zrediti se?

dober dan. sem v 15t, pred nosečnostjo sem imela 45kg (stalna teža že tam od 8. razreda, zelo drobne kosti), višina 158cm, nikoli na dieti. Prejšnji teden mi je ginekolog rekel, da “sedaj bi se pa že počasi lahko začela rediti”, a jaz jem normalno, pa sem se do sedaj le dobre pol kilce. Resnično ne vem, kdaj ali kako bom pridobila tistih 6 ali več kil, kot se naj bi redila do konca, ker veliko jem, a se nekako ne nabere. Mislite, da bodo kile v 3. tromesečju šle potem hitreje gor? Morda pa se mi do sedaj še niti ni bilo potrebno ne vem kolk zrediti? Bo otrok kot “parazit” sam znal najti hrano zase, čeprav ne bom pridobila ne vem koliko kg?
Hvala, Lucija

Spoštovani,

do 20. tedna nosečnosti se formalno gledano nosečnici ni treba zrediti nič, vendar bi to prvenstveno trdil za bolj okrogle ženske, bolj vitke pa bi se do takrat lahko zredile vsaj za 1 – 2 kg. Sicer pa imate do 20. tedna še več kot mesec dni časa. Tudi v primeru, da se ne boste redili v skladu s pričakovanji, naj bo vaše počutje v ospredju. Plod bo zagotovo preskrbljen, le vaše zaloge rudnin in vitmainov bi se utegnile trošiti bolj kot je zdravo za vas. Če se torej ne boste redili, priporočam, da poskrbite vsaj za ustrezno dodajanje kalcija in železa v prehrano ali v obliki dodatkov.

mag.Stanko Pušenjak, dr.med.,specialist ginekolog in porodničar Lepo prosim uporabljajte iskalnik! ----------------------------------------------------------------------------------- Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih. -----------------------------------------------------------------------------------

New Report

Close