Odgovori: nizek srčni utrip

Pregled teme
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Morda ste že kdaj slišali ali brali, da "trenirano" srce deluje varčno, pri vrhunskh športnikih lahko samo 30 utripov na minuto. Pomembno je, da kandidat opravi pregled EKG iz katerega lahko takoj ugotovimo ali je počasno bitje srca (pod 45 utripov na minuto) znak bolezni srca ali dobro treniranega srca. Upam, da imate počasno bitje srca zaradi njegovega zdravja (EKG brez posebnosti?). Srečno.
Citiraj
Miran30
Pozdravljeni
Mene pa samo zanima ali srčni utrip v povprečju 50 u/m kaj resnega.star sem 30.Rad kolesarim in hodim 1-2x tedensko v fitnes.Nisem neki športnik,prevozim 80 km ali pretečem 2 km...sem pa zelo mirna oseba.Včasih se mi utrip spusti tudi na 45.ekg naj bi bil vredu.Ko sem bil mali 12 let sem bil celo zelo debel...težki napori mi pa ne delajo preglavic.
Citiraj
Boris Cibic
Mislim, da imate povsem zdravo srčno mišico in zdrave srčne žile. Srečno.
Citiraj
lili 1983
Pozdravljeni.

Zanima me,
kaj vse to pomeni, ker me res skrbi in želim biti prepričana da je vse ok. Moj pritisk je 115/65 in pulz tam nekje od 65 do 75, odvisno od dneva. bila sem tudi na UZ srca, kjer so mi napisali takole levi prekat normalne velikosti,ohranjene sistolne in diastolne funkcije, brez segmentnih motenj kinetike, desni prekat normalne velikosti, ohranjene sistolne funkcije, indirektno ocenjen sistolni tlak 15-20 mmHG, atrija sta normalne velikosti, mrfologija in funkcija zaklopk primerna, perikardialnega ali plevralnega izliva ni videti. stara sem 32 let, višina 165 in 77 kg.
Citiraj
Boris Cibic
Pri zdravem, odraslem, normalno treniranem človeku krvni tlak in srčna frekvenca ob obremenitvah nekoliko narasteta in se vrneta na izhodno vrednost nekaj minut po končani obremenitvi. Izgleda,da se to pri vas včasih ne zgodi, pač pa, da pride do motnje ritma z izostankom posameznih utripov in kratkotrajno omotico. Točen odgovor bo možen ob obremenitvenem poizkusu. Ob ugotovitvi, da bolehate za posturalno hipotenzijo so vam zdravniki morda dali navodila kako se lahko izognete zapletom? Napisali ste, da se vam včasih zvrti ob normalnem tlaku 120/80 mm Hg. Možno je, da se ob takih prilikah ponavljajo ekstrasistole ali pa, da vam pade krvni tlak. Podaljšana doba PQ nad 0,20 sekund se imenuje atrioventrikularni blok I stopnje, ki je lahko posledica prebolelega akutnega vnetja srčne mišice ali ateroskleroze
Citiraj
rokoko
Pozdravljeni! Mene pa zanima, zakaj mi včasih po telesni aktivnosti nenadoma pade srčni utrip na cca. 40 utripov/min in povzroči kratkotrajno omotico in palpitacije? Drugače pa imam verjetno tudi posturalno hipotenzijo, saj se mi skoraj vedno zvrti, ko se vstajam iz sedečega/ležečega položaja. Kako naj to preprečim? Na zdravniškem pregledu sem imel sistolični tlak 120 mm Hg, diastolični pa 80 mm Hg, kar je ravno povprečna vrednost. Zakaj se mi pogosto zvrti kljub normalnemu tlaku? Pa še samo informativno me zanima kaj pomeni, če je na EKG-ju podaljšan interval PQ, torej več kot 0,2 sekunde, QRS kompleks in QT interval pa normalna. Ali vzrok lahko hipokalemija? Hvala za odgovore!
