vedno verjela v to, da bom dojila. Rodila sem v različnih porodnišnicah, z različnim pristopom do dojenja, a obakrat je šlo kljub pomoči po isti poti. Jemala sem tudi Tametil. Polno dojenje ni bilo nikoli vzpostavljeno.
To je splošen oris stanja.

Dojko sem si včeraj ponovno izčrpala zato, ker sem šla na poporodni pregled, moja odsotnost od doma se je nepredvideno in neplanirano razvlekla na 5 ur, zato je varuška deklico nahranila z adaptiranim mlekom, ko sem prišla domov, pa je tako spala, da je nisem mogla zbudit, dojka pa je bila zelo napeta. Izčrpala sem malo več kot 70 ml in črpanje je potekalo isto kot prejšnjič. Ne črpam si redno, morda sem si do zdaj 3 ali 4krat izčrpala, bolj iz radovednosti. Ne štejem črpanja " v prazno", da bi ustvarila "povpraševanje" - to sem prve 4 tedne počela praktično ves dan, pa se ni obrestovalo, niti s črpanjem, niti s pristavljanjem, niti s Tametilom.

Da bi pogosteje pristavljala sem tudi poskusila, pa se deklica sploh noče zbudit. Najprej je spala, ker je bila zlatenična in na noben način je nismo mogli zbuditi. zlatenična ni več, je zdrav dojenček, ki pa očitno rada in dolgo spi. Če jo dvignem in jo poskusim zbudit za dojenje, se samo obrne proč in že smrči dalje. Zato sem si tudi poskusila pomagat s pumpico, nekako nadomestiti to dojenje, da bi mleko priteklo, pa ni.
Poskusila sem tudi z ročno tehniko, pa ne priteče nič, poskusila sem tako z mlahavo dojko kot tudi z nepodojeno dojko, kar dolgo sem poskušala, pa ni priteklo nič.

Resnično me zanima, samo za lastno dušo - kje si lahko dam pregledat dojke?
Torej, kaj menite, bi sprej lahko kaj pomagal? Če bi se izcejalni refleks prej sprožil - bi si lahko izčrpavala mleko bolj uspešno? Glede na to, da se deklica odstavlja ves čas ko je na dojki in da je taka zaspanka, bi lahko tako vsaj še nekaj časa vzdrževala mleko? Problem je, ker si črpati pol ali tričetrt ure v prazno ni enostavno, potem pa še toliko, da kaj nateče...
Ko jo pristavim, vleče in spusti, vleče in spusti - to počne kakih 10 minut. Ali je možno,da v tem času sploh kaj popije? Nato ji dam adaptirano mleko, spije med 40 in 80 ml.
Včeraj, ko ji je varuška dala adaptirano mleko, je spila 120 ml. Ali je možno, da med odstavljanjem v tistih borih 10 minutah pri meni dobi razliko???


Kaj menite?
Sem bila predolga, vem, in res hvala za vaš trud.
Citiraj
LLLMojca
Lep pozdrav, pokrovček!

Ne zamerite, ker vam bom začela odgovarjati z vprašanji, ki so se mi postavila ob vašem pisanju in iz katerih lahko (tudi ne da bi mi nanja odgovorili) razberete že delni odgovor.

Koliko je star vaša dojenčica? Kako pogosto se dojita? Ali napreduje vredu? Ali imate prenapete dojke, veliko spi, sesa preredko, da si želite mleko dodatno izčrpavati?

Čisto vam verjamem, da ste v pol ure počrpali le 15ml, kajti črpanje ni vedno enostavna reč. Mnoge mamice s črpalko ne načrpajo nič, ker sploh ne uspejo sprožiti s to mehansko zadevo izcejalnega refleks. Sklepam, da je bilo tudi pri vas tako.

Kako spodbuditi izcejanje ob črpanju? Nekaj možnosti:
1. Tako, da se dojenček pred tem prisesa in on vsaj sproži izcejanje (no, resnici na ljubo ta pomoč pogosto ne pride v poštev).
2. Da dojke prej dobro ogrejemo, oblivamo s toplo vodo,...
3. Da dojke nežno masiramo, se naslonimo naprej, pomaga gravitacija.
4. Mislimo na dojenčka, sesanje in na mleko, ki se tvori in se bo zdaj zdaj izlilo po vodih.
5. Se sproščamo: dihamo globoko, s prsnim košem, psihološko nam lahko pri sproščanju koristi kozarec tekočine pred dojenjem, uporabljamo nam ljube tehnike sproščanja, mislimo na kaj lepega, sproščujoča glasba,...
6. Tako da ročno iztiskamo iz dojke nekaj mleka; ročno včasih uspemo laže kot s črpalko.
Tukaj poglejte še za sličice, kako si pomagamo pri ustvarjanju izcejalnega refleksa z roko. Ročno iztiskanje mleka (slike):
http://www.dojenje.net/vprasanja.htm#_1 ... IZTISKANJE
Pa še slike masaže.
http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom ... erman.html (slike masaže prepolnih, trdih, bolečih dojk)

