Med.Over.Net

Odgovori: MOŽ

Pregled teme
AJ33
5 mesecev bo odkar je umrl moj dragi mož, po skoraj dvoletnem boju z rakom na želodcu in požiralniku. Dokler te ne doleti kaj takega, dokler ta bolezen ne prizadane bližnjega se niti približno ne zavedaš kaj to pomeni. Do konca sem mu stala ob strani po svojih najboljših močeh, skrbela za dom, otroka, podjetje in vse ostalo. Bila močna. Najin odnos se je skozi bolezen še bolj poglobil, neizmerno sem ga imela in ga še imam rada. Umrl je pri svojih 48 letih, jaz pa s 33imi postala vdova. Imava čudovito hčerko staro 11 let, njegov sin iz prejšnjega zakona je star 14 let in še vedno del najinega življenja, saj smo vedno bili družina in je veliko živel tudi pri nas. Moj mož je bil človek, kateri je premagal v zivljenju vsako oviro, pomagal drugim reševati nemogoče težave in vedno je zmagal. Tukaj ni. Še vedno ne dojamem da je to sploh mogoče. Imam polno življenje, starši mi stojijo ob strani, ogromno pravih prijateljev, finančno in bivalno sem preskrbljena, saj sva v 10ih letih zakona ustvarila lastno podjetje, kupila hišo, v glavnem na tem področju ni težav.

Nisem oseba ki bi na zunaj kazala pretirano žalost, z otroci in smo šli na morje, družim se s prijatelji, počnem vse stvari katere sva prej počela skupaj. Preden je umrl sva se o tem veliko pogovarjala in to je bila njegova želja. Pa vendar je bolečina v meni skoraj nevzdržna. Vsak dan, ko me nihče ne vidi, jočem. Pogrešam ga vedno bolj, ne vedno manj. Preden je umrl mi je rekel da me bo čakal nekje...ampak naj ne hitim preveč s tem da pridem za njim....meni pa gre samo to po glavi....kako naj živim še nadaljnih ne vem koliko let brez njega? Edino kar me žene so otroci. Sicer upam da se mu bom čimprej pridružila. Borim se s tem da najdem smisel v tem življenju, ne predstavljam si dolgih let ki prihajajo. Išč načine kako bi komunicirala z njim, bil je moj najboljši prijatelj, moj zaupnik, moja opora....

Težko je vse to spraviti v besede in stavke, zato pišem sem, se mi zdi da to lahko razumejo samo tisti, ki podobno doživljajo.....
Citiraj
Tejca
Mineva skoraj 4 mesece,, odkar je po tezki bolezni odšel tudi moj dragi mož.. Noči so dolge, prazne... Imam dva otroka, 7 in 11let, hči bo kmalu praznovala prvi rojstni dan brez atija... Zelo je hudo, zadnje mesece sem bila kot robot, zdaj prihaja za mano..
Je tu še kdo?
Citiraj
clepatunja
Pozdravljeni,

v teh prazničnih dneh, sem izgubila moža, odšel je v mojem naročju tiho, spokojno po celoletnem boju z boleznijo. Tako poln optimizma, želje po življenju. Mnogokrat sem sama obupavala, a on je bil svetilnik, ki me je potegnil iz globin.
in zdaj, je dom prazen, tih, solze so se posušile, a ostala je neizmerna bolečina. Kamor seže oko je zlovešča tišina in praznina, ni več tiste vsakodnevne rutine, skrb za njega in dom ...
Vem da je prav tako, da se je njegovo trpljenje končalo a vseeno je kot bi z njim odšel del mene.

