Med.Over.Net

Odgovori: težave s podpazduho

Pregled teme
Andreja Rajh
Lepo pozdravljeni,

seveda mamografija ni 100 % zanesljiva, pri mlajših ženskah, katere imajo še menstrualni ciklus, je ta možnost, zaradi gostote žleznega tkiva še večja.
Če razmišljamo v smeri, da mamografija odkriva tumorje v velikosti okrog 1 cm, do te velikosti, pa rastejo tumorji vsaj 3-5 let, opravila pa ste 2 zaporedni mamografiji, kateri sta bili nesumljivi, bi vam priporočala, da izvedete še dopolnilno preventivno tehniko kot je metoda BreastScan oz. Medicinska radiotermometrija. Metoda BreastScan je funkcionalna metoda, ima močno preventivni značaj, hkrati pa uspešno dopolnjuje mamografijo ali ultrazvok dojk, saj ni odvisna od velikosti tumorja ampak lahko s pomočjo izmerjene temperature spremlja dogajanje v tkivu dojke. Se pravi nas nepravilna temperatura v tkivu dojke opozarja na možnost, da se v tkivu dojke res dogaja bolezen.
V primeru, da je metoda BreastScan pozitivna, da opazi dogajanje v tkivu dojke, bi lahko zahtevala tudi drugo mamografsko mnenje ali mamografijo dopolnila še s preventivnim UZ dojk, kateri lahko dopolni slikovne mamografske podatke, saj ima seveda spet svoje prednosti, v primerjavi z mamografijo, pa na žalost tudi slabosti. V primeru, da je temperatura v tkivu dojke pravilno razporejena, pa je možnost bolezni majhna.
Bistvo je v dopolnjevanju metod in rednih preventivnih kontrolah. Tako je možnost, da bi bolezen spregledali, ko tumor zraste do določene velikost, da ga lahko opazimo, minimalna. Bolezen odkrijemo pravočasno in zaradi tega imamo tudi veliko možnost ozdravitve.
Citiraj
Skrbi me
Ponovno pozdravljeni. Pocakala sem se en ciklus ce bo kaj sprememb. Vse je isto, bezgavka je enaka - ne vecja ne manjsa. Me pa obcasno boli dojka ob strani. S hrbtenico nimam tezav, tudi nisem bolna ali nahodna. Nic me ne mravljinci. Cutim pa neugodje od bradavice proti podpazduhi.
Ali mamografija pokaze spremembe v podpazduhi? Glede na ti da he en nacin slikanja z iztegnjeno roko? Stara sem 44, to je bila moja druga mamografija, obakrat bp.
Citiraj
Andreja Rajh
Pozdravljeni,

mamografija ni pokazala sprememb, kar je dobro. Seveda ni 100 % zanesljiva, tako da je dobro, da ste še vedno pozorna. Lahko bi bile vaše težave povezane s hrbtenico, a imate mogoče bolečine v predelu vratu, v rami, roki ali v predelu lopatice ?
Niste omenila vaše starosti in ali je to bila vaša prva mamografija ?
Citiraj
skrbi me
pozdravljeni,

lepo prosim za vaš nasvet oz. mnenje v zvezi z zadevo, ki me precej skrbi.
Že približno 2 meseca imam malce povečano bezgavko v levi podpazduhi. Šla sem k osebni zdravnici, ki ni videla nič posebnega, vseeno pa me je poslala še v Ambulanto za bolezni dojk. Opravili so mi mamografijo, po cca 3 tednih sem dobila samo izvid, da so dojke bp.
Danes pa sem v podpazduhi začutila rahlo pekočo bolečino, če roko "stisnem" ob trup. Spet me skrbi, zdravnica pa je odsotna do konca tedna.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.