Odgovori: antibiotiki

Pregled teme
LLLKarmen
Ira,
vesela sem, da ste že sami tudi našli svojo, neko vmesno pot.

Res je, predolg razmak me dodjenji v prvih tednih ali mesecih je lahko tudi vzrok za nastanek vnetja.

Prijetne počitnice vam želim!
Citiraj
Ira
Spoštovana Karmen!
Veseli me, da iskreno pomagate z nasveti in prijazno besedo. To veliko pomeni v trenutkih, ko iščemo pravo rešitev.
Zaenkrat poskušam dojiti samo zjutraj in zvečer, da bi zmanjšala vnos antibiotika na deklico ter da bi hkrati obdržala laktacijo. Mogoče je to dobra rešitev saj se mi zdi, da so prsi to sprejele, deklica pa je boljše volje in brez večjih krčev.
Po razmisleku in iskanju vzroka za ponovno vnetje, sem ugotovila, da je do tega prišlo tudi mogoče zaradi tega, ker moja deklica spi ponoči kar 9 ur skupaj brez vmesnega dojenja. To seveda vodi k prepolnosti prsi, z jutranjimi podoji pa deklici ni uspelo popolnoma izprazniti dojk. Velikokrat sem si zjutraj preden je vstaja že nekoliko mleka izpumpala (včasih tudi do 180 ml na obeh straneh) in ji izpumpanega ponudila zvečer pred spanjem (zaradi GER ji zvečer že dlje časa dodajam mleko saj včasih zaradi velikih količin izbruhanega mleka prsim ni uspelo toliko tvoriti, kot si je deklica želela). Nekajkrat pa mi zaradi utrujenosti to ni uspelo in mogoče je vzrok ravno v tem. Sedaj ko pa dojim samo zjutraj in zvečer se pa mi zdi, kakor da so se prsi tega navadile, jaz sem pa vesela, da sem obdržala laktacijo.
Upam, da ravnam pravilno in da se bo stanje pri obeh ravnotežno vzpostavilo v kratkem času. V nedeljo namreč odhajamo na morje in upam, da bomo "dopustniške" dni lepo preživeli.
lp
Citiraj
LLLKarmen
Draga Ira,
razumem vašo stisko in koliko vam pomeni dojenje. Toda ali resnično ne obstaja nobena druga možnost, da zdravnica zamenja vašo terapijo? Nisem zdravnica, toda očitno je, da predpisani antibiotik ne učinkuje tako kot bi moral, ker se vnetje ponavlja in zatrdlina ostaja. Morda bi obiskali še ginekologino in pregledali dojke?

Druga možnost je ta, da z dojenjem prekinete le začasno, za čas trajanja terapije, v vmesnem času mleko iztiskate, da vzdržujete laktacijo, potem pa z dojenjem nadaljujete.

Kakor se boste odločili, v vsakem primeru vam ponujam svojo podporo in pomoč in mislim na vas!
Citiraj
Ira
Draga Romana!
Hvala za sporočilo.
Jaz se sedaj nekako prebijam, vendar mi zatrdlina kljub antibiotiku ne
mine. Vedno znova se pojavi. Pravzaprav sem se odločila, da bi počasi res
prekinila z dojenjem, vendar mi je vedno, ko jo pristavim tako hudo ob
misli, da bi se ta "vez" med nama že sedaj prekinila. Dojiti sem želela
vsaj 5 mesec in pol.
Ko je pa deklica razdražljiva in ko vidim kako joče zaradi antibiotikov v
mleku, bi pa lahko takoj prekinila. Potem pa spet vsa zgodba na novo...
Sedaj ji po vsakem hranjenju dodam še malo Aptamila AR1, da bi prehod
naredili malo lažji. Flaška ji ne dela problemov in je pravtako z velikom
apetitom jot na prsih. Ampak kaj, ko je pa tako lepo, ko jo daš na prsi in
čutiš kako se stiska k tebi.
Pozdravi Matica in lepe pozdrave!
Citiraj
bubika
Draga Ira!

Žal mi je moja g. rekla da mi ne bo predpisala nobenega antibiotika, ker se bo baje ta vozelček absorbiral nazaj v mleko, ker obstoji že dva tedna do mastitisa pa ni prišlo. Povedala sem ji za težavo z malčkom pa mi je rekla da bova če bom rabila drugič dale drug antib. Tako ti žal ne morem posredovati ničesar, lahko ti povem le da si na forumu gin. in porod. poglej pod temo mastitis, saj se tam največkrat uporablja antibiotik na O, ne vem točno ali je Orbenon, ali nekaj podobnega pa tudi na tem forumu je ga. Karmen v enem postu naštela ant. ki so varni. Mogoče jih omeniš svoji zdravnici in ti bo le ta najdla nekega ki bo ustrezal tudi tvoji punčki. RES mije žal da ti ne morem povedati kaj več in pomagati. Upam da se boš odločila tako kot bo za vaju obe najboljše.