Upam,da sta čas in delo zaveznika, ki postopoma ublažita bolečino
Citiraj
dana-f
Pozdravljeni,
jaz sem spet tu ker čutim, da je dobro zame da se vračam na ta forum, ki mi je zelo pomagal v najhujših trenutkih mojega življenja. Včeraj je bilo 14 let odkar je moj ljubi mož tiho zapustil ta svet na katerem smo vsi samo v prehodu. Vsa ta leta, ko ga ni sem se naučila živeti ker vem, da bi tudi on želel da sem močna. Vsi tisti, ki smo izgubo ljube osebe preživeli tako ali drugače smo morali ostati močni zaradi sebe in otrok. Vedno se rada spominjam njegove duhovitosti čeprav je bil redkobeseden me je znal nasmejati in spraviti v dobro voljo in to ne moreš nikdar pozabiti. Dragi tvoje življenje je bila moja sreča.
Lep pozdrav vsem, ki to prebirajo.
Citiraj
bolečina na 3
Ne vem, kaj bi ti rekla, da bi ti bilo bolje, ampak lahko ti rečem samo, da te razumem. <3 <3 <3
Citiraj
dubk
zdravo vsi,

tudi jaz se se vracam sem..po vec kot dveh letih cutim, da mogoce ne bom zmogla sama..potrebujem pogovor, rada bi govorila o tem, kako nisem ok in kako ga se vedno pogresam..bliznjih ne morem obremenjevati (vec) s tem..
cez dan sem ok, zivljenje tece, ampak ob vecerih, ponoci, je nevzdrzno. ko sem ze mislila, da sem dobro, da mi gre dobro, me je spet povozilo, sem brez volje do zivljenja, brez smisla..imam dva soncka, zaradi katerih vztrajam, ja, ampak sem se cisto izgubila..tako ga pogresam, tako boli!:(
kam se lahko obrnem po pomoc, okolica lj?

pozdravcek..
Citiraj
Leon-Leona
Malo berem forum in moram tudi jaz dati ven iz sebe.

Danes je tako težek dan.
Pred 8 meseci sem izgubila moža zaradi bolezni. Imam boljše in slabše dneve, podoživljam zadnje mesece, tedne in dneve pred njegovo smrtjo, ki so bili peklenski in so me spremenili za vedno.

Toliko bolečine, obupa, tesnobe, strahu...se je nabralo v teh njegovih zadnjih mesecih, da jih še vedno predelujem. In ko mislim, da mi gre malo bolje, pa zopet padem na dno.
Nevem, zakaj se mi zdaj po 8 mesecih pojavlja takšna praznina, občutek zapuščenosti, prav nevzdržno stanje.

Zasledila sem, da so bile delavnice za svojce, ki so izgubili svoje bližnje v Logarski dolini, pa me zanima, ali so ta srečanja organizirajo pogosto in kje lahko kaj več prebereme o tem?

Hvala in lp
Citiraj
dana-f
Pozdravljam vse, ki občasno pridejo na to stran in kaj preberejo. Tudi jaz, ki sem začela ob smrti moža to pisati se vračam, da kaj preberem. Rada imam življenje in ne živim v preteklosti, ker je sedanjost pomemben del mojega življenja in to je treba živeti imam pa lepe spomine. Naučila sem se živeti brez mojega dragega ni bilo lahko a v mojem srcu je še vedno on.
Lep pozdrav.
Citiraj
dana-f
Pozdravljeni vsi, ki ste kdaj bili na tej strani in jo še občasno obiskujete. Meni osebno je v tistih hudih časih, ko sem rabila, da se nekomu izpovem pisanje na tej strani zelo veliko pomenilo. Še danes po mnogih letih ta stran obstaja kar pomeni, da je še komu potrebna za tolažbo. Še vedno zelo pogrešam mojega moža a življenje gre dalje in se naučimo tako živeti in čas in potrpljenje sta potrebna za vse. Moj mož je bil in ostal ljubezen mojega življenja. Vsem, ki to prebirajo želim vse dobro.
Lep pozdrav.
Citiraj
dana-f
dana-f je napisal/a:
Pred kratkim sem nenadno in nepričakovano izgubila moža. Razlog smrti je srčni infarkt in sicer je bil v službi, ko se je to zgodilo. Ne morem verjeti, da ga ne bom več videla. Nikoli se nisva o smrti pogovarjala, ker je bil star 49 let.Šok je bil zelo hud zame in za moje hčerke. Imam dve prekrasni hčeri, ki mi stojita ob strani in me tolažita jaz pa njih. Boli me v prsih ne morem normalno spati iščem odgovore, ki jih ne najdem. Verjamem v posmrtno življenje in tudi, da se bova srečala, ko pride moj čas. Težko si predstavljam življenje brez njega zato, ker sva se lepo razumela in se imela rada. Tolažba razen najinih otrok so mi knjige, ki sem jih začela brat in me zelo pomirijo, čeprav je bolečina stalno prisotna ostaja ves čas. Tudi pisat sem začela in sicer pišem njemu pisma, ki verjamam da jih bo prebral. On je zdaj moj in od najinih otrok angel varuh .
Citiraj
center123
Spoštovane, drage gospe,

