Odgovori: Starši naj vzgajajo in se (ne)vtikajo v izobraževanje

Pregled teme
On_
Bi samo dodal en stavek:

Šola ne da pameti. :)
Citiraj
zgrožena
yohnyboy je napisal/a:

Groza kakšni starši!
Citiraj
OFF-doživljenjsko
Moj otrok želi postati doktor znanosti iz fizike in kemije ter se ukvarjati z znanstvenim delom in raziskovanjem

OFF
brez debate
Citiraj
primitivno
yohnyboy je napisal/a:


Tipično slovensko primitivno razmišljanje: če nekdo ne dela po moje, je avtomatično druga skrajnost!
Daj si dopovej, da so nekateri pač drugačni in da s tem ni nič narobe!
Citiraj
yohnyboy
primitivno je napisal/a:
jaz imam sanje in nobenih zavisti, le otroka ne morem in nočem prepustiti cesti, ker vem, kaj se lahko zgodi, če pa hodi z menoj ali ženo in ga imava več ali manj na očeh in ga učiva primernih stvari nikjer ni napisano, da bo doktoriral ali da bo postal narkoman. Starši skušamo otrokom dati najboljše, vsak po svojih zmožnostih. In ne ti meni o primitivizmu, primitivizem je pustiti otroka, da ga vzgaja ulica pa zame je tudi primitivizem, da starši ne pustijo otroka brcati žogo, ko naredi domačo nalogo, ali okopavati krompir ampak šestletnika, s katerim se morajo truditi že pri domači nalogi, da bo nekoč nekaj postal doktor recimo, veš to se je velikokrat katastrofalno končalo.
Citiraj
primitivno
yohnyboy je napisal/a:

Po meni je tako razmišljanje, ki vsakega, ki ima visoke cilje ali izstopa iz povprečja, označi za bodočega narkoma, samo odraz primitivizma in zavisti.
Otroci morajo imeti sanje in starši jih pri tem moramo podpirati. To, da jih na cilju do uresničitve sanj usmerjamo po korakih, je že prav, da se naučijo, kako priti do cilja. Ampak cilji pa naj bodo sanjski.
Citiraj
yohnyboy
tudi tvoj je napisal/a:
a jih z majhnimi sanjami in majhnimi stopničkami ne pripeljemo lahko tudi do željenih rezultatov, kaj čmo se sedaj zaganjat, če sploh ne vem kaj bo čez dvajset let, jaz moram misliti na danes in jutri, ker bo pojutrišnjem vaš doktor že narkoman.
Citiraj
ja ja ja
Spodbujanje pri izobraževanju in talentih - da
vtikanje v izobraževanje - ne
Citiraj
željaa
vmesno mnenje je napisal/a:
Tudi to ne ravno drži. Poznam punco, ki je zaključila srednjo zdravstveno, ker so starši želel, da se čimprej zaposli, a ni odnehala. Naredila je maturo in sedaj pridno študira medicino. Če je želja dovolj velika, se najde tudi pot... (seveda je pogoj tudi sposobnost posameznika)
Citiraj
moj mož
yohnyboy je napisal/a:

Moj mož si je poklic izbral pri sedmih letih in so se mu celo osnovno šolo vsi smejali. Danes že 20 let opravlja ta poklic. Poklic je vezan na študij in ozko usmerjen.
Citiraj
kaj pa če?
yohnyboy je napisal/a:
Ne pri 6, ampak pri 4!
Najprej je bil aktualen Baltazar in pri 4 mu je res vse skupaj delovalo kot poklic čarovnika, ki meša kemikalije. Sanjal je, da bo naredil vse čaobne stvari. Potem mu je počasi postalo jasno, da delo znanstvenika ni čarovništvo, ampak izumljanje in raziskovanje. Področje ni imel še definirano, ga je pa vedno zanimala elektrika, poleg tega tudi kemija, sestava kamnin, meteorov, vesolja, vse živo. Medtem ko so drugi otroci brcali žogo, je bral enciklopedije o kamninah, vesolju, elektriki, kemiji in matematiki. Ker sama poznam nekaj znanstvenikov, je imel priložnost videti, kako njihovo delo izgleda in kaj pravzaprav znanstveniki sploh delajo. No, tu se je potem srečal z realnostjo, v šoli je dobil še fiziko in kemijo in se odločil. Kaj bo študiral po sredni šoli, ne vem, lahko da se bo v teh letih še spremenil, lahko pa da bo potrdil svoj trenutni izbor. Je pa zelo dober v fiziki, matematiki, kemiji in tudi na jezikovnem področju, tako da se zanj ne bojim in se bom prepustila presenečenju, takšnem ali drugačnem.
Citiraj
tudi tvoj
11511 je napisal/a:
Tudi tvoj je lahko Messi ali Ronaldo. Zakaj ne? Če si želi in če ima nekaj talenta in veliko volje, je lahko komot en najboljših slovenskih žogobrcov! Mogoče celo svetovnih!
Če si želi biti naj svetovni nogometaš in doseže nivo zelo dobrega slovenskega nogometaša (pazi, ni treba da je najboljši slo nogometaš vseh časov), lahko štješ njegovo željo kot realizirano!
Moj mogoče ne bo doktoriral na dveh področjih, ampak če bo imel eno diplomo iz željenega področja in bo delal v raziskovalni dejavnosti, lahko štejemo, da je bil uspešen!

