Odgovori: ali je to kraja?

Pregled teme
hana,
ej bubalu, daj no, kaj se ma tvoja hči za naučit, da ne bo predobra?? kaj pa veš ,kaj ji je servisna pupa rekla.
otroci so hvalabogu še vedno darežljivi in bo pomoje tole pozabila, saj koneckoncev ni ona storila nič slabega. mogoče ji je bila kot igra, ko se recimo zbira kakšne stvari za druge otroke.

ma ne se no tolk sekirat, serviser se ziher ne. pač nas je velik različnih ljudi, njim je to mogoče praksa.
in tud če majo doma dojenčka, mala ma 7 let, pa bi lahk tud doma ostala, ne pa da jo v večernih urah vlačijo okol.

kar se pa očka serviserja tiče, verjetno je tako zaposlen, da sploh ni opazil, da ma mala očala in druge stvari. pa kaj se čudite, zadnjič sem tu videla, da se celo lastne otroke pozablja, ah ti moški.
Citiraj
bubalu
Ma ne vem no, sva se potem z možem pogovorila in se nama tudi nekak zdi da je blo prav da sva poklicala in hotela igračke nazaj. Vssaj jaz bi vse vrnila nazaj, če bi moja hči takole naredila. Predvsem naju moti pomanjkanje bontona, privleči otroka v hišo, ga ne sezuti, se ne zahvaliti za večerjo. Pa da ne bo kdo narobe razumel, z veseljem sem ji ponudila večerjo. In potem še nobenega opravičila.
Računal ni preveč, tudi zares imajo dojenčka doma.
Me malo manj mori, kot me je včeraj, mi pa še vedno hudo ko pomislim. Mislim kakšna butasta situacija... Upam da smo se vsi naučili kaj iz tega. Predvsem pa moja hči, da ne bo več kar tako talala stvari naokrog.
Citiraj
serviserji
Jaz pa mislim, da možak namenoma vedno vlači hčerko zraven. Vprašanje je, če imajo sploh dojenčka doma. Znajde se in ima zastonj varstvo, tudi hrano, pa še kaj se je prime, če je že ravno prilika. Mamica pa medtem uživa ali pa doma v miru dela, medtem ko se stranke ubadajo z njegovim otrokom.
Sama sem imela primer serviserja, ki je pripeljal ženo s seboj, rekoč, da ji je doma dolgčas - "pa saj vas ne moti a ne?", je rekel. Od takrat kličem samo uradne servise.
Citiraj
margarina
točno, a njen stari je pa vse hladnokrvno gledal?

niormalno da ima 7 letnica "premoč" nad 4-letnico!!!

PRAV si naredila. če bi bil serviser dec na mestu, bio sam prinesel nazaj.
Citiraj
Frca.
Ampak tudi tale oče, no! Pa saj je moral videti, da ima deklica očala v laseh in veliko darilno vrečo s seboj. Če nič drugega, bi moral preden je šel, vprašati hčerko, kaj pa je zdaj tole? On pa nič. Močno dvomim, da vsega tega niti opazil ni. Posebej glede na to, da se niti opravičil ni, ko so prinesli nazaj. Bi rekla, da se ni prvič zgodilo in da je mala navajena stvari takole jemati oz. mlajše otroke zmanipulirati, da ji kaj dajo. Da to ni prav, se je dobro zavedala, saj je rekla mlajši deklici, naj bo tiho, ko je ta hotela nekaj reči staršem. Torej je pazila, da mala ne bi nič povedala, dokler ne gredo stran. Zame je to najmanj huda manipulacija, če že ne kraja. In najbolj odgovoren je tukaj njen fotr, ki bi MORAL videti, kaj vse hčera nosi s seboj, In bi tudi moral posredovati takoj, da ne govorim o tem, da bi se moral opravičiti, ko je zadeve prinesel nazaj. Da ni čutil nobene odgovornosti in da se niti opravičil ni (jaz bi se vdrla v zemljo), je pokazatelj, da je tega vajen in da je dobro videl, da je njegova hčerka ob odhodu imela tisto vrečo stvari, ki jih pri prihodu ni imela.