saj vam ne morem povedati ničesar, kar bi vsak malo ublažilo bolečino izgube, vsak se mora sam spoprijeti z njo in ni bližnjic, ne obližev, ne besed, ki bi lahko nadomestile bližino ljube osebe.

Zato nočem lagati, da vas razumem, vendar globoko pa sočustvujem z vami. Sama sem izgubila moža, ki je še kako živ, ni pa več živa njegova ljubezen do mene.

Moja izguba je drugačna, ne da se primerjati z vašo. A, če kakorkoli pomaga, drage gospe, vsak dan znova se spomnite, da je bil do zadnjega daha z vami. Tako je bilo, ker je želel biti z vami, ker je čutil z vami, ker vas je ljubil.

Ni odšel po lastni volji, če bi bilo, kot bi želel, bi še vedno delil življenje z vami. Naj vam bo to v uteho, zavedajte se, da je njegova energija še vedno v vaši bližini, vas objema in pazi na vas.

Nič ni narobe, če se vsak dan pogovarjate z njim, nič ni narobe, če še vedno vsa svoja občutja delite z njim. Kako bi bilo ...

Še vedno sta eno. Le da zdaj na drugačen način.

Želim vam obilo moči in poguma ter zavedanja, da sta si dala največ, kar si dva človeka lahko podarita.

Objemam vas, Nika
Citiraj
dana-f
Kako nam je težko vemo samo tisti, ki smo to doživeli. Opisati se ne da niti bolečino niti praznino. Moj dragi bi imel jutri rojstni dan. Še vedno ga ljubim, on mi je dal toliko ljubezni, da sem premagala težave in se naučila živeti naprej. Upam, da se srečava nekje drugje in da bova spet skupaj.

Zvezde na nebu žare,
ena med njimi si ti.
Na zemlji te več ni,
a v srcu si še vedno z mano ti.

Kogar imaš rad nikoli ne umre,
le daleč, daleč je.
Citiraj
ubogi moj
dana-f
Pozdravljeni,
kot sem prebrala nekateri sprašujete kam in kako bi se vključili da lažje premagate bolečino. To je zelo odvisno od posameznika samega. Zase lahko povem, da sem bolečino premagovala sama, ker mi je to največkrat ustrezalo čeprav sem na začetku mislila, da ne bom zmogla. Pomagala sem si tako, da sem veliko brala in verjamem, da sem s tem ko sem misli usmerila drugam počasi a sigurno pridobivala na premagovanju same sebe. Nisem se poskušala nikamor vključit a najbrž, če se nebi sama zmogla bi poiskala pomoč. Prepričevala sem se, da moj dragi nebi želel, da sem nesrečna, žalostna in da jočem to sem si mnogokrat ponavljala. Tak je bil moj način samopomoči.
Lepo vas vse pozdravljam.
Citiraj
ubogi moj
Berem, Nokia, in jočem... In to je točno to, o čemer govorim, vse to, kar pišeš, čutim tudi sama. Vse, kar opisuješ, sem doživljala tudi sama, to popolno razumevanje tega, kar pišeš ti, to je možno samo med nami, ki smo to isto doživeli. Hvala ti, ker si napisala, kot bi jaz sama, pa marsikdaj ne znam tako opisati. Tudi jaz bi isto skrbela zanj, kot sem, le da bi veliko stvari naredila drugače, boljše, saj kot praviš ti, tudi sama nisem bila dorasla vsemu temu, nihče ti tudi ne pove, kaj se dogaja, sama sem tavala po vseh teh morastih občutjih, zadnje mesece sem kot mesečna delala vse, kar se mi je zdelo, da bi mu lahko olajšalo muke, pa marsikdaj nisem uspela, sem delala narobe... To me muči. Občutki krivde. Čeprav mi vsi govorijo, da sem naredila vse, kar sem mogla, kljub temu se počutim, kot da nisem naredila dovolj.

