Med.Over.Net

Odgovori: angina pektoris, ishemija srca

Pregled teme
Boris Cibic
Bolečine v predelu srca in v levi roki lahko nastanejo v primerih krčev ali zoženosti srčnih žil. Nanje pomislimo če se pojavijo pri telesnih obremenitvah, pri porastih tlaka, pri duševnih pritiskih pri kadilcih, itd. Nikoli niso zbadajoče. Značilno zanje je, da nastopijo v obliki nepričakovanih napadov in kmalu minejo pri mirovanju. Zelo poredkoma so prisotne pri mladih ljudeh. Če imate občutek, da bi pri vas bolečine nastale ob navedenih vzrokih zglasite se pri izbranem zdravnku. Srečno.
Citiraj
Boris Cibic
Bolečine v predelu srca in v levi roki lahko nastanejo v primerih krčev ali zoženosti srčnih žil. Nanje pomislimo če se pojavijo pri telesnih obremenitvah, pri porastih tlaka, pri duševnih pritiskih pri kadilcih, itd. Nikoli niso zbadajoče. Značilno zanje je, da nastopijo v obliki nepričakovanih napadov in kmalu minejo pri mirovanju. Zelo poredkoma so prisotne pri mladih ljudeh. Če imate občutek, da bi pri vas bolečine nastale ob navedenih vzrokih zglasite se pri izbranem zdravnku. Srečno.
Citiraj
NinaNina123
Pozdravljeni,vec nekaj casa imam bolecina na levi strani v predelu srca,in te bolecine obcutim v ledjih i levi roki.A mi lahko odgovorite kaj bi to blo.
Citiraj
Boris Cibic
Vaš dopis in povezavo sem temeljito prebral in si priskrbel kopijo. Pridobljeni podatki mi bodo zelo koristili pri delu v tem forumu. Hvala za vaš trud.
Citiraj
Rajko Stropnik
Če samo preberete knjigo KITAJSKA ŠTUDIJA, vam bo postalo jasno, da se da večino bolezni, tudi bolezni srca ozdraviti s prehodom na rastlinsko prehrano, brez kakršnih koli živalskih proizvodov - torej brez mesa, mesnih izdelkov, rib, jajc mleka in mlečnih izdelkov. To potrjuje tudi znani mariborski zdravnik, Mag. Miloš Židanik, dr. medicine na spodnji povezavi!

http://www.delo.si/arhiv/naj-se-prebudi ... v-vas.html
Citiraj
Boris Cibic
Če ste kdaj videli sliko odprtega telesa na kateri so bili prikazani živci ste lahko videli, da so vsi notranji organi zelo bogato "obdarjeni" z živci. To stanje je zelo koristno, zato ker nas živci takoj "obvestijo", da je nekaj narobe. Slabo je le to, da so vsi živci povezani z možgani, ki zavestno ali pod zavestno reagirajo na vse dogodke iz okolja.
Citiraj
jozeka
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani dr.Cibic, po več kot 4 letih mojih težav, ki sem jih opisoval na forum v Vaši svetovalnici lahko z veseljem sporočim, da bolečin v predelu, ki sem jih imel skoraj ni več. V tem obdobju je bolečina postopoma izzvenela. Res sem vesel, da se je ta zadeva pomirila. Je pa seveda ostalo vprašanje,kaj je pri meni povzročalo tako hude bolečino za katero kljub, kar precejšni preiskavam nisem dobil odgovora, kaj je vzrok. Ali je šlo za posledice pasavca, morda izrastki na hrbtenici ali pa ukleščen žive. Seveda so moja sklepanja zgolj laična. Najbolj pomembno je , da vzrok ni srce saj se od tega lahko umre.
Lep pozdrav!
Jože
Citiraj
Boris Cibic
Avtoimunska bolezen ščitnice je ime s katerim povemo, da je ščitnica bolna zaradi delovanja protiteles proti ščitnici.Pri nastanku bolezni vplivajo različni dejavniki (predvsem genetski in okoljski (zdravila, kajenje, okužbe). V veliki večini primerov je zdravljenje uspešno.
Citiraj
AJČI
Spoštovani g.doktor!
Lepo prosim, da mi na preprost način razložite kaj je to AVTOIMUNSKA BOLEZEN ŠČITNICE
ali se to lahko pozdravi in koliko to vpliva na delovanje srca.