Citiraj
Boris Cibic
Vaše težave so zanesljivo posledica padca srčne frekvence. Mislim, da je potreben pregled pri kardiologu. Napisali ste,da so na urgenci ugotovili normalno srčno frekvenco. Potrebno bo 24-urno opazovanje srčne frekvence. Srečno.
ce.
Citiraj
zASKRBLJENA
Pozdravljeni

Stara sem 33 let. Pred kakšnim letom dni sem imela probleme z pritiskom, ki mi je zelo nihal ob enem pa sem imela zelo nizki utrip od 35 naprej. Ne ukvarjam se z nobenim športom, jemljem tabletke Yaz in kapljice za glavkom drugih zdravil nimam. Takrat sem bila na pregledih na EKG, holter sem imela 24 uh pokazale so se neka nihanja ampak očitno nič drastičnega. Ker mi ni bilo dobro (ko sem imela zelo nizki utrip mi ni dalo dihat - lovila sem sapo - in slabo sem se počutila) sem šla ponovno k zdravnici ki mi je predpisala po potrebi Concord tablete. Le teh sem se izogibala. Potem je bilo vse ok, pritisk dobro, utrip dobro. Zadnje dva tedna pa mi je spet začel utrip padat, vsak dan ampak ne čez cel dan imela sem ga zopet od 35 do 55. Prejšen vikend me je "vrglo". Iz nič mi je postalo slabo, telo mi je drvenelo, bila sem v momentu vsa mokra, prste na rokah mi je potegnilo skup, nisem vidla, zelo težko dihala, srce pa delalo počas kot da se bo ustavilo in v prsah me je tiščalo, enostavno nisem obvladovala svoje telo. Ko so me peljali na urgenco so mi vzeli kri za sladkor to je blo OK, EKG pa tudi ni nič pokazal. K seb me je spravila inekcija apaurina. Zdaj je bilo dva dni OK danes sem spet fajn čutla srce, ki je počasa bilo. Vzela sem aspirin protect in je blo OK. Do svoje zdravnice še nisem šla. Pravijo mi da bi morala na kardiološki pregled. Kaj Vi pravite na vse to?
Za odgovor že v naprej najlepša hvala.
LP
Citiraj
Boris Cibic
Katere dokaze so imeli vojaški zdravniki, da bolehate za epilepsijo, bi lahko izvedeli iz zdravstvene dokumentacije v kateri so opisani opazovani dogodki (epileptični napadi). Potem, ko ste bili odpuščeni iz vojske verjetno se ste javili v pristojnem zdravstvenem domu, kjer se niso potrudili, da bi potrdili ali ovrgli postavljene diagnoze in so nadaljevali priporočeno zdravljenje. V dopisu ni podatkov kako dolgo. Glede na vsebino dopisa ste jemali zdravila proti napadom epilepsije še pred kratkim.
Napisali ste, da so pri vas šele pred kratkim ugotovili, da imate ASD in, da so vam priporočili operativno zdravljenje. Morda ste že slišali ali brali, da se je v preteklem času več krat zgodilo, da zdravniki niso bili posebno pozorni na šume v srcu, če bolnik ni navajal posebnih težav. In tako je bilo pri vas. V zadnjih letih, ob napredku medicine, ko zdravniki lahko postavijo natančne diagnoze za vse šume v srcu, ni redek primer, da odkrijejo dejanski vzrok za obstoj šuma šele pri odraslem bolniku. Glede na obstoječe pozitivne rezultate operativnega zdravljenja bolnikov z ASD (podaljšano zdravje in preživetje!) zdravniki priporočamo vsem bolnikom z ASD, da sprejmejo nasvet zdravnikov! Srečno.