Potem so še stvari in dogodki, ki jih premlevam, kaj je rekel, kako je rekel, kaj je mislil s tem, potem preberem tu, da so vaši svojci, preden so umrli, rekli: ne joči... To je rekel tudi moj ubogi meni. Ampak kako naj ne jočem?? Kako?? Naj mar mirno, brezčutno gledam, kako se mu končuje življenje, ko pa bi tako rad še živel??

Tega je toliko..

Mirno noč.
Citiraj
nokiaMB
pozdravljena '' ubogi moj''
ja tudi jaz čutim tako, da je povsem nekaj drugega, če nekdo umre in ga spremljaš v teh zadnjih trenutkih.
Jaz sem se skušala pripraviti na to in se umiriti z njim in vedela sem, da bom zmogla, a ko je bilo vsega konec, se je prava groza v meni šele začela. Kljub temu, da sem odrasla, me je smrt in pogled nanj zbegal in nenadoma sem se počutila tako osamljeno v svoji situaciji, popolnoma nedoraslo vsemu temu.
V bistvu še danes ne moram verjeti, da se je vse to resnično zgodilo in da sem bila jaz vsak trenutek prisotna.
Ena stvar je bila to, da sem morala predelati vse grozne trenutke in celoten proces bolezni, nato zadnjih 10 dni pred koncem, ko sem dejansko res vedela, da odhaja in nato še izgubo samo. Vse to sem doživljala kot nočno moro, ki se je odvijala čez dan. Najhuje je, ko vsako jutro najprej poslušaš če še diha, ker se bojiš tega trenutka, da te doleti čisto nepripravljeno.
Saj ne želim več razmišljati o tem, a pozabiti tudi ne moram. Poleg tega me je to tako spremenilo, da nisem več ista kot prej. In nikogar nimam, ki bi razmel ali vsaj delno doživel kaj podobnega. Ja, moji starši so mi stali ob strani in se za čas moževe bolezni preselili k meni in mi pomagali pri negi moža in pazili na otroke, ko sem bila z njim v bolnici, a tistih zadnjih 10 dni, sem bila sama in tega se ne da opisati, nihče ne ve kako je in kako se to čuti.
Vse kar sem naredila je bilo iz ljubezni, in če bi morala bi še enkrat ravnala popolnoma enako, ampak res mislim, da nisem bila pripravljena na to in ne vem če bi kdaj lahko bila. Sprašujem se, zakaj ti življenje naloži takšno breme, zakaj nekdo misli da bomo vse to zmorali?
In gledati ljubezen svojega življenja, kako peša, kako iz dneva v dan izgublja bitko, kako mu bolezen vzame vse. ...
Citiraj
ubogi moj
NokiaMB, dana in vsi, ki sočustvujete, hvala za sožalje. Izrekam tudi sama sožalje vsem vam in posebej tebi, Karlo. Nisem ti odgovorila, ker ne spadam med mlade, pa vseeno čutim zelo s tabo in te popolnoma razumem.

Karlo, tudi sama imam slabe izkušnje s Hospicem na obali. Na njihovi uradni spletni strani piše, kaj vse nudijo, vendar za obalo vse to ne velja ... žal.

