Odgovori: MOYAMOYA

Pregled teme
Društvo za fibromialgijo
Odgovor prim. Mojce Kos-Golja, dr. med., spec.:

Spoštovani,
Težave in izvidi, ki jih navajate, so res sumljivi za obolenje moyamoya, ki je zelo redka bolezen. Sama v dolgoletni praksi nisem naletela na to obolenje. Verjetno je ugodno, da so MRI spremembe podobne kot pred dvema letoma.
Sprašujete za naše mnenje, verjetno glede sindroma fibromialgije. Mislim, da trenutno ni zanesljivih znakov za omenjeni sindrom, vsaj ne sodeč po težavah, ki jih navajate.
Seveda je nujno potreben pregled pri nevrologu, ki vas bo morda napotil še na pregled k nevrokirurgu. Kot eno od možnosti opisujejo namreč operativno zdravljenje.
Želim vam uspešno zdravljenje in lep pozdrav,

prim. Mojca Kos-Golja, dr. med., specialistka interne medicine in revmatologije
Citiraj
Društvo za fibromialgijo
Spoštovani, ker vaše vprašanje zahteva strokovno mnenje, smo zanj zaprosili specialistko interne medicine.
Odgovor sledi ...
Citiraj
Sedlarc
Pozdravljeni!

Že dve leti imam vsakodnevne glavobole, zato sem pred dvema letoma šel zaradi tega k osebnemu zdravniku in pristal sem v bolnišnici za en mesec. V bolnišnici so mi našli zožano žilo, nekaj črnih pikic (mri), ampak so bili mnenja, da me glava ne boli zaradi tega. Po zdravilu medrol mi je bilo malo boljše, in so me poslali domov. Čez dve leti imam kontrolo (torej letos). Glavoboli niso prenehali, imam probleme tudi z išiasom, vratom, roko (ulinarni živec), mravljinci v desni roki....
Naj omenim, da sem v mladosti imel pri 10 letih (sedaj sem star 31 let) virusni meningitis, in zdravniki so sklepali, da so to posledice meningitisa.

Pred enim mesecem sem šel na kontrolo na mri ožilja, kjer so potrdili, da imam žilo zožano, da se ni drastično nič spremenilo, ampak so napisali, da je možna DD moyamoya. Zato smo opravili še en mr glave.
Izvid:
MR Glave:
Standardne sekvence, SWI ter po iv KS
Orbiti sta v mejah normale. Obnosne votline so videti v mejah normale.
Nakazano širši frontalni rog levo v primerjavi z desnim. Periferni in centralni likvorski prostori so v ostalem primerno široki, premika možganovine ni.
Nekaj hiperintenzivnih področij bele možganovine frontalno in parietalno levo ter v predelu kapsule eksterne levo. Prepričljivih znakov za krvavitev ni.
Znan hipoplastičen segment ACM levo.
Po aplikaciji KS ni videti prepričljivega patološega obarvanja.
Infratenotorialno ni videti posebnosti. V predelu sele ni posebnosti.

Mnenje :
DD Moya moya. Hiperintenzivna žarišča so vaskularne etiologije.
V primerjavi s prejšnjo preiskavo ni videti prepričljive dinamike.

Zanima me vaše mnenje, seveda bom obiskal tudi nervologa.

Lp
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.