Med.Over.Net

Odgovori: Anevrizma aorte

Pregled teme
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan
Citiraj
Karlo
Spoštovana,
tisti(a), ki vam je povedal, da imate anevrizmo ( ascendentne ) aorte očitno nič ne ve o dimenzijah aorte. Normalne dimenzije rega dela aorte so do 3, 6 cm, za anevrizmo se šteje takrat, ko je diameter aorte večji za 50% od normalnega diametra.

Torej bodite brez skrbi.. Če pa gre za abdominalno aorto, potem je diameter rahlo čez zgornjo mejo.

LP
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan
Citiraj
Mija64
Hvala za res hiter odgovor. Sem letnik 1964, torej je moja starost 64 let. Spraševali ste me za holesterol. Navajam vrednosti:
S-Holesterol 4.7
S-HDL Holesterol 1.62
S-LDL Holesterol 2.92
S-Trigliceridi 0.85
Tudi sladkor imam v normalnih mejah (5.7).
A aorti sem navedla podatke, ki jih imam.
LP
Citiraj
Boris Cibic
Mislim, da imate normalno delujoče srce (EF 66%) ob blago povišanem spodnjem (diastoličnem) tlaku (do 95). V dopisu ni navedbe na katerem delu je aorta razširjena in koliko je široka. Domnevam, da je komaj malo razširjena. Verjetno bo indicirana kontrola čez eno leto. V geslu je številka 64. Verjetno je številka vaše starosti. Manjka navedba o višini holesterola.
Napisali ste, da imate skoraj stalne bolečine v žlički, niste pa navedli, kako jih zdravite. Težko bi posumil, da izvirajo iz bolezni srca ali srčnih žil. Ostane še vprašanje omotic. Morda gre za posledico psihičnih obremenitev. Poizkusite učinek blagega pomirjevala, na pr. tablete Persen, ki so v prosti prodaji, od katerih pričakujem znižanje tlaka, zmanjšanje želodčnih bolečin in omotic. Srečno.
Citiraj
Mija64
Spoštovani,
ponovno se vam javljam in sporočam moje stanje. Krvni tlak mi še vedno precej niha, sistolični je v mejah normale (do 135) , diastolični pa od 80 do 95. V tem času sem se malo izobraževala in naredila nekatere dodatne preiskave: dala sem si izmeriti pulzni val, ki je znašal 11,4 m/s, po dveh mesecih mi je padel na 10.8. Vem, še vedno je previsok. Augmentacijski indeks je bil ob prvi meritvi 4,7, zdaj je -4,9%. Poleg tega sem šla tudi na preiskavo funkcionalnega stanja celotnega organizma z aparatom Sensitiv Oberon. Pri tej preiskavi so mi ugotovili anevrizmo aorte in sedaj me je pošteno strah. Na zadnjem UZ srca mi kardiolog ni nič povedal glede tega. Rečeno mi je bilo samo to, da imam normalno veliko steno levega prekata in da so stene mejno zadebeljene.
Navajam vrednosti:
Asc.ao 3,0 cm
Ao.bulb 2,9
LVOT 1,9
LVDD 5,2 cm
LVSD 3,4 cm
IVSD 0,96 cm
LVPW 0,99 cm
LAD 3,9 cm
LA 4,3x5,2
LAV 89 ml
LAVI 44 ml/m2
EDLV 122ml
ESLV 40ml
EF simps 66%
AO zaklopka trilistna, lističi poudarjenih odmevov, se dobro odpirajo, regrutacije ni

UZ srca je bil narejen decembra 2017.

Imam pa pravzaprav skoraj stalne bolečine v predelu žličke in rahle omotice.

Hvala za vaše cenjeno mnenje.
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo Google reCAPTCHA storitve.
cron