Po moje ste tudi popravilo preplačali.:) Taki osebki se ne sramujejo nobenih goljufij.

Za tiste, ki se vam zdi, da avtorica pretirava in da je deklica pač vzela stvari, ki jih ji je punčka dala. A če bi jo pregovorila, da ji da mamimo zlato ogrlico, bi pa to bila kraja? In bi avtorica prav ravnala, da je poklicala serviserja in zahtevala stvari nazaj? Z gledišča te deklice, ki se ne zaveda vrednosti zlate ogrlice, bi bilo čisto enako ali je vzela knjigice, špangice, flomastre, plastelin....ali pa ogrlico, ki se tako lepo sveti. In menim, da je avtorica ravnala čisto prav, da je klicala nazaj, tudi če je šlo "samo" za igrače. Ker se tega ne dela in ker je ta deklica to točno vedela. Saj če bi ji šlo takole vse po maslu, bi naslednjič najbrž tudi kakšno zlato prišlo na vrsto. Jaz ne bi imela čisto nič slabe vesti, da bi tega modela poklicala nazaj, pa še prijazno bi ga vprašala, ali ni ob odhodu videl, kaj vse je njegova hči odnesla s seboj. Po njegovi reakciji sodeč, je tip najbrž doma bentil čez avtorico posta, da kaj klicari zaradi takih malenkosti in da je itak njena hči njegovi dala vse to in bi to moralo biti njeno. Tale njegova punca ima pa velik potencial, da bo iz malega v kratkem zraslo veliko.
Citiraj
*katka*
Meni se zdi, da si pravilno naredila, čeprav temu res ne moremo reči kraja. Kljub temu pa ni bilo prav, kar je ta deklica storila. Konec koncev je tvoja hči stara šele 4 leta.

V bodoče pa hčerko začni tudi malo učiti glede čuvanja svojih stvari. Če je na splošno tako zelo radodarna, potem to gotovo ni v redu. Tudi otrok se mora zavedati, da starš igrače idr. kupi z denarjem, ki ga mora zaslužiti s svojim delom, da denar ne raste na drevesih. Vidva pa tudi pazita, da je ne zasipata vsepovprek z novimi stvarmi.

Moja 3-letnica to že kar dobro ve. Ona si nove igrače služi z zvezdicami (za samostojno obuvanje, oblačenje, sprehajanje brez joka ipd.) in tudi ve, da jaz pa moram denar zanje zaslužiti v službi. In tudi razume, da v trgovini lahko recimo dobi samo eno čokoladko ...
Citiraj
jhkjh
ni čisto "kraja" se pa mora otrok pri 7 letih že začeti zavedati, da to ni prav. Če tovrstne "prekrške" pometemo pod prprogo otroku ne naredimo nobene koristi. in za deklico prva grenka izkušnja kot naslednjih 5.
Citiraj
hana,
pravilno si ravnala zarad te deklice. največja kazen za otroka je, da če kaj vzame , mora pol nazaj prinest, tak ne bo nikol več kaj vzel. starši pa so pomoje preveč zaposleni, da bi videli kaj je tamala domov prinesla. dobra šola za otroka in za starše. pa to ne pomeni, da bo deklica kradla, se je tud našim frendom že zgodilo, da so doma opazili, da ima sin nekaj v roki, kar ni njegovo in so ga lepo peljali nazaj. nikol več ni vzel nič.
Citiraj
moje mnenje
Mislim, da si pretiravala.
Citiraj
WildWind
POglej, torej te ne sme grist. TI SI REAGIRALA PRAV.
Če starši prej tega niso vedeli, vedo sedaj. Če so to vedeli, jim je vseeno.
Ti si naredila najbolje kot si lahko. Vendar jaz mislim, da to ni kraja v pravem smislu. To je bolj uspešna manipulacija kot kraja (glede na to, da je stara 7 let). Če pa starši že sedaj ne bodo razčistili s hčerko, kaj in zakaj je to narobe, pa bo začelo to dete namenoma jemati reči. Ti le glej, da svoje otroke naučiš, da so tuje reči tuje reči in da se sposojajo samo ob soglasju staršev.
Vrjamem, da tudi staršema te deklice ni bilo čisto vseeno (no ja, upam vsaj).
Citiraj
bubalu
Ne jaz se nisem na deklico nič jezila, tudi na očeta ne. Sem pač rekla da biradi špangice in igračke nazaj, ker so pač ene tudi rojstnodnevna darila. Da plastelin in balon, naj pa obdrži. Smo se čist kulturno razšli.
Citiraj
WildWind
Naslednjič bodi pozornejša ob takšnih obiskih. Mislim, da se nima smisla jeziti ne na deklico ne na njenega očeta. Svojo hčerko bodo morali vzgajati sami, slej kot prej bodo ugotovili ( mogoče so že v tvojem primeru), da tamala manipulira z mlajšimi od sebe.
Tvoja hči ni preblaga, ji bo pa to šola za naprej. POgovori se z njo, da določene stvari se delijo, določene pa ne. Ker nisi bila zraven, ne veš če je ni nagovorila, da ji reči "posodi".