Nekaj dejstev o črpalkah za zmanjšanje zaskrbljenosti ob črpanju. Črpalka nikoli ni pokazatelj, koliko je mleka:
- ker je črpanje mleka priučena veščina in jo mamice ne obvladamo takoj, rabimo vajo
- ker se mleko tvori nenehno in ves čas, torej si količine mleka s črpalko ali kakim drugim mehanskim pripomočkom mamica niti ne more izmeriti
- ker je črpanje odvisno od tega, kako dolgo mamica potrebuje, da sproži izcejalni refleks, izlitje zadnjega mleka po vodih (pred tem črpa le nekaj ml prednjega mleka, ki je v vodih); nekatere mamice s črpalko sploh ne morejo sprožiti izcejalnega refleksa, med tem ko krepak dojenček to naredi dobro in hitro
- ker se dobro prisesan in aktiven otrok doji bistveno bolj učinkovito, namolze več mleka in hitreje kot črpalka, kajti otrokovo sesanje stimulira živčne končiče na bradavičnem kolobarju (živci pošiljajo signale v možgane, oksitocin navre in potisne mleko po vodih), črpalka pa je mehanski pripomoček, ki ne zna povsem dobro posnemati tehnike sesanja otroka, zato nekatere mamice ne načrpajo nič ali komaj kaj
- ker je količina načrpanega mleka odvisna od tega, kdaj in koliko časa se je dojenček nazadnje dojil
- ker je črpanje tudi stvar vztrajnosti, časa, volje, materine energije in moči po porodu
- ker doječi mamici ni treba vedeti, koliko je mleka v dojkah, temveč naj se vpraša po znakih, po katerih vemo, da dojenček dobiva dovolj materinega mleka

Zanimivo, da ko ste se sprijaznili, da morda ne bo nič, ste se mogoče celo sprostili in evo - mleko se je izlilo. Torej, mogoče je, da se izcejalni refleks pojavlja zelo različno, tudi kasneje. Je od ženske do ženske zelo različne. Včasih celo zgolj ob joku dojenčka (tudi sosedovega), včasih ob misli na dojenje, včasih pa je tudi pri dojenju treba malo počakati. Nekateri dojenčki so mirni in pijejo pač te prve požirke počasi, nekateri so nemirni. Nemirni so ponavadi tedaj, ko so ZELO lačni (so dolgo spali, jim postavljamo urnik, ki jim ne ustreza,...), zato priporočamo za boljše dojenje tedaj več podojev, da se dojke ne bodo preveč napenjale. Prenapetost ponavadi ni vredu ne za dojke, ne za tvorbo mleka in ne za organizirano in umirjeno sesanje pri otroku. Težave imajo tudi dojenčki, ki so hranjeni hkrati še po steklenički, ker tam priteče takoj in obilno (torej razvijejo sesalno zmedo). Nekateri so po značaju bolj samosvoji, nemirni, neučakani,... morda imajo kakšne prebavne težavice, pa zato sitnarijo in nemirno ritajo ves čas podoja... mnogo je še lahko razlogov za kreganje na dojki...

Ali se vama to dogaja redno, da izcejalni refleks pride veliko kasneje? je kdaj tudi čas od začetka sesanja do izcejanja krajši? Bi poskusili morda zgostiti podoje, če jih imate zdaj bolj narazen in če bo deklici ustrezalo? Bi poskusili uporabiti omenjene tehnike sproščanja?

Če boste ugotovili, da vam nič od tega ne pomaga, ja, seveda, zakaj pa ne, poskusite še s sprejčkom Syntocinon. Nekatere mamice so v prvih dneh, tednih koristno uporabile nekaj pomoči pri sproščanju, nato pa je steklo tudi brez. Spodbujanje laktacije z uporabo zdravil (Tametil, Syntocinon): http://med.over.net/phorum/read.php?f=9 ... 1#reply_75 (Tametil)

Dojenje, ki traja cele ure, bi pa težko komentirala brez podatkov. Če bi želeli, da odgovorim na to, prosim, napišite, koliko je dojenčica stara, število podojev, polulane/pokakane pleničke, vzorec dojenja v enem dnevu in napredovanje doslej (porodna, najnižja, zadnja izmerjena teža).
Citiraj
pokrovček
Spoštovani.

Včeraj sem si izčrpala mleko. Dojka je bila napeta in trda. Začela sem črpati in črpala sem več kot pol ure, ne pretiravam, nabralo pa se je le borih 15 ml, zdelo se mi je zelo čudno - samo 15ml in tako trda dojka, pa samo en curek. Sem že nameravala opustit črpanje in se sprijaznit, da je mleka tako malo. Naenkrat pa sem prav začutila ščemenje in curki so postali 3 in v nekaj minutah sem načrpala še 35ml. Istočasno s ščemenjem in curki mi je iz druge dojke tudi začelo kapljati mleko.
Ali je možno, da izcejevalni refleks "pride" s tako zakasnitvijo???

Zanima me, ker ko hčerko pristavim, začne vleči, takoj nato spusti bradavico, se obrača proč in joka, spet jo probam pristaviti, se prisesa, spet spusti in tako se ponavlja ves čas ta vzorec, s tem, da včasih popusti ona in nato lepo sesa kakih 10 minut, včasih pa se tako kregava ves čas dojenja in dojenje traja cele ure.

Prosim, če mi lahko odgovorite:
1. ali je to pozen izcejevalni refleks?
2. ali bi Syntocinon pomagal, ali lahko poskusim z njim? (če ima smisla, bom prosila osebno zdravnico, če mi ga predpiše - v kolikor mi boste rekli, da bi pomagal, v obratnem primeru je ne bom zaradi tega "gnjavila")
Kaj mi predlagate, poskusim vprašat za Syntocinon?

Hvala in lep pozdrav.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.