Odgovori: Kronična bolečina pri otroku

Pregled teme
Društvo za fibromialgijo
Odgovarja prim. Kos-Golja, dr. med., spec. revmatologinja:

Spoštovani,
Kot pišete, pri vaši hčerki bolečine v ramah trajajo že okrog sedem let. Malo je verjetno, da so posledica poškodbe pred leti (pojavile naj bi se po vesi pri telovadbi). Rama je zelo zapleten sklep. Bolečine v rami so zato kompleksen problem, saj lahko izvirajo iz različnih delov sklepa, vzrokov zanje pa je tudi zelo veliko. Obstoja veliko število različnih bolezenskih stanj, ki so povezani z bolečinami v rami, kar pa je pri vaši hčerki manj verjetno. Če bi šlo pri njej za neko resnejše vnetno revmatsko ali drugo obolenje, bi se v teh letih že pokazalo. V tem primeru bi pričakovali tudi spremenjene laboratorijske teste in spremembe pri slikovnih preiskavah. Bolečine v ramenih lahko povzroča nepravilno in dolgotrajno sedenje, kar je v današnjem času pri otrocih pogost pojav. Z vstopom v šolo je otrok nenadoma prisiljen mirno sedeti več ur na dan. Pri dolgotrajnem sedenju v šoli in za računalnikom pride do pogrbljenja prsne hrbtenice in do pomika ramen ter glave naprej. Prilagoditev telesa na tak položaj povzroča zakrčenost mišic na prednji strani prsnega koša ter šibkost mišic v zgornjem delu hrbta in lopaticah ter bolečine v ramenih. Razširjenost nepravilne drže v današnjem času je večinoma tudi posledica nezadostnega oziroma nepravilnega gibanja, napačnih gibalnih vzorcev in stresa. Sprememb v drži otroka največkrat ne opazimo. Nepravilna drža se torej manifestira skozi nepravilnosti v obliki hrbtenice, ramen in tudi spodnjih udov. Značilnosti nepravilne drže so: povešena ramena, različna višina ramen, povečan ali zmanjšan naklon medenice, ki posledično vpliva na spremembo hrbteničnih krivin, zarotirana medenica, izbočen trebuh, lahko tudi nesimetričnost prsnega koša. Nepravilna drža je funkcionalna telesna motnja, ki nastane kot posledica sprememb v napetosti mišic (premajhna ali prevelika napetost), ki rušijo telesno ravnovesje. V šoli lahko k okvari hrbtenice prispeva tudi neustrezna šolska klop. Prenizka klop namreč zahteva sklanjanje, to pa povzroči okrogel hrbet in napetost v vratnem delu hrbtenice ter v ramenih. Problematične so lahko tudi težke šolske torbe. K slabi drži, ki posledično povzroča bolečine v ramenih, lahko pripomorejo še neustrezna podlaga za spanje (premehka ali pretrda vzmetnica), prekomerna telesna teža, čustvene težave, problemi s stopali, slabe navade v povezavi s sedenjem, stojo ali spanjem, stres, odvisnost od digitalne tehnologije (TV, računalnik, tablice in podobno), večurno sedenje v avtomobilu in premalo telesne dejavnosti.
Naj zdaj odgovorim še na vaša vprašanja. Kronična bolečina se lahko po neustrezni športni dejavnosti poslabša, tudi brez poškodbe. Vendar ne vem, katero športno dejavnost ste imeli v mislih. Odločitev za pregled pri fiziatru je zelo na mestu. Prepričana sem, da bodo potrebne ustrezne vaje za ramena in hrbtenico, ki jih bo predpisal prav fiziater. Težko je odgovoriti na vprašanje ali se kronična bolečina z leti slabša ali ostaja na isti ravni, ker to zavisi od vzroka(ov) in ukrepanja. Težave zaradi nepravilne telesne drže najbolje rešujemo z ustrezno korekcijsko vadbo, ki vključuje krepitev šibkejših mišic in raztezanje skrajšanih mišic. Specifične vaje oziroma terapije določi ob strokovnem pregledu specialist fiziater. Ko so težave že prisotne, je treba čim prej pričeti s terapijo, saj sčasoma funkcionalne telesne spremembe napredujejo v strukturne, katerih narava je bolj trajna in jih je zato težje reševati. Na pravilno držo je možno vplivati, zavestno se je treba osredotočiti na pravilno uporabo mišic in na redno izvajanje korekcijskih vaj.

Prim. Mojca Kos-Golja, dr. med. Specialistka interne medicine in revmatologije
Citiraj
cofek1234
Ne, drugih težav nima nič.
Citiraj
Društvo za fibromialgijo
Spoštovani, vprašanje je bilo posredovano medicinskemu strokovnjaku. Odgovor sledi.

Vse dobro in lepo pozdravljeni!
Citiraj
Siraluei
Ima še kaj drugih simptomov ("elastične" sklepe, utrujenost..)?

Lp
Citiraj
cofek1234
Pozdravljeni!
Opisala bom težave hčerke na kratko in prosim za vaše mnenje.
Pri 7-ih letih v šoli pri telovadbi delajo veso. Od takrat se začnejo bolečine v obeh ramenih. Takrat sumijo na borelijo in 2x zdravijo, vendar bolečine izzvenijo in ponovno vztrajajo, izmenjaje na nekaj mesecev.
Sedaj pri 14-ih letih stanje takšno, da so bolečine že 2 leti vsakodnevne, imela kup specialistov in slikanj, vse bp. Nagibajo se k temu, da je takrat šlo za poškodbo, ki se je sanirala, bolečina pa ostala.
Bolečina je različne intenzivnosti čez dan, neodvisna od šole, počitnic, 1x zjutraj manj, popoldan več, pa spet obratno.
Opisuje jo kot topo bolečino, včasih mravljince. Stopnjo jakosti (na lestvici 1- 10) pa od 4 - 7. Mirovanje nima nobenega vpliva, da jo takrat ne bi bolelo, je pa po telovadbi še slabše. Bolečina je od nadlahti in cel ramenski obroč. Značilno je, da ji tableti lekadol ali brufen ne pomagajo kaj dosti. Od alternative smo poskusile že tudi marsikaj, od akupunkture, bownove, športne trakce, vendar ji vse pomaga največ 2 dni. Razen tens mogoče 5 - 6 dni.
Zanima me nekaj stvari:
- Če bi šlo za kronično bolečino, a je možno, da se po športni poslabša, glede na to, da ni poškodbe?
- Naročena je k fiziatru, kaj priporočate, katere terapije, poleg akupunkture - a ima smisel res aktivno razgibavanje ramenskega obroča?
- Ali se kronična bolečina z leti slabša ali ostane takšne stopnje?
Hvala za vaše mnenje, ker res iščemo rešitve.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.