Letošnje leto se trudim ugotoviti zakaj me tudi po ne velikem naporu (tudi po daljšem govoru)
tišči, bolje rečeno peče okrog srca, ki mine šele po daljšem počitku.Napravila sem vrsto pregledov in preiskav, diagnoze so sledeče: hipertenzivna srčna bolezen brez srčne odpovedi, aterosklerotična bolezen srca,blaga insuficienca mitralne in aortne zaklopke, s tem, da je aortna nekoliko slabša in hiperholesterolemija, za vse to pijem tudi odgovarjajoča zdravila.Opravila sem tudi scintigrafijo srca v mirovanju in obremenitvi, katera je pokazala zadebeljeno steno levega ventrikla, ostalo naj bi bilo še nekako sprejemljivo.Po tem bremenitvenem testu sem se počutila en mesec zelo slabo, tiščalo me je pri srcu in začetka sem še hodila zelo zelo težko.
UZ ščitnice je pokazal povečano žlezo in tri manjše gomolje, naročena sem na dodatne preglede. Gospod doktor ali ima ščitnica morda kaj zveze z mojim srcem, pred šestimi meseci sem opravila pregled ščitničnih hormonov in mislim, da so bili še v mejah normale.
Pričakujem vaš odgovor in vas lepo pozdravljam, najlepša hvala.
Citiraj
Boris Cibic
Napisali ste, da imate mitralno in aortno insuficienco po prebolelem revmatskem vnetju zaklopk v vaši mladosti. Izgleda, da so okvare na imenovanih zaklopkah relativno majhne in, da ste zato do pred kratkim bili brez hujših težav. Upam, da hodite redno na kontrolne preglede pri izbranem kardiologu, ki bo ugotovil eventuelno potrebo po zdravljenju. Morda gre za postopno manjšanje moči srca v zvezi s starostjo in za blago zoženost srčnih žil zaradi ateroskleroze. Na pregledu ščitnice vam bodo povedali ali so gomolji v ščitnici tako veliki, da jih morajo zdraviti ali odstraniti.
Ne opustite rednega gibanja, vendar upoštevajte vedno bolj prisotno že fiziološko zmanjšano moč srca. Srečno.
Citiraj
ZDRAVJE
Spoštovani doktor!
Mučim in mučim se kaj je z mano narobe, oziroma kaj je pravi vzrok mojih težav, zato se obračam na vas da mi pomagate.Imam insuficienco mitralne in aortne zaklopke ( pri 31 letih sem prebolela sklepno revmo z miokarditisom, sedaj jih imam 73). Pri vsaki ne preveliki obremenitvi me po navadi začne čudno boleti , predvsem pa peči na levi strani pod srcem. Mine mi v glavnem
ko se res dodobra odpočijem in naspim, imam tudi začetno aterosklerozo srčnega ožilja.
Sedaj so mi ugotovili še povečano ščitnico, hormoni so sicer v mejah normale, imam pa tudi tri manjše gomolje na ščitnici. Če malo več govorim postanem hripava in imam občutek, da se mi vrat kar širi. Kakšni so ti gomolji še nevem, ker čakam datum pregleda na Polikliniki. Ali je mogoče, da tudi to upliva na težave pri srcu, čeprav so hormoni v redu?
Kaj lahko pričakujem v bodoče, jaz tako rada delam in pešačim, ampak sedaj sem malo prikrajšana in tudi strah me je.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav
Citiraj
Boris Cibic
Nikoli ni mi bilo odveč, če je bil bolnik "malenkosten" Smel bi reči ravno obratno. Toliko lažje postavimo diagnozo bolezni če nam bolnik več pove o svojih težavah.
Izgleda, da vaše srce potrebuje Olicard in Ormidol. Lescol je zdravilo za znižanje holesterola v krvi Aspirin deluje proti nastajanu strdkov v žilah. Srečno.
Citiraj
AJKA
Gospod primarij najlepša hvala za vaš odgovor. Se popolnoma strinjam, da so pri meni prisotne
tudi okvarjene zaklopke. Te bolečine, za katere sem vam pisala so se začele pojavljati že
pred kakimi šestimi meseci, vendar začetka so bile nežnejše, sčasom pa postajajo vse
pogostejše in močnejše, zato sem se oglasila pri kardiologu.