Sama bi se vključila tudi kam drugam po Sloveniji v skupino žalujočih, če bi vedela, kam. Tako kot praviš ti, Nokia, da ste šli v Logarsko, da ti je pomagalo...verjamem, da bi tudi meni pomagalo.. Rada bi se pogovarjala s tistimi, ki so doživeli podobno izkušnjo kot jaz, ki so negovali ljubljeno osebo, gledali, kako počasi a vztrajno hira, vedeli, da bo umrla, tudi ta oseba je vedela, da bo umrla, naposled zadnja težka borba, in konec v mojem naročju ... vse to je pustilo posledice na meni. Vem, čisto drugače je to, kot pa če ti ljubezen tvojega življenja umre v nesreči, in nepričakovano, naenkrat ostaneš sam...ni pa nič lažje.

Tudi sama opažam, da se ljudje neradi pogovarjajo o tem, zato jim ne težim, se delam, kot da je vse ok, a ni.. Jočem vsak dan, prav kakor ti, Karlo...

Pišite še, prosim ..
Citiraj
ena mama še ena
Dragi Karlo

Kako znano, za žalujoče je res peklemansko težko. Vsi se te izogibajo, mene so vedno tlačili v skupine ločenih :)), ampak jaz sem umrlega moža še bolj ljubila in to sem predelovala in predelovala, če bi imela doma pištolo me sigurno nebi bilo več med živimi. Pa sem iz Ljubljane, je navidez VSE, pa sem bila zelo zelo sama v svojem iskanju svojega smisla, iskanja bistva bivanja, iskanja sebe,... Pa sem imela ( še imam) dva lušna otroka (danes študenta), ki pa sta mi ((: takole pomagala. Če si vsaj malo veren oziroma vere na zavračaš popolnoma lahko poskusiš pri Jezuitih v Ljubljani imajo 2x na leto vikend za žalujoče. Sem bila meni je zelo pomagalo. Morda pomaga tudi tebi. Tule ne bom naštevala vsega kaj sem poskusila, tek , hribi, plavanje, gledališče, psiholog, Hospic, branje razno razne psihološke literature, več dela, skoraj popolno brezdelje, vsak dan na pokopališče, potem pa pol letna zavestna abstineneca, oboževanje vseh stvari, ki so bile last pokojnega, potem pa brezglavo razdajanje,..... In prav počasi, po 10 letih se zjutraj ne zbudim več z mislijo, Zakaj mi je podarjen še en dan?


Z objemom še ena mama
Citiraj
Karlo 24
Hvala za odgovor minilo je dobre štiri mesece opažam da se je treba uciti živeti na novo anpak je zelo težko ljudje hitijo naprej in enako pricakujejo tudi od tebe ampak enostavno ne gre moj tempo je enostavno stokrat počasnejsi od njihovega ampak se trudim jocem vsak dan kaksen manj kaksen bolj zelo jo pogresam na pokopališče hodim skoraj vsak dan po službi čisto sem zgubljen se vedno iscem koga ki bi se bil pripravljen pogovarjati in je dal ali daje to skozi vendar ne najdem nobenega ali panocejo o tem govoriti tu na obali tudi hospic deluje slabo drugih skupin pa ni jaz bi se pa rad nekam ukljucil ce mi kdo lahko pomaga z kaksnimi nasveti bom zelo hvalezen lp
Citiraj
dana-f
Spoštovani vsi žalujoči,
sočustvujem z vsemi, ki ste preživeli izgubo ljubljene osebe. Nekateri med vami ste opisali svoje izkušnje po izgubi tudi sama sem nekajkrat napisala svoje občutke. Povem vam, ko sem začela pisati na temu forumu sem se sprostila in z vsemi sporočili, ki sem jih prebrala mi je bilo nekoliko lažje, ker sem tudi sama svojo bolečino izpovedala. Ko sem začela pisat si nisem niti predstavljala kaj vse bom preživela in kako bom to bolečino preživela. Sama sem zelo čustvena oseba zato sem mislila, da nebom zmogla a kot vidite je mimo že več kot 12 let in sem tu. Lepo je napisla nokiaMB vedela je zakaj mora biti močna zaradi otrok in zaradi sebe same.
Odgovor za Karlo24 Verjemi vase, vse boš premagal čeprav sedaj misliš da temu ni tako.
Vse vas lepo pozdravljam in želim veliko moči in optimizma.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.
cron