Pogosto zastavljena vprašanja
Težave s prijavo in registracijo

Zakaj se moram registrirati?

Z registracijo pridobite dostop do dodatnih možnosti na forumih kot so: uporaba avatarja, pošiljanje zasebnih sporočil, sodelovanje v skupinah ipd. Registracija vam bo vzela le nekaj trenutkov.


Kaj je COPPA?

COPPA oz. Child Online Privacy and Protection Act of 1998 (Akt o otroški zasebnosti in zaščiti na spletu iz leta 1998) je zakon v Združenih Državah, ki od spletnih strani, ki potencialno posedujejo podatke mladostnikov starih pod 13 let, zahteva pisno potrdilo staršev ali kakšen drug pravni dokument z vsebino, da se zakoniti skrbnik mladostnika strinja z oddajo osebnih podatkov svojega oskrbovanca. Če niste prepričani, ali se to tiče vas kot nekoga, ki se želi registrirati, ali spletne strani, na kateri poskušate z registracijo, se za pomoč obrnite na pravni svet. Vedite, da phpBB Group ne more nuditi pravnih nasvetov in ni pravi naslov za kakršna koli pravna vprašanja, razen tistih, ki so navedena spodaj.


Zakaj se ne morem registrirati?

Možno je, da je registracija začasno onemogočena. Lahko gre za blokado vašega IP naslova ali uporabniškega imena s katerim se poskušate registrirati. Za več informacij in pomoč, se obrnite na administratorje.


Registriral sem se že, prijaviti pa se ne morem.

Preverite ali ste pravilno vpisali svoje uporabniško ime in geslo. Morda je vključena COPPA podpora in v kolikor ste navedli, da ste mlajši od 13 let, niste dokončali postopka registracije opisanega v e-pošti. Lahko pa se je zgodilo, da kot uporabnik še niste potrjeni. Preverite, če ste dokončali postopek registracije kot je opisan v e-pošti, ki ste jo prejeli. V kolikor niste prejeli elektronskega sporočila, preverite ali je vnešeni e-naslov pravilen in če niste pošto morda prejeli v predal za neželeno e-pošto.


Zakaj se ne morem prijaviti?

Preverite ali ste pravilno vpisali svoje uporabniško ime in geslo. V kolikor se še vedno ne morete prijaviti, kontaktirajte administratorje.


V preteklosti sem se registriral, a se ne morem več prijaviti.

Vaš uporabniški račun je bil morda onemogočen zaradi neaktivnosti. Poskusite s ponovno registracijo.


Izgubil sem geslo!

Brez panike. Vašega starega gesla ni moč obnoviti, lahko pa vam pošljemo novega. Obiščite stran za prijavo in kliknite na Pozabil sem geslo. Sledite navodilom in v kratkem se boste lahko ponovno prijavili.
V primeru nadaljnih težav s prijavo, se obrnite na administratorje.


Zakaj prihaja do avtomatične odjave?

V kolikor ob prijavi ne obkljukate poljaZapomni si me, ostanete prijavljeni le določen čas. S tem se nekoliko zaščiti vaš račun pred uporabo s strani tretjih oseb. V kolikor želite ostati prijavljeni dlje časa, ob prijavi obkljukajte Zapomni si me. V kolikor dostopte iz računalnika v skupni rabi (knjižnice, lokali ipd.), to ni priporočljivo.


Čemu služi gumb “Počisti vse piškotke”?

“Počisti vse piškotke” izbriše vse piškotke nastavljene s strani tega spletnega mesta, ki skrbijo za to, da ostanete uspešno prijavljeni v sistem. Ta možnost je lahko v pomoč pri morebitnih težavah s prijavo.


Uporabniške nastavitve

Kako spremenim uporabniške nastavitve?

Vse nastavitve se nahajajo na uporabnišnki nadzorni plošči. Za dostop morate biti registrirani in prijavljeni.


ali lahko preprečim, da bi se moje uporabniško ime pojavilo na spiskih trenutno prisotnih uporabnikov?