Vsem skupaj naj vam bo šola v bodoče. Vsako pretirano sekiranje in jeza pa je izguba časa.

p.s.: podobno izkušnjo imam tudi jaz. Upam, da ste vse skupaj izpeljali vsaj na kulturni ravni brez neke velike jeze.Naslednjič pa učke na peclje in se pogovorit o tem ali je hči podarila ali "posodila" preden stopijo iz stanovanja.
Citiraj
bubalu
Ma ja no ne se zdaj obešat na kronologijo:o)
Lahko ti pa napišem tudi točne čase dogodkov, da boš potem lahko še kaj komentirala....Aja pa pri nas otroke dajem kar kmalu spat, pospravljanje pa ne traja tako dolgo, ker sva to počeli skupaj in je šlo kar hitro....

J asaj mi imamo tud vedno pripravljen denar. Ampak on je že 4x rekel, da pride, pa ga ni bilo in danes sem morala v trgovino (dopoldne, ne popoldne, da se ne bo komu zdelo da je naš dan še daljši)pa sem vzela denar, ker sem si mislila, da ga itak spet ne bo. Na vrga, pa je glih danes prišel...
Citiraj
njur
Popoldne pride serviser, ti potem večerjo kuhaš, hraniš tamalega, s hčerko sobo pospravljaš, ugotavljaš kaj vse manjka, kličeš možaka nazaj, on prinese stvari nazaj...in po parih urah ugotavljaš da ti je hudo?