Citiraj
Miha Jančič
Spoštovani ! Star sem 47 let. Pred dobrimi petimi meseci sem bil sprejet na UKC MARIBORU zaradi povišanega tlaka 157/ 103,kar so me nato obdržali na odelku za teden dni,zaradi preiskav. V tem času so mi naredili celotno preiskavo in so ugotovili na UZ SRCA,da imam SRČNO PRIROJENO NAPAKO ( luknica ),ki se reče ASD !!!! Ko sem za to bolezen izvedel,me je dobesedno potrlo oz. šokiralo,kajti po tolikih letih ( 47 ) izvem za to bolezen a predtem sem se pa zdravil za drugo bolezen ( EPELEPSIJA ),ki pa naj ne bi jo sploh imel epelepsije ampak to bolezen ASD ( srčna prirojena napaka ),tak so mi tudi v UKC Maribor,potrdil tale zdravnik,ki je naredil UZ SRCA ! To se pravi,da so me ves čas napačno zdravili za neko dijagnozo,ki je sploh nisem imel dejansko in to celih 28 LET,odkar sem bil iz vojske odpuščen !!! Ves čas sem govoril našim zdravnikom in medicinskim osebjem,da JAS nimam ( mogoče ) to bolezen,ampak da je mogoče nekaj drugega,toda ONI so mi ves čas trdili da imam to bolezen in PIKA ! Samo če vam omenim to,da JAS v mladosti NIKOLI nisem imel težave z zdravjem,razen močni meningitis ( 2 leti ),kaj šele da bi imel neko epelepsijo ! Nikoli nisem imel v mladosti kakšne napade al pa kaj podobnega ! No za to bolezen ( epelepsija ) so mi v stari jugoslovanski vojski napisali za to bolezen,nakar sem bil tudi odpuščen iz vojske za vedno ! Ko sva hotela z mojo materjo pritožit na vojaško sodišče so nas odklonili in nam dejali,češ da sem imel že to bolezen od mladosti in tako dalje,a sami veste,da lastna mati ve kaj je imel njen lastni otrok ! Tistokrat so imeli na sodišču kup raznih papirjev in se še dandanes sprašujem odkod so dobili te papirje,ki so ves čas trdili,da sem imel to bolezen od malih nog oziroma ko sem se rodil ?? ! No to hočem povedat vam,da ko so me iz vojske odpustili,so me začeli zdravit za to bolezen ( epelepsijo ?? ) v Mariboru na UKC na nevrloškem odelku,nato pa še na PSIHIJATRIJI in to celih 10 LET ! Še to vam morem povedat,da so mi tistokrat pred 28 leti naredili tudi celotno preiskavo in da niso ogotovili to srčno napako,komaj šele sedaj po 47 LETI,pa ne morem verjeti ! To se pravi,da so me ves čas zdravili z napačno dijagnozo in z zdravilimi,pa to je že neverjetno ! To še vam morem povedat,da sedaj hodim v ljubljanski klinični center na preiskave in sedaj čakam CELO na OPERACIJO SRCA zaradi njihove malomarnosti ! Aja vprašal bi vas še to,ali je normalen srčni utrip ,54,55,58,59 in kaj naj storim za vse to nevsečnosti,ki jih sedaj trpim,kajti zelo me je strah,ko vem,kaj je z mano narobe in,da bom mogel it na operacijo zaradi srca ! Zahvaljujem se za vaš odgovor !
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor ni potreben
Citiraj
kikiriki88
Spostovani, zahvaljujem se vam za odgovor. Sedaj sem pomirjen. Resnicno opravljate dobro delo z odgovori na vprasanja zaskrbljenih bolnikov. Uspesno se naprej. Boris Lazarevic
Citiraj
Boris Cibic
V vašem dopisu je dobolj podatkov, da ne moremo posumiti na organsko bolezen srca ali srčnih žil!. Verjamem, da vas nemajhne motnje in težave hudo vznemirjajo in, da vas vodijo v bojazen, da gre za organsko bolezen, deloma zato ker vam tudi uživanje pomirjevala (Persen forte) ne pomaga. Sami ugotavljate, da imate zahtevno (stresno) službo. Vznemirja vas nihanje krvnega tlaka, vznemirja vas nihanje srčne frekvence, kljub temu, da so opazovane spremembe praktično v normalnih mejah. Po sodobnih raziskavah je najbolj "zdrava" srčna frekvenca med 55 - 65 utripov na minuto, ki jo dosežemo z raznimi zdravili (Nebilet, Procoralan) in z zdravim načinom življenja (nekajenje, zdrava uravnotežena prehrana, normalna telesna teža (pri višini 185 cm, 80 - 85 kg), omejeno uživanje alkohola, izdatno gibanje (napr. 3 - 4 krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo). Priporočamo izogibanje stresnim dogodkom in eventuelno uživanje anksiolitikov (Lexaurin, Helex, itd.). Ker nimam vtisa, da ste hipertonik ali srčni bolnik pričakujem, da se bodo sedanje težave polagoma zmanjšale ob upoštevanju pravilnega načina življenja in zdravljenja.