Seveda. V nadzorni plošči se nahaja možnost Skrij prisotnost. Če možnost vklopite, bo vaša prisotnost vidna le administratorjem, moderatorjem in vam.


Prikazan čas ni pravilen!

Verjetno je prikazan v drugem časovnem območju. To lahko spremenite v nadzorni plošči. Ta sprememba je možna le za registrirane uporabnike.


Spremenil sem časovni pas, a čas še vedno ni pravilen!

Če ste prepričani, da ste pravilno nastavili časovni pas in upoštevali poletni oz. zimski premik ure, čas pa je še vedno napačen, potem je nepravilno nastavljena ura na strežniku. Prosimo, opozorite administratorje na napako.


Mojega jezika ni na spisku!

Verjetno spletno mesto ne podpira vašega jezika. Za možnosti ogleda spletnega mesta v drugih jezikih, kontaktirajte administratorje. Več o prevodih platforme najdete na spletnem mestuphpBB® .


Kaj pomenijo slike zraven mojega uporabniškega imena?

Med prebiranjem prispevkov, se lahko pod uporabniškim imenom pojavita dve podobi. Prva je povezana z vašo stopnjo (običajno v obliki zvezdic, krogcev ali stolpcev) in prikazuje koliko prispevkov ste objavili ali pa vaš status na forumu. Druga podoba je vaš avatar in je običajno edinstven za vsakega uporabnika.


Kako dodam podobo (avatar)?

V nadzorni plošči poiščite nastavitve profila. Sliko za avatar lahko dodate preko galerije, storitve Gravatar, spletne povezave ali pa sliko preprosto prenesete iz svojega računalnika.


Kaj je moja stopnja in kako jo spremenim?

Stopnje se nahajajo pod uporabniškim imenom in prikazujejo število objav ali pa identificirajo določene uporabnike (moderatorji in administratorji). Stopnje ne morete direktno spreminjati. Prosimo ne zlorabljajte objav na forumih za dvigovanje vaše stopnje. V tem primeru vam bodo moderatorji le-to znižali.


Ob kliku na e-naslov uporabnika, mi izpiše naj se prijavim.

Le registrirani uporabniki si lahko pošiljajo e-pošto preko tega spletnega mesta.


Težave z objavljanjem

Kako ustvarim novo temo ali podam odgovor?

Za objavo nove teme na forumu, kliknite "Nova tema". Za odgovor kliknite "Dodaj odgovor". Za objavo v nekaterih forumih bo morda potrebna registracija. Spisek dovoljenj objavljanja se nahaja na dnu foruma.


Kako uredim ali izbrišem prispevek?

V kolikor niste moderator, lahko urejate le svoje objave. To storite s klikom na gumb uredi, ki se nahaja ob vaši objavi in je aktiven le določen čas po objavi. V kolikor je nekdo že podal odgovor na vašo objavo, urejanje ni več možno.


Kako dodam svoj podpis v objavo?

Najprej morate preko nadzorne plošče ustvariti podpis. Nato v objavi izberete okvirček Pripni podpis. Lahko uredite tudi, da se podpis avtomatično pojavi ob vsaki novi objavi in sicer tako, da označite ustrezen okvirček v nadzorni plošči.


Kako ustvarim anketo?

Ob odpiranju nove teme ali med urejanjem novega prispevka, kliknite na gumb "Ustvari anketo" pod glavnim obrazcem za pošiljanje; če gumba ne morete videti, verjetno nimate primernih dovoljenj za ustvaritev ankete. V ustrezna polja vstavite naslov in vsaj dve možnosti ter se prepričajte, da je vsaka možnost v svojem polju. Lahko tudi določite, koliko možnosti lahko uporabnik med glasovanjem izbere (pod "Možnosti na uporabnika"), časovno omejitev ankete (0 za nedoločeno trajanje) in možnost, da uporabniki svoj glas popravijo.


