Med.Over.Net

Odgovori: razlika med zgornjim in spodnjim pritiskom

Pregled teme
Boris Cibic
Približno 10% ljudi ima nizek tlak (pod 120/80 mm Hg). Taki bolniki imajo lahko več težav, zlasti če kadijo, so čezmerno zaposleni, živijo v stresnih situacijah. itd. Za boljše počutje jim priporočamo, da živijo čim bolj zdravo, da ne kadijo, da uživajo malo bolj slano hrano, itd. Srečno
Citiraj
Boris Cibic
Podatek samo ene meritve krvnega tlaka je nezadosten za pravilen odgovor. Na osnovi izvida (RR 117/93) bi posumil, da ste bolnik z blago visokim tlakom. Srečno.
Citiraj
stanojevic
Star sem 62 let, moj pritisk je 117/93. zdi se mi zelo majhna razlika med zgornjim in spodnjim pritiskom. kaj to pomeni, počutim se zelo dobro.
Citiraj
Boris Cibic
Optimalen Krvni tlak pri odraslem človeku je pod 120/80 mm Hg, v mejah normale pa pod 140/90 mm Hg. Bodite brez skrbi. V dopisu navedene vrednosti (130/70 mm Hg) so v "zlati" sredini.
Citiraj
Jurepiha
Pozdravljeni,

Že nekaj časa se redno počutim zelo slabo. Včasih se mi zgodi, da se mi, ko vstanem iz stola tako zvrti da mi postane zelo slabo. Redno čutim pritisk v ošesih in v očeh.
Star sem 29 let in se redno okvarjam s športom (rekreativno). Sem kadilec in pa dosti uživam alkohol ( povprecno 2 piva/dan).
Nazadnje sem bil na pregledu EKG pred priblizno 2 mesecema, ki pa je bil b.p.
Imam velike razlike v krvnem tlaku napr. 130/70 - p:65

Zanima me če je taka razlika razlog za "preplah" in ali naj obiščem osebnega zdravnika.

V naprej se vam najlepše zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav
Citiraj
Boris Cibic
Veliko razliko med zgornjim in spodnjim pritiskom imajo mnogi ljudje. Taka razlika kaže na nezadostno zdravljenje visokega krvnega tlaka ali pa na prizadetost ene srčne zaklopke.
Verjetno ste "bolnica" z nizkim tlakom, ki imate včasih tlak zadostno visok, da nimate težav (zgornji tlak okrog 100 mmHg) in včasih tako nizek (zgornji tlak pod 90 m Hg), da ste omotični, vrtoglavi in se slabo počutite. Srčna frekvenca okrog 55 je po sodobnih ugotovitvah, najbolj primerna. Pri vas je treba izključiti,da je velika razlika med zgornjim in spodnjim tlakom posledica bolezni srčne zaklopke ali druge bolezni. Srečno.
Citiraj
Maja303
Pozdravljeni,

Stara sem 35 let in imam precej nizek krvni tlak.Navadno nekje 90,50, utrip pa okoli 55. Zadje case imam vecjo razliko med spodnjim in zgornjim.. npr 105,50, utrip pa 77. Takrat se ponavadi ne pocutim najbolje.. Ali je to znak za obisk zdravnika ali je to normalen pojav? Slisala sem namrec,da je prevelika razlika med spodnjim in zgornjim tlakom lahko bolezenska..

Hvala in lep pozdrav, Maja
Citiraj
Boris Cibic
Po še veljavnem določilu je normalna srčna frekvenca med 60–100 utripi v eni minuti, vendar je najbolj primerna med 60–70 utripi. Če je srčna frekvenca nad 80 utripi v eni minuti moramo pomisliti na možnost, da je pospešeno delovanje ščitnice ali, da je bolnik slabokrven. Ker je pri vas delovanje ščitnice normalno in ker mislim, da niste slabokrvni je pri vas pospešena srčna frekvenca zelo verjetno posledica preživahnega delovanja živcev, ki pospešujejo delovanje srca. Če tako stanje traja in je moteče bolnikom predpišemo pomirjevala ali zdravila iz skupine betablokatorjev ali novo zdravilo Procoralan.
Pri odraslih ljudeh je krvni tlak normalen če je pod 140/90 mm Hg, optimalen pa je okrog 120/80 mm Hg.
Citiraj
damjana777
stara sem 30 let pred 2ma mesecema mi je moj osebni zdravnik predpisal cipralex ker naj bi imela napade panike stanje je po mesecu in pol dosti bolše moti pa me ker mi nikoli ni izmeril pritiska ki je bil večino mojega življenja 120/60 sedaj pa se vedno giblje okrog 125/90 tudi srčni urrip je razmeroma povečan tam okrog 85 po navadi tudi v mirovanju razen med spanjem takrat je okrog 65 ,res pa je da nimam posebno fizičnega dela in to je tudi verjetno da se mi pri malo hitrejši hoji ali pri sesanju in drugih opravilih poveča utrip.Moti me tudi ker čutim utripe srca kar prej nisem.S ščitnico je vse vredu 0,8 tudi EKG ni pokazal posebnosti razen hitrejšega utripa.V bistvu me zanima ali spada moj tlak še v meje normale in pa tudi srčni utrip
Citiraj
Boris Cibic
Pri vrednostih tlaka 145/45 mm Hg pomislimo na več možnosti, predvsem na možnost, da nam je to vrednost sporočila gospa stara preko 50 let, ki boleha za blago sistolično hipertenzijo. V takem primeru priporočamo tri meritve tlaka, v presledkih nekaj minut, da dobimo izvid najbolj realnega tlaka. Na začetku priporočamo meritve na obeh zgornjih okončinah, da ugotovimo na kateri je tlak višji. Nizka vrednost spodnjega tlaka je pri taki obliki hipertenzije zelo pogost podatek in nepomemben pri nadaljnjih odločitvah o morebitnem zdravljenju tlaka.

Razmeroma veliko razliko v višini tlakov med zgornjo in spodnjo okončino dobimo še pri aortni koartaciji, v nosečnosti, pri insuficienci aortne zaklopke in pri boleznih ščitnice.

Občutek pritiska v očesih in ušesih zelo verjetno ni povezan z arterijskim tlakom.
Citiraj
Cvetka Sterle
Moj pritisk je 145 - 45. Kaj to pomeni ? Čutim pritisk v očesih in ušesih. Sem suha, aktivna, prehransko osveščena ... Hvala in Lp, C
Citiraj
evaava
Pozdravljeni,
odkar vem zase imam precej nizek pritisk,ki ga reguliram z malo večjo količino kave,čaja,itd...zadnje čase pa opažam nesorazmerje med zgornjim in spodnjim pritiskom,npr.90/70.
Zanima me,kakšna so "normalna"razmerja in čemu pripisati tako razmerje kot ga imam sama.
Stara sem 50 let,zdrava,telesno aktivna,normalno težka.
Hvala lepa za odgovor.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.