Maste pa dolge dneve srečneži.
Mimogrede: če jaz čakam serviserja da KONČNO pride, mam dnar prištiman.
Citiraj
Zarja76
no ja...meni se to pač ne zdi kraja. sta se deklici zmenili. ali je tista druga tvojo okoli prinesla ne moreš vedet, ker te ni bilo zraven. najbrž je bilo bolj po principu a ti to meni daš, pa je tvoja, za katero praviš, da je darežljiva, dala.
ampak čudi me pa oče, ki ni pri tebi preveril ali se ti s tem strinjaš ali ne. se mi zdi tudi fajn, da sta se s hčerko dogovorili, da mora v bodoče vprašat, če kaj podarja.
Citiraj
bubalu
Ma saj sem nekak tako tudi hčerki rekla, da nisem jezna nanjo, da pa v bodoče želim, da ne podarja stvari brez moje vednosti ali vednosti moža. Priznam pa da je bila deloma tudi moj ašlamparija. Navadno kar kontroliram na vsake toliko, kaj počnejo otroci, tokrat je bil cel kaos in tega nisem naredila. Rezultat je pa tukaj:o(((
Citiraj
triss
Jaz bi tudi zahtevala nazaj, če ta serviser vozi s sabo svojega otroka, ker imajo doma dojenčka bi lahko on razumel, da ti nemoreš imeti vse pod kontrolo, saj si imela za hraniti enoletnika. Pa tudi osnoven bonton nima, da bi sezul hčerkico.
Grozno!!
Citiraj
Opazovalka
Ne, to je bila definitivno kraja in pravi naredila. Kaj se pa to pravi? Doma pri njej bi morali odločno zaropotati, ampak iz te moke očitno ne bo kruha. Saj je vsakemu jasno, da štiriletno punče ni pooblaščeno, da tala okoli svoje stvari brez vednosti staršev. Ajde, malenkost, ne pa toliko. Res jo je vrgla na finto in prav ste naredili.
Citiraj
bubalu
Popoldne je končno prišel serviser za pomivalni stroj. S seboj je pripeljal še 7-letno hčer, češ da imajo doma novorojenčka in da žena nima preveč dela. Pa sem si mislila ok, seveda, se bosta z našo 4-letnico igrali pa bo. Deklici sta se kr ujeli, deklica je mojo hčerko objemala, malce nenavadno, ampak sem spet rekla ok, sta si pač všeč. Non stop je bilo en kup čvekanja in deklica je moji skoz šepetala na uho nekaj in ko jemoja hotela na glas povedat ji je ona rekla pst ne govori na glas...
Postajala sem rahlo nestrpna, ko sem videla da je deklica šla v sobo v čevljih polnih blata in vse prešnofala v hčerini sobi. Ampak to jemoja napaka, bi pač rekla da memoti. Bil je čas za večerjo, ki sem joponudila tudi deklici. KO je serviser končal, je bilo precej zmede, ker sem ravno hranila svojega enoletnika, mož je letel na bankomat po denar za serviserja, vmes sem letela v klet, ker si je serviser zaželel žganje, tamali je tulil, skratka, v vsej zmedi sem šele, ko sta serviser in njegova deklica že stopala v avto, da ima v laseh hčerina sončna očala v roki pa veliko darilno vrečko, v kateri je bilo videti balon. Pa sem si rekla ok, ji je pač moja hči podarila balon. Lepo od nje. Očala sem nekak bilapripravljena požret, ker jemoja hči trdila, da jih je podarila. OK, saj so že itak vsa vegasta naj jihima, sem si rekla.

POtem pa pospravljava s hčerko sobo, jo spravljam spat, pa jaz hčerki rečem,d a ful lepo od nje da ji je dala balon. Pa mi začne hči razlagat, da ji je dala tudi iz vsakega lončka Playdoh plastelina kos plastelina, pa mi malo kasneje hči omeni še, da ji je dala nekaj svojih špangic (Nakar ugotovim, da v lončku ni njenih najljubših špangic), potem pa začnem hčerko zasliševati in mi začne naštevati, da ji je dala še dve knjigici, piščalko, eno vetrnico, oranžni marker. Ma jaz sem bila čedalje bolj iz sebe, ker je postalo očitno, da je ta deklica našo totalno okrog prinesla in jo nekak prepričala, naj ji vse to da. Naša pa naivna in radodarna kot je, ji je vse to dala.

Jaz vsa frapirana kličem moža ki gani bilo potem več doma in on isto jezen, se je odločild a pokliče serviserja in stvari razen plastelina in balona terjamo nazaj. Sta potem pripeljala nazaj. Ugotovila sem da je brez privoljenja hčerke vzela še starimobitel, ki je v bistvu bil med sinovimi igračami. ENo špangico, sem jimorala dobesedno vzet iz rok.

Zdaj po pretečenih parih urah, mi je pa hudo zaradi te deklice. Ali smo narobe storili? A to sploh je kraja, če je hčerka kokr privolila v vse skupaj? prav grozno mi je. Serviser in deklica se nista opravičila, kar bi mi v bistvu največ pomenilo... Ma ne vem, grozno se počutim. Zaradi deklice, zaradi hčerke ki jeočitno preveč naivna.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.