Zakaj anketi ne morem dodati več možnosti?

Omejitev možnosti pri anketi nastavi administrator. Če se vam zdi, da morate vaši anketi dodati več možnosti kot je dovoljeno, se obrnite na administratorje foruma.


Kako uredim ali izbrišem anketo?

Ankete lahko urejajo le moderator, administrator ali pa tisti, ki jo je ustvaril. V kolikor želite urediti anketo, najprej kliknite na ureditev prvega prispevka v temi; to je vedno povezano z anketo. Če ni še nihče oddal svojega glasu, lahko uporabnik anketo uredi ali izbriše, če pa so člani že glasovali, jo lahko uredi/izbriše le moderator ali administrator. S tem se prepreči morebitno spreminjanje ankete med izvajanjem.


Zakaj ne morem dostopati do foruma?

Nekateri forumi so lahko omejeni na posamezne uporabnike ali skupine. Za ogled potrebujete odobritev moderatorja.


Zakaj ne morem dodajati priponk?

Priponke se lahko dodajajo glede na forum, uporabnika ali skupino. V kolikor imate težave pri dodajanju priponk, kontaktirajte administratorje.


Zakaj sem prejel opozorilo?

Običajno v primeru kršitev forumskih pravil. Za podrobnosti se obrnite na administratorje.


Kako lahko podam prijavo moderatorjem?

Gumb za prijavo se nahaja ob posameznem prispevku, v kolikor je ta funkcija omogočena.


Čemu služi gumb "Shrani" pri objavljanju tem?

Omogoča vam shranitev osnutkov, ki jih lahko objavite kasneje.


Zakaj moja objava čaka na odobritev?

Objave na nekaterih forumih mora pred objavo odobriti moderator. V kolikor svoje objave ne vidite, verjetno še čaka na moderacijo.


Kako lahko premaknem svojo temo?

S klikom na povezavo “Premakni temo”. To bo temo premaknilo na vrh prve strani foruma. To je možno le, če je na posameznem forumu omenjena funkcija omogočena.


Oblikovanje foruma in vrste tem

Kaj je BBKoda?

To je posebna izboljšava HTML-ja, ki omogoča natančno oblikovanje posameznih znakov objave. Uporaba te funkcije je lahko za posamezne forume omogočena ali onemogočena, nad čimer imajo nadzor administratorji.


Ali lahko uporabljam HTML?

Ne. Namesto tega je omogočena uporaba BBKode.


Kaj so smeški?

Smeški so drobne podobe, ki jih lahko uporabljate za izražanje čustev, npr. :) pomeni veselje, medtem ko :( nakazuje žalost. Celoten seznam smeškov si lahko ogledate na obrazcu za objavljanje. Ne uporabljajte jih prekomerno, saj lahko prispevek tako hitro postane neberljiv, moderator pa bo izbrisal vaše smeške ali pa kar celoten prispevek. Administrator foruma je morda celo nastavil številčno omejitev uporabe smeškov, ki jih lahko v prispevku uporabite.


Ali lahko objavim slike?

Da, objavljanje in prikaz slik v objavah je omogočeno. Če je administrator dovolil uporabo priponk, boste podobo lahko naložili na forum, drugače pa morate navesti povezavo z javno dostopnim strežnikom, na katerem je podoba shranjena, npr. http://www.primer-strani.com/moja-slika.gif. S slikami na vašem računalniku ne morete ustvariti povezave (razen če gre za javno dostopen strežnik), prav tako ne s podobami shranjenimi za verodostojnimi mehanizmi, npr. s poštnimi nabiralniki Hotmail ali Yahoo, s stranmi, ki so zaščitene z geslom ipd. Za naložitev podobe uporabite tag BBKode [img].


Kaj so splošna obvestila?