Ker imam ravno pri roki izvid nuklearne medicine vas prosim še za to razlago in mnenje:
Scintigrafsko srce normalne velikosti, stena levega ventrikla je zadebeljena.
Predvsem v mirovanju je videti znižano nabiranje izotopa v zgornji polovici spetuma ter apikoanteroseptalno. Med obremenitvijo je apikoantero septalno prav tako videti znižano nabiranje izotopa, medtem ko ostala področja normalno kopičijo iztop.
Ugotavljamo zadebeljeno steno levega ventrikla. Glede na scintigrafske spremembe je možna
ireverzibilna perfuzijska motnja septuma (fibroza). Glede na izvid CT angio svetujem spremljanje.
Nitrolingual mi pomaga, ampak ne popolnoma.10 dni jemljem Olicard in zdi se mi, da s tem
fizično zmorem več. Poleg tega jemljem še Ormidol,Aspirin in Lescol.
Se opravičujem, če sem malenkostna, želim vam lep dopust.
Citiraj
Boris Cibic
Napisali ste, da so pri vas že pre tremi leti ugotovili dve srčni žili zoženi. V takih primerih so žile lahko toliko zožene, da ni zadostne prekrvitve prizadetega področja srca, zlasti ob telesnih obremenitvah. Posledica takega stanja so napadi bolečin pri srcu, ki jih imenujemo napadi angine pektoris ali na kratko kar "angina pektoris". Glede na izid obremenitve pa izgleda, da so pri vas v ospredju bolj posledice insuficience dveh zaklopk kot pa zoženosti žil.
Angina pektoris je izraz s katerim povemo, da nastopa bolečina pri srcu ob telesnih ali duševnih obremenitvah zaradi trenutne nezadostne prekrvitve srca. Tako stanje je v visokem odstotku prisotno pri zoženih žilah zaradi ateroskleroze, v zelo redkih primerih tudi pri zdravih žilah (zlasti pri ženskah). Ishemija srca je beseda s katero povemo, da je prisotna nezadostna prekrvitev srca zaradi ateroskleroze. Napisali ste, da se ste počutili slabo skozi več dni po scintigrafij in, da vas je močno tiščalo pri srcu. Vam je pomagalo pršilo Nitrolingual proti bolečini? Mislim, da bi vam koristilo redno jemanje zdravila proti napadom bolečin pri srcu in, da se izognete večjim telesnim obremenitvam. Vsekakor je prav, da se gibate čim več. Lahko mi še pišete.
Citiraj
AJKA
Moje diagnoze so:blaga insuficienca aortne in mitralne zaklopke( v mladosti sem prebolela
revmatsko mrzlico z vnetjem miokarda), pri tem da je aortna zaklopka precej slabša od mitralne.
Že nekaj mesecev pa se mi ob naporu (tudi majhnem) pojavlja bolečina na levi strani pod prsi.
Bolečina je včasih pekoča, včasih tiščoča. Kardiolog mi je napisal: angina pektoris.
Po opravljeni scintigrafiji srca pa sem dobila izvid, da ni obremenitvene ishemije in da ni
koronarne bolezni, čeprav so mi že že pred tremi leti na CT ugotovili, da imam zamašeno eno
žilo 55%, druge dve pa 30%. PO scintigrafiji sem se počutila teden dni zelo slabo, tiščanje je
bilo zelo močno.
Prosim, pojasnite mi kakšna razlika je med angino pektoris in ishemijo srca, jaz nisem vajena biti lena, a če malo več delam imam navedene bolečine, ki niso prijetne, poleg tega je prisoten
strah, da ne bo infarkt.
Hvala lepa in lep pozdrav
Citiraj
Boris Cibic
Zadnji stavek v vašem, v zadovoljivih mejah, napisanem dopisu mi je bil zelo všeč. Dobil sem vtis, da niste slabe volje zaradi sedanjih težav in, da pričakujete zboljšanje počutja. Zelo podpiram vaš trud, da napravite čim več, da se vam vrne zdravje.Glede na vašo mladost bi svetoval, da date prednost zdravemu načinu življenja. Pričakovati je, da se bo vaš krvni tlak še znižal ob skrbi za redno gibanje in ob zdravi uravnoteženi prehrani. Zato pričakujem, da boste lahko postopoma zmanjšali odmerke zdravil proti visokemu krvnemu tlaku. Ne nasprotujem, da občasno vzamete blago pomirjevalo ali tableto proti bolečinam.Lahko mi še pišete.
