Med.Over.Net

Odgovori: UZ srca

Pregled teme
Boris Cibic
Vprašali ste, da bi vam povedal kakšna je sedanja funkcija srca po operaciji. Verjetno ste premalo pozorno prebrali izvid kardiologa, ki je napisal, da je funkcija srca normalna (v mirovanju približno 50 - 60 utripov na minuto, redno bitje srca in hitrejše bitje srca (80 - 100 utripov na minuto) pri srednje velikih obremenitvah in lahko zelo hitro bitje srca pri večjih obremenitvah.
Želite tudi izvedeti kakšna je vaša pričakovana življenjska doba. Glede na vsebino UZ pregleda srca ni kardiolog ugotovil nobene spremembe na srcu, ki bi motila njegovo funkcijo in je zaradi te ugotovitve zelo pomembno vedeti kakšna je vaša genska obremenitev. Srečno.
Citiraj
tim33
Pozdravljeni !

Nisem še prejel razlago izvida

lp
Citiraj
Tim3
Pozdravljeni!
Rabil bil razlago izvida in par vprašanj imam v zvezi s tem imam eno par vprašanj.Sem aktiven in perpektiven športnik, sodelujem na tekmovanju brez težav, dobil sem zeleno luč.

Stanje po zaprtju subaortnega defekta interventrikularnega septuma s prolapsom desnega koronarnega lističa aortne zaklopke
Opis:
Oba preddvora sta primerno velika. Desni prekat je normalno velik, sistolična funkcija je normalna. Levi prekat je normalno velik, stene niso zadebeljene. Sistolična in diastolična funkcija sta normalni.
Aortna zaklopka je trilistna, morfološko in funkcijsko normalna.
Mitralna zaklopka je morfološko in funkcijsko normalna.
Trikuspidalna zaklopka je morfološko in funkcijsko normalna. Ocenjen sistolični tlak v desnem prekatu je 25 mm Hg.
Pulmonalna zaklopka je morfološko in funkcijsko normalna.
Perikard: ni izliva.
Ni rezidualnega VSD.

Mnenje:
St. po operaciji subaortnega VSD - brez rezidualnega defekta.
Normalna velikost in funkcija srčnih votlin.
Normalno delovanje srčnih zaklopk.
Klinično stanje je dobro, ne potrebuje nobenih zdravil, prav tako ne posebnih omejitev

na poldagi izvida me zanima kakšno je moje trenutno stanje srca ? srce deluje nomrlano ?
in kakšna je pričakovana življenjska doba ? Operacija je bila pravočasna in večkot uspešna,kot se tudi razbere iz izvida

lepo bi vas prosil za odgovore kot so življenjska doba in pa funkcija srca

lp
Citiraj
Boris Cibic
Če bolnik operiran na srcu se ne pregreši, ima lahko upa, da bo doživel starost, ki jo ima "zapisano" v genih.
Citiraj
Matija5xX
Pozdravljeni!

Omejitev nimam pri telesnih(sportnih) aktivnosti, lahko se obremenjujem koliko zelim.Ampak zanima me glede zivljenjske dobe??

Lp
Citiraj
Boris Cibic
Odgovor že poslan.
Citiraj
Boris Cibic
Verjetno vam je že kirurg povedal, da ne potrebujete nobenega zdravila in, da normalno živite. Glede maksimalnih dopustnih obremenitvah opravite obremenitveni preizkus.
Citiraj
Matija5x
Pozdravljeni

Se vam opravicujem za neumno vprasanje, amapak me zanima sledece. kot otrok 7 let sem prestal operacijo na odprtem srcu razlog prirojena srcna napaka subaortni VSD, sedaj je od operacije mimi 15 let in se pocutim vec kot odlicno , sem na fakulteti za sport in ce si nebi videl brazgotine sploh nebi vedel da sem bil operiran, funkcija srca je povsem normana , zaklopke brezproblmea prav tako sitolicna in diastolicna funkcija sta normlani. Zanima me kaksa je pricakovana zivljenjska doba po pravocasni in uspesno operaciji zaradi prirojene srcne napake VSD ? Druzinska anamneza je normalna brez tezav.