Splošna obvestila vsebujejo pomembne informacije in jih je priporočljivo prebrati. Pojavljajo se na vrhu forumov in na vaši nadzorni plošči.


Kaj so obvestila?

Obvestila vsebujejo pomembne informacije o posameznem forumu. Pojavljajo se na vrhu forumov.


Kaj so lepljive teme?

Lepljive teme se pojavljajo pod obvestili, na prvih strani posameznega foruma. Običajno so to pomembnejše teme, ki so označene kot lepljive s strani moderatorjev.


Kaj so zaklenjene teme?

Zaklenjene teme so tiste teme, kjer uporabniki ne morejo več odgovarjati, morebitne ankete, ki jih vsebuje, pa so končane. Teme so lahko zaklenjene iz večih razlogov, zaklenita pa jih lahko tako moderator kakor tudi admnistrator foruma. Tudi sami imate morda možnost, da svojo temo zaklenete, kar pa je seveda odvisno od možnosti in dovoljenj, ki vam jih je dodelil administrator foruma.


Kaj pomenijo ikone tem?

Ikone tem so podobe, ki jih je izbral avtor teme in se navezujejo na vsebino. Ali lahko ikone tem uporabljate ali ne, je odvisno od možnosti oz. dovoljenj, ki vam jih je dodelil administrator foruma.


Uporabniški nivoji in skupine

Kdo so administratorji?

Administratorji imajo najvišjo stopnjo nadzora nad forumi. Ti člani lahko nadzorujejo vse dele obratovanja foruma, vključno z nastavljanjem dovoljenj, izključevanjem uporabnikov, ustvarjanjem uporabniških skupin ali moderatorjev itd., vsa ta njihova dejanja pa so odvisna od tega, kakšna dovoljenja jim je dodelil ustanovitelj foruma. Lahko imajo celo vse moderatorske zmožnosti posameznih forumov, kar pa je zopet odvisno od tega, ali je te nastavitve omogočil ustanovitelj foruma.


Kdo so moderatorji?

Moderatorji so posamezniki ali skupina, ki upravljajo s posameznim forumom. Imajo možnost urejanja in brisanja objav ter nadzor nad temami.


Kaj so uporabniške skupine?

Uporabniške skupine so skupine uporabnikov in so namenjene temu, da udeležence foruma razdelijo v sekcije, s katerimi administrator lahko upravlja. Vsak uporabnik lahko pripada večim skupinam, vsaka skupina pa ima svoje možnosti in dovoljenja. Ta način omogoča, da administrator večim uporabnikom naenkrat spremeni dovoljenja, kot npr. spreminjanje dovoljenj moderatorjem ali dovoljenje, da uporabniki dostopajo do zasebnega foruma.


Kje se nahajajo uporabniške skupine in kako se kakšni priključiti?

Seznam uporabniških skupin lahko vidite pod povezavo "Uporabniške skupine", ki se nahaja na vaši nadzorni plošči. Če bi se kakšni radi pridružili, kliknite na ustrezen gumb, vendar vedite, da niso vse splošno dostopne. Nekatere za vstop zahtevajo dovoljenje, nekatere so zaprte in nekatere imajo celo skrito članstvo. Če je torej skupina odprta, se ji lahko pridružite s klikom na ustrezen gumb. Če skupina zahteva dovoljenje, lahko s klikom na ustrezen gumb zaprosite za članstvo. Vodja skupine bo članstvo potrdil (ali ne) in vas prej morda še vprašal, zakaj se skupini želite pridružiti. Prosimo, da voditelja skupine ne nadlegujete, če se odloči zavrniti vašo prošnjo za članstvo; zagotovo ima svoje razloge za to.


Kako postanem vodja uporabniške skupine?

Voditelj uporabniške skupine je ponavadi določen s strani administratorja foruma. Če se zanimate za ustvaritev nove uporabniške skupine, se najprej obrnite na administratorja (pošljite mu zasebno sporočilo).