Citiraj
kikiriki88
Spostovani! Star sem 25 let. Pred tremi leti sem bil sprejet v splosno bolnisnico SG zaradi previsokega srcnega utripa in bolecin v prsnem kosu. EKG je bil vredu. UZ srca je pokazal le da imam rahlo povecan desni del srca (kar naj bi bila posledica dolgotrajnejsega visokega krvnega tlaka). Test na kolesu je pokazal nekaksno manjso nepravilnost ki naj bi bila zgolj slucajna. (zal vam ne znam tocno povedat za kaj se je slo saj ima izvide moja osebma zdravnica). 24 urno merjenje pritiska pokazalo visok krvni pritisk in prehitro bitje srca. Predpisali so mi tablete Nebilet 5mg polovico vsak dan in Preneso 4 mg vsak dan eno. Stable s tlakom se mi je izboljsalo. Ne vem pa ali zaradi zdravil ali ker sem res korenito spremenil zivljenske navade. Zmanjsal kajenje na minimum, zdrava prehrana veliko gibanja. Uspelo mi je izgubiti kar 44 kg. Iz takratnih 122 na 78. Visok sem 185cm. Scasoma sem diplomiral in dobil sluzbo kjer pa sem neprestano v sedecem polozaju. Posledicno sem se zredil na 100kg. Delo je zelo stresno. Spet so se mi zacele pojavljat hude bolecine v prsih. Vcasih boli, vcasih pece ali stiska, pojavlja se mi celo obcutek zgeckanja v predelu srca ki se siri v levo roko. Sel sem svoji zdravnici ki me je napotila na ekg. EKG pokazal nekaksno nepravilnost spet. Zdravnica ki ga je opravila je napisala mjenje da je mozno WPW sindrom. To me ni tolko zaskrbelo saj se mi po prebranem na spletu ne zdi kaj nevarnega. Zdravnica me je napotil spet na dodatne preiskave. Cakanje 2 meseca! Mene pa vsak dan zelo boli, stiska, vcasih dusi. Spet me niti to ne bi skrbelo toliko ce ne bi ugotovil da imam srcni utrip v mirovanju okoli 50. Vprasam svojo zdravnico za mnenje in mi svetuje nah pustim nebilet. To sem tudi storil. Vendar imam utripa se vedno okol 55 do res redko 70. Pritisk imam normalen brez nebilet ali z njimi. Pocutim se zelo omoticno predvsem zjutri. Omotico cutim neodvisno ali sem v gibanju ali mirovanju. Mogoce da se nekoliko slabse pocutim ko sem pod psihicnim stresom.Aparat za merjenje pritiska mi dopoldne vedno kaze znak za nepravilen utrip. Kaj nah se storim? Bil sem pri svoji zdravnici vsaj 3 krat. Vedno je bil odgovor da ni nic nevarnega in naj pocakam na pregled. Res imam slab obcutek glede tega in se bojim da bo na pregledu ugotovljeno da gre za nujno stanje in si bom sam pri sebi ocital zakaj nisem poiskal se drugo mnenje. Za pomiritev sem poskusal s persen forte ampak ne pomaga. Mislite da so opisane tezave nevarne trenutno ali lahko pocakam na pregled se ta mesec in se nekaj? Kdaj iti k zdravniku nujjno?