Samo za to gre, da majo naši otroci velke cilje, da jim dovolimo sanje in želje ter da jih pri tem podpiramo! Če ob velikih sanjah dosežejo samo polovico, jih imamo že lahko za uspešne.
Če nimaš velikih sanj, koliko sploh potem lahko dosežeš v življenju? Koliko sploh dosežeš, če sanj sploh nimaš?
Citiraj
yohnyboy
kaj pa če? je napisal/a:

PRI šestih letih si pa točno želi in ve katero smer doktorat znanosti, ma ne nakladajte bedarij no.
Citiraj
vmesno mnenje
11511 je napisal/a:
Malo smešno si tole podelila, kaj med kmeti in delavci ni moglo biti kakih staršev deležnih brezplačnih visokih šol? Oprosti, govoriš vendar bedarije!!!

VSAKEMU je na voljo fakulteta, več ali manj brezplačna, prej, tedaj, sedaj edino v bodoče ne vemo kako bo, kaže pa bolj tko tko. Vsak se je lahko iz intelektualne, povojne, bogate, revne, kmečke, zabite, zapite družine lahko prebil in končal študij. Vsak. Če otroka vzpodbujaš, da doseže več, ga prepričuješ da zmore vse kar si želi, da je povsem potrebno povsod, dati vse od sebe.

Sem po tvoji definiciji iz točke 2. iz delavske, totalno neizobražene družine. Otrok staršev, ki so me preganjali da zmorem in znam vse, znala sem peči domač kruh, delati domače testenine, peči štrudle, krofe, vampe, golaže, vlagat kumare, zakurit peč, preštihat vrt, barvat ograje, sadit čebulo, obirat oljke, sadje, že pri 15 letih - vse komplet. Vzgajana sem bila s trdo roko, a sm staršem zato hvaležna, saj danes zmorem sama vse. Vmes sem naredila magisterij, hči pa obiskuje 'prestižno gimnazijo', na kar sem ponosna, pa ne zato ker gre za prestižno gimnazijo, ampak zato ker je to hči zmogla in zmore, ravno tako kot jaz. Če si bo kasneje želela poiskati službo kot natakarica ali frizerka, naj. Vsaj prepričana sem, da sem ji 'omogočila' in jo vzpodbudila k maksimumu. Kam je bo pa njena pot peljala bo pa itak (oz. že) odločala sama.

IN zato ne, se ne strinjam, da je samo izbranim omogočen študij. Poznam eno kmečko družino s kmetijo v bližini Slovenj Gradca, ki ima 8 otrok, od katerih je 'najmanj' izobraženi tisti, ki ima trenutno 'le' višjo šolo, vseh 7 ostalih je končalo fakulteto, od teh 7 jih ima 3 še dodatno magisterij in doktorat. Skoraj vsi so že poročeni in tudi sami z več otroci. Krasna, topla družina, v kateri se starši dobesedno 'topijo' od ponosa in jim je figo mar, če kmetija ne bo šla dalje in bo z njimi vred 'ugasnila'....
Citiraj
11511
kaj pa če? je napisal/a:
Tvoj otrok želi postati doktor znanosti - moj pa Lionel Messi.

