Odgovori: zlatolaska - čaj iz plahtice

Pregled teme
Zlatolaska
Obljuba dela dolg.

Ker se je pojavila še ena Zlatolaska na sosednjem forumu, imam od jutri dalje nov nick. Nisem zlata in zlatnine sploh ne maram, tale nick sem si izbrala, ker je moja hčerkica prava zlatolaska. In ne, ne bom se registrirala, nick zamenjam povsem brez težav.

Da, čaj iz plahtice se pije že pred porodom. A ponovno te opozarjam: prej se posvetuj z zdravnikom ali farmacevtom ali zeliščarijem. Prav tako o količini. Sama sem ga pred porodom pila 1/2l dnevno, po porodu pa kakšen liter, postopoma, preko celega dneva.

Syntocinon je čisti sintetizirani oksitocin, ki krči maternico. Da, lahko je bilo bolj boleče tudi zaradi tega.

Med porodom sem pila Bachove kapljice, imenovane "Rescue Remedies". Lahko ti jih pripravi tudi vešč homeopat. Več o Bachovih cvetnih zdravilih si lahko prebereš tukaj:
Citiraj
Zlatolaska s telefona
Punce, hvala za zaupanje. Žal danes in naslednje dni ne utegnem priti do računalnika. Oglasim se spet v ponedeljek! Prosim, spomnite me :))))
Citiraj
Tamarčka
Tudi v mojem imenu, hvala za tako izčrpno poročilo. Mene pa še zanima, koliko čaja naj nosečnica spije. Je 1/2 litra preveč ali premalo, da se pozna učinek ??

Pozdravček vsem trebuškom!!
Citiraj
ALINA1
Tudi mene zanimajo podobne stvari kot Anre... Če si lahko tako dobra in jih ob priliki pojasniš?
Citiraj
anre
Zlatolaska, res si zlata!

Čaj bom nabavila, me pa zanima, če ga moram že pred porodom redno uživat?
Sem brala potem še na netu, da obstaja lahko tudi povezanost med krči in kaplicami Sintocinona...te sem namreč dobivala po porodu, da bi se maternica čim prej skrčila, saj je bil porod zelo hiter in so se bali, da ni kaj še ostalo notri... Saj ne razumem vsega, si pa mislim, da je morda to povezano.

Če pa se lahko izognem protibolečinskim sredstvom, bom izkoristila priložnost.

In kakšne kapljice si pila med porodom? Za kaj so dobre?

No, se že veselim branja tvojega pisanja.
Citiraj
Zlatolaska
Draga Erna,
tudi sama sem bolj kot ne zadržana do tehle zeliščarskih mublibimgling... zadev, zato sem se prej posvetovala z vzgojiteljico mojega sina, ki je slučajno zeliščarica (takšna z nevem koliko uradnimi tečaji in izpiti). Nekaj o plahtici sem našla zapisanega tudi v zeliščarskih knjigicah patra Simona Ašiča in na netu (glej spodaj, kopirano iz "božje lekarne")

Še najboljša referenca za uporabo pa so mi bile izkušnje mojih prijateljic (he, he... vse imamo po najmanj tri ali več otrok).

No, meni kot tretjerodki niso dali nobenih protibolečinskih sredstev, bi jih pa tudi zavrnila, ker niso bila potrebna :)

Erna, vsekakor - posvetuj se s farmacevtom ali kakšnim dobrim zeliščarjem, čaj lahko kupiš v bolje založenih lekarnah.

Še kaj? Hm, meni je po porodu zelo koristilo jemanje homeopatskega zdravila Arnica, za hitrejše celjenje. Med porodom pa sem imela pri roki politrsko stekleničko vode z nekaj Bachovimi Rescue Remedie kapljicami. V tej nosečnosti, ko sem že v 29. tednu začela otekati, pa mi izredno prija uživanje melon in čaja iz preslice. Seveda sem se prej posvetovala s svojo zdravnico ginekologinjo (preslico mi je priporočila ona).


Kopirano iz "božje lekarne":

NAVADNA PLAHTICA (Alchemilla vulgaris)
Nekatera Ijudska imena: božja plahtica, ebraèica, hlebec, Marijin plašèek, rosnik, plenièka, perje Sv. Valentina, hribska resa. Raste predvsem na gozdnih obronkih, obrobjih poti, na poboèjih in vlažnih travnikih, v višjih legah in v bližini gora. Rastlina ima polkrožne, sedem do devetkrpaste liste s trdim, ne preveè visokim steblom in neopazne rumeno zelene cvetove, ki jih vidimo od aprila do junija, vèasih tudi pozneje. V nekaterih krajih iz plahtice spletajo vence za Vnebovzetje in z njimi okrasijo glavo našega Odrešenika. Listi plahtice ležijo veèkrat plosko na tleh in zjutraj se sveti kot biser kapljica rose v sredini. V višinah nad tisoè metrov najdemo st ebrno plahtico, ki uspeva tako na apnenèastih tleh kot tudi na zelo starih kameninah. Od obeh zelišè nabiramo celo rastlino v èasu cvetenja, pozneje tudi samo liste in vse posušimo na podstrešju. Iz nemškega imena (Frauenhilf = ženska pomoè) spoznamo, da je rastlina visoko cenjena kot zelišèe za ženske. Od èasov kršèanstva je posveèena Devici Mariji.

Ne samo, da vpliva blagodejno pri motnjah pri menstruaciji, belem toku, težavah v trebuhu in težavah v meni, ampak tudi pomaga skupaj z rmanom urejati menstruacijo v puberteti. V primerih, ko se menstruacija kljub zdravniški pomoèi ne pojavi, uredi to èaj iz plahtice in rmana v enakih delih. Plahtica krèi tkivo in hitro zdravi, dobro odvaja vodo in krepi srce. Uporabljamo jo pri vroèini zaradi ran, gnojnih ranah in zanemarjenih èirih. Prav posebej jo priporoèamo po puljenju zob. Po nekaj izpiranjih se zapre rana že v enem dnevu. Odpravi slabost mišic in udov in pomaga pri slabokrvnosti.