Citiraj
Boris Cibic
Izgleda, da imate zdravo srce in, da imate težave precej značilne za anksioznega bolnika. Morda se tega stanja niti ne zavedate. Bodite brez skrbi. Skušajte živeti čimbolj zdravo. zmanjšati duševne obremenitve, izogibanje stresnim situacijam, nekajenje, več gibanja (več krat na teden polurni sprehodi, delno s pospešeno hojo, zadostni nočni počitki, po potrebi blaga pomirjevala (napr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji ali antidepresivi). Srečno.
Citiraj
branko8
Špoštovani!

Star sem 25 let, pred osmimi meseci so se mi začele težave,tesnoba, zbadanje v prsih in včasih težko dihanje. Bil sem pri kardioligu ki mi je postavil sum na angino pektoris, ekg v mirovanju je bil vedno ok. Pod obremenitvijo pa so bile neke spremembe, bil sem tudi v bolnici kjer so tudi opravili obremenitveni test po njihovem mnenju so spremembe zaradi slabše kondicijske pripravljenosti, sem pa res zadnje 2 leti opustil ves šport razen krajših sprehdov. Našli so mi nekakšne aritmije oz. da srce za krajši čas malo hitreje deluje pa še to samo ponoči.Zdravil trenutno ne jem nobenih. Pritisk imam normalen ponavadi pod 120/80 včasih tudi 90/45 imam pa v mirovanju precej nizek tudi nizek pulz včasih malo ćez 50 udarcev na min.
Skrbi me moje slabo počutje, osebni zdravnik pravi da sem anksiozen, predpisal mi je tudi antidepresive ki pa bi naj še znižali pulz. Zato ne vem če jih naj sploh začnem jemati?

Hvala za vaš odgovor!
S spoštovanjem
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor ni potreben
Citiraj
Mm2014
Težave so se mi začele intenzivno pojavljati lani, ko so se moje težave naglo poslabšale. Pomnim, da imam od majhnega nizek pritisk in da sem vedno imela hladnejše roke. Vendar ni bilo nikoli tako izrazito kot sedaj. Namreč težave so se mi pojavile lani. Moji bližnji mislijo, da je vse to posledica mojega hujšanja. Namreč lani sem izgubila 11kg (v roku 1 leta). Od takrat imam vedno noge in roke tako ledene, da jih ne morem pogreti. Prav tako sem imela preglede kot so MR glave, pregled živčevja itd. saj so se mi ob omenjeni težavi pojavili tudi mravljinci in sicer mravljinčenje po bradi in okoli ust ter mravljinčenje noge pod kolenom.

Pri kardiologu še nisem bila. So mi pa delali že 2x EKG in je bilo vse BP (kot tudi vse druge preiskave). Naj omenim, da imam tudi težave v želodcem. Ali je možno, da je vse povezano z želodcem? Malo sem že brez pravih odgovorov in upam, da se mi bo stanje normaliziralo v kratkem času saj že obupujem.

Hvala vam najlepša za vso pomoč z vaše strani.

Lepo pozdravljeni!
Citiraj
Boris Cibic
Glede kapljanja iz nosa se posvetujte z izbranim zdravnikom ali z otologom. Kolikor mi je znano so v prodaji zdravila, ki močno zmanjšajo navedeno nadlogo. Ljudi z motenim krvotokom v okončinah, nosu, ušesih je kar nekaj. Izgleda pa, da je ta motnja pri vas huda in moteča. Z vprašanji motenega perifernega obtoka se posebno bavijo angiologi. Morda bi vam znali pomagati, sicer bi priporočil, da ste zadostno oblečeni tudi v toplih prostorih in, da se tudi v službi več krat razgibate.
V dosedanjih dopisih ni navedbe ali imate navedene težave že iz otroških let. V takem primeru bi bilo
potrebno izključiti moten krvotok v srcu. Ali ste potožili težavo tudi pri kardiologu? Lahko mi še pišete.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.