Najdi forum

Zožitev spinalnega kanala

Pozdravljeni,

bolečinam v grlu (kronično vnetje zadnje stene grla in občasno mandljev), ki trajajo že leto in pol in jih zdravniki pripisujejo težavam z želodcem, so se v zadnjih mesecih pridružile še bolečine v vratu spredaj in ob straneh, ki se širijo proti rami, ter občasno bolečina v tilniku Če dalj časa držim telefon mi mrtvijo prsti na roki, občasno me boli tudi ledveni del hrbtenice.

Opravila sem MR vratne hrbtenice, izvid je naslednji:

lordoza vratne hrbtenice izgleda nekoliko zravnana, spinalni kanal izgleda prirojeno ožji, blage degenerativne spremembe i.v. diskov C5 do C6.Na nivojih C5-C6 in C6-C7je videti manjšo protruzijo diska, ki zmerno zožuje spinalni kanal in blago desni nevroframen.

Signal hrbtenjače izgleda ohranjen, višina korpusov vretenc vratne hrbtenice izgleda ohranjena.

Ortoped je v izvid napisal le, da operacija zaenkrat ni potrebna in predlaga konzervativno zdravljenje (kaj to je mi ni razložil). Zame je od vseh težav najbolj moteče vnetje grla, za katerega ORL specialist pravi, da je lahko posledica sprememb v hrbtenici (terapija za želodec ne pomaga), prav tako mi zdravljenje z analgetiki povzroča dodatne težave z želodcem.

Zaradi vsega napisanega bi rada poskusila s kakršnokoli obliko telovadbe, fizioterapije,…saj menim, da je vzrok za težave tudi sedeče delo in premalo gibanja, vendar pa se bojim na lastno pest začeti s telovadbo.

Lepo prosim za vaše mnenje ali bi terapija pri vas bila primerna za moje težave.

Najlepša hvala in lep pozdrav.

 

Na

Pozdravljeni,

izvid kaže na izražene obrabne spremembe v vratnem delu hrbtenice, ki pa niso kritične do te mere, da bi zahtevale operativni poseg. Zelo pozitivno je, da signal hrbtenjače ni spremenjen. Hrbtenica je razvila nepravilno ukrivljenost (izravnana lordoza), da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec. Poleg obrabnih sprememb zaradi nepravilne ukrivljenosti prihaja tudi do napetosti mišic ob hrbtenici in posledično zmanjšanega krvnega obtoka v tem delu. Simptomi, ki jih opisujete, sovpadajo z vsebino izvida.

Vaje so priporočljive kot preventiva, v primeru težav pa je potrebna strokovna pomoč. S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za konkreten nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja moramo opraviti prvi klinični pregled, na katerega poleg izvidov prinesete tudi slike, ki ste jih prejeli na CD-ju.

Na pregled se lahko naročite v vam najbližji ordinaciji, pošiljam povezavo do kontaktnih informacij: https://www.mo-gy.si/kam-na-pregled/

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

New Report

Close