Citiraj
Tantumverde
Spoštovani!
Poskušal bom biti kar se da kratek. Star sem 22 let in do decembra nisem imel prav nikakrsne tezave z zdravjem. No decembra 2010 sem pa naenkrat zacel obcutiti slabost in vrtaglovaco. Ko je bilo nevzdrzno sem odšel k dezurnemu zdravniku. Ta me je poslal v bolnico, ker je bil moj krvni tlak nenormalno visok(cca 175/100) in tudi sicer blazje bolecine v prsih(povedal je da sicer ni urgentno vendar je zaskrbljen, ker sem mlad). Tam sem opravil 24ur EKG, ultrazvok srca, EKG pod naporom, 24 ur merjenje pritiska. Tamkasnja zdravnica (ki je res prijazna in si je vzela čas-vem da sem rekel da bom kratek ampak bi se slabo počutil če jo ne bi pohvalil), mi je rekla, da imam povecano ferkvenco in tlak zarad cesa mi je predpisala tablete Nebilet. Ultrazvok je pokazal povecano desno stran srca(kar naj ne bi blo nevarno in je verjetno posledica dolgoletnega ukvarjanja s športom) Po dveh tednih ko sem odšel na kontrolo pa še Preneso, ker mi nebilet ni zmanjsal dosti pritiska. Nebilet2.5mg, Prenesa 2-4mg. No tezava s tlakom resena. Od takrat mi tlak nikdar vec ne naraste nad 135/65. Ampak še vedno cutim bolecine v prsih. Vcasih me zgecka potem topo boli ali celo peče. Tudi aparat za merjenje tlaka mi kar pogosto pokaze nepravilen utrip. Še posebno zjutraj, ko se zbudim skoraj vedno. Cez dan ali pa zvecer pa ne. Pozabil sem še omeniti da je EKG pod naporom sicer pokazal neke male nepravilnosti ampak je zdravnica po posvetovanju z drugim zdravnikom rekla da je to po vsej verjetnosti zgolj slucaj oz ni nic nevarnega. Na zdadnjem pregledu februrja, ko sem omenil zdravnici bolecine je rekla da verjetno ne gre za srce ampak kaksen zivec. Vendar do takrat se nisem opazil te motnje ritma.
Zanima me vase mnenje za kaj se gre pri bolecini in naj zaradi tega ker aparat pokaze nepravilno bitje obiscem zdravnika ali lahko počakam do konca maja ko imam spet pregled? Je nevarno? Je mogoce da imam motnje bitja srca zaradi tablet Nebilet? Zanima me tudi ali bi se na UZ in nesteto EKG-jih videlo ce bi imel kaksno resnejso srcno napako oz. bolezen?

P.S.
No, da še omenim da sem imel (po prenehanju ukvarjanja s športom pred 5 leti) ob prihodu v bolnišnico kar 122.5 kil. Zdaj po 4 mescih jih imam še 103 in se hujsam, ker sem se zacel spet redno rekreirat. Nevem a je to za vas pomemben podatek ampak sem ga za vsak slucaj napisal. Pa tudi sladkorja niti holesterola v krvi nimam povecanega, ker sem tudi za to opravil preizskave. Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor. Upam da bo tudi pri meni optimističen kot pri mojih predhodnikih.
Citiraj
Boris Cibic
Asprin je sredstvo, ki ga zdravniki dosti krat predpišejo svoijim bolnikom, morda kdaj brez nujnosti. Zgodi se zelo poredkoma, da škoduje (rane na želodcu). V preventivi proti strjevanju krvi je odmerek zelo majhen in praktično brez stranskih učinkov.
Citiraj
2345
Spoštovani imam 40 let.Zaradi levokračnega bloka in nekoliko povišanih trombocitov mi je osebna zdravnica predpisala aspirin protect 100mg.Ali ta aspirin resnično ščiti proti kapi in tudi arterosklerozi srčnih žil?Nevem a ga v resnici moram res jemati glede na to,da mi ga ni predpisal kardiolog.Mi lahko to tudi škodi?
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor ni potreben
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.