Bi te pa lepo prosila, da se kaj oglasiš in mi javiš kako in kaj si naredila. Mogoče mi bo v veliko pomoč. Že v naprej hvala!

LP Romana in Matic!
Citiraj
Ira
Draga Bubika!
Hvala za odgovor. Res bi te prosila, da mi napišeš kaj ti bo povedal tvoj zdravnik. Moja pediatrinja mi je svetovala naj prekinem dojenje, da bi se lahko popravilo stanje pri mali.
lp, I.
Citiraj
LLLKarmen
Draga Ira,
ponovno se vam je ponovilo vnetje prsi, kljub vsem ukrepom. Opažate, da je vaša trimesečna dojenčica v času jemanja antibiotika nemirna, razdražljiva in joka.

Da, seveda je možna povezava s spremembami, ki jih opažate pri dojenčici. Antibiotiki spremenijo stanje v črevesni flori. Možno je tudi, da dojenčica antibiotika te vrste ne prenaša dobro. Dobro bi bilo, da obiščete zdravnika in mu poveste, kaj opažate, ter zaprosite za zamenjavo terapije. Obenem pa pokličite tudi otrokovega pediatra in se pogovorite o tem, kaj ste opazili.

Razumem, da vam je težko, ko vaša zdravstvena terapija povzroča težave pri deklici, toda preden se odločite za prekinitev dojenja, bi morda prej poskusili še z drugo vrsto terapije. Ker nisem zdravnica, vam ne morem in ne smem svetovati, katero zdravilo je primerno ali ne, zato se morate o tem pogovoriti z zdravnikom.

Pravite, da se težave vedno pojavijo na eni strani dojke, včasih izteka tudi kravavo mleko. Najpogostejši vzroki za mastitis so mehanski (pritisk nedrčka, naramnic,...), neizpraznjenje vodov, nepravilna tehnika sesanja dojenčka, bakterijska okužba, glivično vnetje, premalo materinega počitka, dojenček preskoči obrok... vzrokov v genetiki viri LLLI in dr. Jacka Newmana ne navajajo.

Čeprav so včasih materam z mastitisom svetovali, da naj prenehajo z dojenjem, so novejše raziskave pokazale, da dojenje med mastitisom otroku ne škoduje, kajti protitelesca v materinem mleku otroka ščitijo. Dojite pogosto, predvsem na prizadeti strani, čeprav je dojenje boleče. Menjajte položaje pri dojenju in vsaj enkrat med obrokom postavite otroka tako, da je njegov nosek v smeri zamašenega voda. Če je le mogoče, za nekaj dni prenehajte nositi modrček, predvsem pa čimveč počivajte. Če nimate starejših otrok ali neodložljivih obveznosti, se z dojenčkom kar preselite v posteljo.

Kadar se pojavi mastitis kmalu po že prebolelem mastitisu, je to skoraj vedno znak, da se vaše telo ni znebilo prve infekcije. Če se zamašeni vodi ali infekcije pojavljajo pogosto, potem je to znak, da je nekaj narobe z materinim splošnim zdravjem ali tempom življenja. Prepričajte se, da se zdravo prehranjujete, da popijete dovolj tekočine ter da dovolj počivate.