Zakaj se nekatere uporabniške skupine pojavljajo v različnih barvah?

Možno je, da je administrator članom uporabniške skupine določil barvo, kar pa služi temu, da se med seboj lažje prepoznajo.


Kaj je "Privzeta uporabniška skupina"?

Če pripadate večim uporabniškim skupinam, je vaša privzeta skupina tista, od katere privzamete barvo in stopnjo (oboje je vidno ostalim uporabnikom). Administrator foruma lahko dodeli možnost, da svojo privzeto uporabniško skupino spremenite, in sicer na vaši nadzorni plošči.


Čemu služi povezava “Ekipa”?

Na tej povezavi najdete seznam osebja foruma, vključno z administratorjem foruma in moderatorji.


Zasebno sporočanje

Ne morem poslati zasebnega sporočila!

Obstajajo trije razlogi, zakaj tega ne morete storiti: 1. niste registrirani in/ali prijavljeni, 2. administrator foruma je za ves forum preprečil pošiljanje zasebnih sporočil, 3. administrator foruma vam je preprečil pošiljanje sporočil. Za več informacij se obrnite na administratorja foruma.


Nenehno dobivam nezaželena zasebna sporočila!

Določenega uporabnika lahko blokirate in mu s tem preprečite pošiljanje zasebnih sporočil (to lahko nastavite na vaši nadzorni plošči). Če od določenega uporabnika prejemate žaljiva sporočila, o tem obvestite administratorja foruma, saj mu le-ta lahko prepreči nadaljno pošiljanje zasebnih sporočil.


Od nekoga na forumu sem dobil vsiljeno ali žaljivo sporočilo!

Zelo nam je žal, da se je to zgodilo. Obrazec za pošiljanje elektronske pošte vsebuje varnostne točke, preko katerih poskušamo izslediti uporabnike, ki izrabljajo to storitev, zato vas naprošamo, da administratorju foruma pošljete kopijo celotnega sporočila. Zelo pomembno je, da ta kopija vsebuje tudi t.i. "header" (del, kjer so podrobnosti o pošiljatelju), saj bo le tako administrator lahko ukrepal.


Prijatelji in nasprotniki

Čemu služi moj spisek pprijateljev in nasprotnikov?

Te sezname lahko uporabite za organizacijo ostalih članov foruma. Člani z vašega seznama prijateljev bodo dostopni tudi na nadzorni plošči pod hitro povezavo, da boste lahko videli njihov status prisotnosti in da jim boste lahko pošiljali zasebna sporočila. Če boste koga dodali med nasprotnike, bodo vsa njegova sporočila skrita in avtomatično izbrisana.


Kako lahko dodam / odstranim uporabnike s spiska prijateljev ali nasprotnikov?

Uporabnike lahko na seznam dodajate na dva načina. Znotraj profila vsakega uporabnika je povezava, preko katere ga lahko dodate na seznam prijateljev ali nasprotnikov. Druga možnost je vaša nadzorna plošča, kjer uporabnike dodate neposredno z vnosom njihovega članskega imena. Z enako metodo lahko uporabnike tudi odstranite s seznama.


Iskanje po forumih

Kako lahko preiščem forum oz. forume?

V okno za iskanje (na osnovni strani ali na strani tem) vpišite želeno besedo. Lahko uporabite tudi napredno iskanje, do katerega pridete, če na kateri koli strani foruma kliknete na povezavo "Napredno iskanje". Kako dostopate do iskanja je odvisno od sloga, ki je na forumu uporabljen.


Zakaj je moje iskanje brez rezultatov?

Iskano geslo je bilo verjetno preveč splošno in je posledično vključevalo veliko splošnih pojmov, ki jih phpBB3 nima zabeleženih. Bodite bolj natančni in uporabite možnosti naprednega iskanja.


Zakaj je odgovor na moje iskanje zgolj prazna stran!?