Lepo bi vas prosil za odgovor in vas lepo pozdravljam
Citiraj
Boris Cibic
Škoda, da niste navedli pred koliko leti ste bili operirani. Verjetno ste bili operirani že pred več leti in ste ves čas brez težav. Pričakujem, da boste brez težav tudi v bodoče. V nasprotnem primeru se posvetite v kardiokirurški ambulanti (po možnosti v isti ustanovi v kateri ste bili operirani). Srečno.
Citiraj
Tine e4
Pozdraljeni !

Kot otrok 6 let sem prestal rutinsko operacijo zaradi prirojene srčne napake na odprtem srcu(VSD luknjica 2 mm) sedaj je z mano vse v najlepšem redu, srce normalno deluje ob naporih in športnih obremenivah nimam nobenih težav, vendar pa me zanima naslednje. Kaj se zgodi z žicami oz. po sternotomiji čez leta ? ali ostanejo celo življenje v našem telesu ? nekje sem slišal da se baje obrastejo s tkivom kostninte?Ali tudi obstaja varianta da se "odvežejo" čez čas ko se kost popolnoma zaceli?
Lepo bi vas prosil če bi mi tole malce razložili, sedaj je minilo od operacije že 14 let in morem rečti da če si nebi videl brazgotine sploh nebi vedel da sem bil operiran.

za odgovore se vam že v naprej zahaljujem
lp
Citiraj
lili65
Spoštovani,
hvala vam za hiter odgovor, iz katerega lahko razberem, da ni nič hudega?
Zanima me pa še nekaj, v izvidu je omenjena blaga pljučna hipertenzija. Kaj to pomeni?
Ali je na vse napisano fant lahko še tako aktiven kot do sedaj?
Hvala vam, Lilijana
Citiraj
Boris Cibic
Hvala za zaupanje. Ugotovljena sprememba (blaga trikuspidalna insuficienca) je v fizioloških mejah. Nakazana hiperehogenost perikarda kaže na možnost preteklega vnetja.
Citiraj
lili65
Spoštovani,
sin, star 26 let je bil na UZ srca, ker mu je zdravnica ugotovila nepravilen utrip. Fant je športnik, kolesari, hodi v hribe, telovadi, dviguje uteži. Za moje pojme je še preveč aktiven. Dobili smo izvid, ki si ga seveda ne znamo razložiti. Zato prosim vas, za mnenje. Prepisala sem samo vsebino brez meritev.

Opis:
Levi prekat je normalno velik, ni hipertrofičen, se še normalnim iztisnim deležem, brez segmentnih motenj krčenja. Normalna diastolična funkcija. Blaga pljučna hipertenzija. Levi preddvor je normalno velik, desni je blago povečan. Desni prekat je normalno velik, z normalno sistolno funkcijo in polnilnim tlakom. Aortna zaklopka je morfološko in funkcijsko normalna. Mitralna zaklopka je morfološko normalna, minimalen signal mitralne regurgitacije. Trikuspidalna zaklopka je morfološko normalna, regurgitacija blaga. Pulmonalna zakolopka je morfološko in funkcijsko normalna. Perikardialnega izliva ni videti, je pa perikar ob lateralni steni levega prekata nekoliko hiperehogenejši. Aorta ni dilatirana. Prepričljivih komunikacij med levo-desnimi srčnimi votlinami s transtorakalno preiskavo ne prikažem.

Mnenje:
normalno velik levi prekat, z normalnim iztisnim deležem (ki je sicer v spodnjem območju normalnih vrednosti).
Blaga trikuspidalna insuficienca.
Nekoliko hiperhogenejši perikard ob lateralni steni levega prekata.

Zahvaljujem se vam in lepo pozdravljam.
Lilijana
Citiraj
 
Opozorilo: Ta tema je že več kot dva meseca neaktivna. Ste prepričani, da želite nadaljevati razpravo?

Potrditev, da niste robot:

Da bi preprečili avtomatsko oddajo sporočila/registracijo, prosimo dokažite, da niste robot z uporabo CAPTCHA uganke.