Nekateri možni vzroki za ponavljajoča se vnetja so, razmislite:
- Mastisi se lahko ponavljajo ( a v takem primeru na ENAKEM mestu) če prejšnja infekcija ni bila dobro pozdravljena.
- Kadar zdravnik za zdravljenje mastitisa predpiše antibiotik, je pomembno, da mati nadaljuje terapijo z zdravilom do konca.
- Če predpisani antibiotik pri prejšnji okužbi ni bil učinkovit, poprosite za laboratorijsko preiskavo krvi in urina vas in otroka (preverite tudi ali nima otrok kakšne infekcije v grlu ali drugje - pri vas vnetje nožnice?).
- Kadar ima mamica veliko skrbi, je pod stresom ali ima hiter tempo življenja, naš lahko telo na tak način opozarja, da bo potrebno upočasniti, več počivati.
- Vzrok za ponavljajoče se mastitise je lahko tudi materina slabokrvnost. Z laboratorijskim pregledom krvi in po posvetu z zdravnikom, boste ugotovili, ali morda potrebujete vitaminske ali mineralne nadomestke.
- Zastojna vnetja so pogostejša pri materah kadilkah, ker je odpornost matere zmanjšana. Kajenje je krivec za zmanjšano proizvodnjo mleka in slabšo hitrostjo izcejalnega refleksa, kar posledično lahko povzroča zastajanje mleka in težave z vnetji.
- Prevelika mlečna zaloga (zaradi dodatnega črpanja, stimulacije). če so vaše prsi zelo trde in boleče, izčrpajte res le čisto malo mleka, le toliko, da ne čutite več neudobja.
- Ali imate ranjene, razbolene bradavice? To je lahko točka vnosa okužbe.
- Ali morda uporabljate nastavke za dojenje? Nastavki so tudi lahko vzrok za okužbe in nepopolen iztis mleka.
- Ali dojenček uporablja dudo, dobiva čaj po steklenički? Zaradi tehnično drugačnega sesanja nekateri dojenčki ne znajo pravilno sesati pri prsih in zato ne izpraznijo določenih predelov mlečnih vodov.
- Ali se dojenček doji redno ali ima med podoji občasno daljše intervale (npr. prespi celo noč?)
- Ali morda uporabljate tesne, sintetične nedrčke ali majice?
- Ali veliko nosite otroka, npr. v kengurujčku in vam nosilni trak pritisika na predel prsi ali pod pazduho?
- Morda nosite nahrbtnik ali torbo, katere nosilka morda pritiska ob določen predel prsi?
- Naketere mamice opažajo zastojno vnetje že po krajši vožnji z avtom, na mestu, kjer je na prsi pritiskal varnostni pas.
- Ali ste bili kdaj operirani na prsih, ste imeli kakšno poškodbo v tem delu telesa? Ste vi alergični na kaj?
- Ali je v vaši prehrani veliko maščob in soli?
- V kakšnem položaju ponavadi spite? Ali v tem položaju obstaja kakšen pritisk na prsi?
Citiraj
bubika
Draga Ira!

Tudi jaz imam podobne težave kot ti. Imam sina ki je star 4mes. in v tem času sem že 3x pridelala mastitis. Prvič sem dobila neke antibiotike od plive, sedaj pa že dvakrat Hiconcil. Tudi moj sinek je bil po teh antibiotikih zelo razdražljiv in je težko zaspal( oz. ne vem a so krivi ti ant. a meni se zdi da vedno ko sem jih jemala je bilo tako), in spal je bistveno manj. Meni je g. rekla da so ti ant. najbolj varni in da najmanj vplivajo na otročka.
Jaz mislim da mogoče za enkrat ne prekini dojenja ampak poskusi z drugimi antibiotiki. Jaz grem jutri spet h g. saj imam spet zatrdlino, ki pa še ni vneta in upajmo ne bo in bom vprašala ali mi lahko predpiše kak drug antibiotik in ji bom razložila težave(če hočeš ti potem javim katerega ). Zdrži res je hudo a upajmo da bodo te težave minile
Citiraj
Ira
Pozdravljeni!
Enkrat ste mi že pomagali in hvala za odgovor!
Sedaj imam nov problem. Včeraj zvečer se mi je po 4 tednih spet ponovilo vnetje prsi (zatrdline in neiztekanje mleka, kljub vsem metodam - masaža, Syntocinon, pumpanje...) in spet sem pristala na antibiotiku Hiconcil. Prvič Hiconcil 500mg, sedaj 250 mg.
Vprašanje: ali je mogoče, da je moja dojenčica zaradi antibiotika nemirna, razdražljiva, joka in se boji vseh ljudi razen mene in očeta???
Vse to se je začelo namreč en dan po prvem antibiotiku pri prvem vnetju in trajalo pravzaprav cele 4 tedne. Šele to nedeljo je bila naša deklica, ki je sedaj stara 3 mesece in pol, spet boljše volje in prvič po dolgem času spet v naročju pri kom drugem razen pri nama.
Od včeraj zvečer sem zaradi ponovnega vnetja spet na antibiotikih in danes so se ponovile stare težave: jok, jok, jok, nemirnost...
Ali je mogoče, da je vse to res povezano z antibiotiki in kako to, da me nihče ni na to opozoril?
Kako naj obdržim dojenje saj, če so težave povezane s tabletami, ta čas ne nameravam dojiti, da bi omilila jok pri deklici.
Ali je vredno prekiniti z dojenjem saj bi deklici rada prihranila 4-tedenske bolečine?
Težave imam vedno na eni strani prsi, kjer mi včasih izteka krvavo mleko.
Vnetje se mi je pojavilo po natanko 4 tednih. Ali je mogoče to povezano z menstrualnim ciklom (menstruacije še nimam). Ali je nagnjenost k mastitisu res dedna, kot mi je včeraj povedala zdravnica (tudi moja mama je imela vnetje pri vseh 3 otrocih)?
Še to: ali je možno, da je posledica antibiotika tudi izcedek iz nožnice pri deklici in rahlo spremenjen vonj njenega urina?

Hvala za odgovor! Zelo mi boste pomagali pri moji odločitvi kako z nadaljnim dojenjem.
lp, Ira
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.