Pri poškodbah ob porodu, pri oslabelosti trebuha pri ženskah, ki imajo težke porode ali pri nagnjenosti k splavu za utrditev plodu in ojaèanje materniènih vezi je plahtica v veliko pomoè. Od tretjega meseca noseènosti naprej bi morale ženske piti èaj iz plahtice. Je splošno zdravilno sredstvo pri vseh ženskih boleznih in pomaga skupaj s plešcem celo pri zdrku maternice in dimeljski kili. Pri zadnjih dveh primerih pijemo po požirkih dnevno štiri skodelice èaja iz plahtice, ki ga po možnosti pripravimo iz sveže natrganih zelišè. Poleg tega še masiramo prizadeta mesta s tinkturo iz plešca (Glej pri "Plešec" pod "Naèini uporabe", str. 23!), pri zdrku maternice zaènemo z vtiranjem od nožnice navzgor na zunanji strani . Tukaj dodatno uporabljamo še sedeèe kopeli z rmanom (100 g zelišè za eno kopel; skupaj na teden tri kopeli, ker prvo kopel lahko pogreto še dvakrat uporabimo).

Naši predniki so uporabljali rastlino kot zelišèe za zdravljenje ran, zunanje in notranje, pri epilepsiji in proti žlvènim zlomom. Citat iz zelo stare knjige o zelišèih: "Èe je nek èlovek zlomljen, naj bo star ali mlad, naj vzame dve pesti rosice in jo da vreti v merico vode toliko èasa kot kuha jajce v trdo in od tega pije." V današnjem Ijudskem zdravilstvu zavzema ta rastlina pomembno mesto. Posebno jo povzdiguje župnik

Kunzle: ~ "Dve tretjini vseh operacij na ženskih organih bi bilo nepotrebnih, èe bi pravoèasno in dalj èasa uporabljale to zdravilno rastlino; ker zdravi vsa vnetja v trebuhu, vroèino, prisad, gnojenje, èire in zlome. Vsaka porodnica bi morala piti veliko tega èaja 8 - 10 dni, potem bi imel še marsikateri otrok svojo mater in prizadeti vdovec svojo ženo, èe bi pravilno cenili ta Božji dar. Za zunanjo rabo plahtico zmeèkamo in s polaganjem zdravi rane, pike, vreze. Otroci, ki imajo kljub dobri hrani slabotne mišice, postanejo krepki, èe redno pijejo ta èaj."

Plahtica, ki raste v višjih legah, se med Ijudmi imenuje srebrna plahtica, ker se listi na spodnji strani srebrno lesketajo. Srebrna plahtica je posebej uporabna pri odpravi debelosti. Dve do tri skodelice èaja dnevno imajo zelo dober uèinek. Odpravlja tudi nespeènost; sladkorni bolniki naj bi jo pogosto pili. Tudi slabotni otroci se hitro okrepijo, èe dodajamo vodi za kopanje navadno plahtico ali še bolje srebrno plahtico. Za eno kopel vzamemo ca. 200 g zelišè (Glej Splošni del pod "Popolne kopeli"!).

Skupaj s plešcem pomaga plahtica, kot je opisano v poglavju "Plešec", pri sušenju mišic (atrofiji) in težkih, neozdravljivih mišiènih obolenjih. Tudi pri multipli sklerozi uporabljamo to rastlino.

Iz Gradišèanskega so mi sporoèili, da je uporaba plahtice, pitje èaja in umivanje okrog srca, v kratker èasu precej pomagalo Ijudem, ki bolujejo za poškodbo srène mišice.

NAÈINI UPORABE

Priprava èaja: Zvrhana èajna žlièka zelišè na 1/4 litra vode, samo poparimo, kratek èas namakamo.

Zelišèni obkladek: Ustrezno kolièino svežih zelišè na hitro operemo, zmeèkamo z valjarjem na leseni deski in položimo na doloèeno mesto.

Dodatek za kopel: Za popolno kopel vzamemo 200 g posušenega ali nekaj prgišè svežega zelišèa, namakamo preko noèi v vedru hladne vode, naslednji dan pogrejemo in prilijemo tekoèino k vodi za kopanje (GI. tudi Splošni del pod "Popolne kopeli"!).
Citiraj
anre
Živjo!

V enem izmed spodnjih postov sem prebrala, da si pila ta čaj in, da te krči po porodu niso mučili... Jaz tudi pričakujem tretjega in poroda se sploh ne bojim, se pa spomnim, da ko sem bila v porodni z drugo dojenčico, so se babice med seboj pogovarjale, da je v sosednji sobi ena tretjerodka in naj ji takoj dajo sredstav proti bolečinam, ker jo mučijo strašni krči in naj tretjerodkam že kar avtomatsko dajejo protibolečinska sredstva. Mene so v drugo tudi dajali ti krči, predvsem med dojenjem. Sicer vse skupaj ni dolgo trajalo, le par dni...pa vseeno...če kaj pomaga, zakaj si človek ne bi pomagal. Moram pa priznat, da za tale tvoj čas še nisem nikoli slišala.
Kaj je to plahtica in kje se jo dobi?
Sicer sem malce zadržana do raznih zeliščnih čajev, saj nam v nosečnosti menda ni priporočljivo pit veliko podobnih stvari... Kako pa si izvedela za to zadevo? In še kak nasvet?

Hvala za informacijo.
Erna
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.