Saj naš zna brcati žogo in mu omogočimo vse kar je v mejah normalnega - pa bo šel čez par let na stadion samo kot gledalec

Pa tvoj "bodoči doktor znanosti" bo lahko to res dosegel - z znanjem in ne samo željo pri 10 ali 20 letih.
Citiraj
kaj pa če?
11511 je napisal/a:

Zakaj vse mečeš v isti koš? Kaj pa, če si otrok nekaj zelo želi in je to nekaj vezano na zahteven faks in podiplomski študij?
Priznam, sem si želela za svojega otroka visoko izobrazbo, smer karkoli. Moj otrok želi postati doktor znanosti iz fizike in kemije ter se ukvarjati z znanstvenim delom in raziskovanjem.
Naj ga štopam? Kako, ko si pa to želi še od predšolske dobe?
Naj svakinja štopa svojega sina, ki si želi biti športnik in trenira dvojne treninge vsak dan (svoje in prostovoljno še skupino starejših)?

So otroci, ki vedo, kaj hočejo početi v življenju. Naj bi jih zavirali, da ne bomo kmetje?
Citiraj
yohnyboy
jaz še ne vem kako bo, ker je še preveč časa do tam, ampak a naj ga pustim na ulici med neznanci, ljudmi in najstniki, ki imajo kartoteko, ali naj ga peljem malo popoldan naokrog s seboj, če pomaga prav, se kaj nauči, če ne ima pa rolerje ali knjigo s seboj, seveda, če je domače naloge opravil, drugače ni risank, računalnika, kolesa rolerjev, popotovanj z menoj ali družino, če bo hotel pa na fax mu pa tole moje delo in pomoč pri mojem delu ne bo čisto nič škodovalo.
Citiraj
11511
Tukaj sta pa kar dve resnice.

1. Starši ste potomci povojne generacije, ki je bila deležna brezplačne in relativno dobre izobrazbe z zagotovljeno službo. Torej ste bili vi deležni ravno take vzgoje in miselnosti - če ne greš na faks si kmet in nimaš prikolice na Hrvaški obali...........to zdaj projecirate na svoje otroke. Petke in faks - pa magari smer primerjava primerjalne bibliografije

2. Starši iz kmečkih in delavskih družin so - razen redkih izjem ( in z ogromnim odrekanjem z tem da eden od otrok lahko študira, drugi pa ne več) se šolali v poklicnih šolah in seveda morali pomagati doma. To ne pomeni pomanjkanje "zdravega razuma in čustvene intekigence" pač pa strah da boš kot starš označen kot neizobražen primitivec in kot je že Cankar pisal - da te lastni otroci zatajijo. In to zdaj se zopet ponavlja. Oče je pa ja najboljši...........

Kaj naj rečem jaz, ki sem iz drugega vzorca vendar pa sem končala faks. Moj mlajši otrok pa kljub relativno dobremu uspehu želi v poklicno šolo?
Citiraj
Borat
Sem mnenja, da naj bi starši omogočili otroku, da najde in razvije svoje talente, se preizkusi na čim več področjih, širi obzorja in doseže največ, kar mu je dano. Mobilnost navzdol je mnogo lažja kot navzdol. Če imaš diplomo in ugotoviš, da bi rajši malal npr., se v treh mesecih priučiš, če pa malar ugotovi, da bi rajši računal statiko, rabi kar lepo število let in truda. Enako je s potrebami pri delu. Z višjo stopnjo lahko kandidiraš za nižje mesto, obratno ne gre, pa če si še tako priden, delaven, sposoben. Treba je gledat tudi desetletje in več naprej, zasledovati trend, kakšni kadri bodo iskani glede na razvoj tehnologije in družbe nasploh. In ne le ozko znotraj Slo meja, ampak tudi v globalnem smislu.
Kar nekaj med. sester pri 50. je, ki garajo (tudi nočne, turnusi) za malo denarja. V mladosti so želele postati zdravnice, a jih starši niso podprli. Da bodo le čim prej pri kruhu ipd. Če bi jim starši pomagali uresničevati želje, bi bile danes v čisto drugi situaciji.
Kar pa se tiče ročnih spretnosti, praktičnosti in diplome - pa se to ne izključuje. In normalno mora bit, da znaš vsaj nekaj malega narest doma.
Citiraj
yohnyboy
ne strinjam se! je napisal/a:
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.