Rezultat vašega iskanja je preveč zadetkov za zmožnosti spletnega brskalnika. Uporabite "Napredno iskanje" in bolj natančno definirajte iskani pojem in forume, ki naj bodo preiskani.


Kako poiščem posamezne člane?

Obiščite stran "Člani" in kliknite na povezavo "Najdi člana".


Kako najdem svoje objave in teme?

Vaše prispevke lahko najdete tako na nadzorni plošči pod povezavo "Poišči uporabnikove prispevke", kot tudi na strani vašega profila. Če želite poiskati vaše teme, uporabite napredno iskanje in vpišite ustreznemožnosti.


Naročnine in zaznamki

Kakšna je razlika med zaznamki in naročninami

Dodajanje zaznamkov je zelo podobno naročanju na teme. Na ta način ste obveščeni o posodobitvah teme. V kolikor se naročite na temo, boste prejeli obvestilo, ko bo prišlo do kakršnekoli spremembe v temi ali forumu. to a topic he board. Upravljanje je možno z vaše nadzorne plošče.


Kako se naročim na določeno temo ali jo shranim med zaznamke?

S klikom na ustrezno povezavo “Orodja teme”, ki se nahaja na vrhu in na dnu posamezne teme.
S klikom na “Obvesti me, ko pride odgovor” se avtomatično naročite na posodobitve.


Kako se naročim na posamezni forum?

S klikom na povezavo “Naroči se na forum” ki se nahaja na dnu posameznega foruma.


Kako odstranim naročnine?

V vaši nadzorni plošči sledite povezavam za odjavo od naročanja.


Priponke

Kakšne priponke lahko dodajam?

Administratorji lahko omogočijo različne tipe dovoljenih priponk. V kolikor datoteka, ki jo želite prenesti ni podprta, se obrnite na skrbnike portala.


Kje najdem svoje priponke?

Pojdite v svojo nadzorno ploščo in sledite povezavam o priponkah.


Platforma phpBB

Kdo je sestavil to platformo?

Ta program je (v nespremenjeni obliki) avtorsko delo phpBB Group. Javnosti je na voljo pod pogoji GNU General Public Licence in se lahko prosto posreduje drugim uporabnikom. Za več informacij obiščite povezavo.


Zakaj funkcija X ni na voljo?

Ta programska oprema je delo skupine phpBB Group, ki ima zanj tudi licenco. Če mislite, da bi bilo treba dodati kakšno dodatno funkcijo, potem obiščite stran phpBB Center idej, kjer lahko glasujete za ideje ali predlagate svojo.


Koga lahko kontaktiram glede zlorab in pravnih zadev v zvezi s tem forumom?

Obrnite se na administratorja tega foruma. Če ne najdete njegovega kontaktnega naslova, se obrnite na enega od moderatorjev in vprašajte koga morate kontaktirati. Če še vedno ne dobite odziva, se obrnite na lastnika domene (do podatkov pridete preko whois lookup). Če forum gostuje na brezplačnem serverju (npr. yahoo, free.fr, f2s.com, etc.), se obrnite na njihov oddelek za zlorabo storitev. Zavedati se morate, da phpBB Group nima popolnoma nobenega nadzora in zato ne more biti odgovorna za to, kdo uporablja njihov forum. Popolnoma nesmiselno je kontaktirati phpBB Group v zvezi s pravnimi zadevami, ki niso direktno povezane s stranjo phpbb.com ali z njihovo programsko opremo. Če boste vseeno poslali sporočilo phpBB Group o uporabi njihovega foruma, se zavedajte, da boste v najboljšem primeru dobili le kratek odgovor, v večini primerov pa sploh ne boste dobili odgovora.


Kako kontaktiram administratorje?

Preko kontaktnih podatkov navedenih na tem spletnem mestu. Lahko uporabite tudi povezavo “Ekipa”.


Najdi forum:

Na vrh