Zoloft ali Ecytara
Spoštovana gospa psihiatrinja!
Moje ime je Erazem, star sem 20 in z osebno zdravnico meniva, da imam generalizirano ankiozno motnjo. Hoče me poslati k psihiatru, vendar nekako nočem. Ona mi je zelo fajn in se raje z njo pogovorim.
Moje težave so nekako takšne: zjutraj ko vstanem sem zelo nervozen. To pomeni, da se mi znojijo roke in so čist hladne, kot sem pred izpitom. Dostikrat grem potem tudi na wc, ker sem čist nervozen. Boli me hrbet, ker se mišice čist zategnejo. Ko grem spat, zelo težko zaspim, ker cel čas razmišljam o tem, kaj se je čez dan dogajalo.
Preverila mi je ščitnične hormone in so v redu. Moram priznati, da ko sem s prijatelji, teh težav nimam. Samo preden se pa z njimi dobim, sem pa totalno anksiozen, srce mi razbija, pa čeprav jih poznam in so res najboljši prijatelji.
Poskusil sem z dihalnimi vajami, ampak enostavno ne gre. Ne morem se sprostiti.
Danes sem bil pri zdravnici in je rekla, da bi rada da poskusim z Zoloftom ali pa Ecytaro. Zdaj sem bral o tem in nekak se mi bolj zdi, da mladi bolj jedo Zoloft in bi zelo rad poskusil. Glede težav, ki sem vam jih naštel, se vam zdi Zoloft dobra izbira ali je bolj primerna Ecytara?
Ponekod pišejo, da ima Zoloft učinek na dopamin in da zaradi tega poslabša ankioznost in spanec. Kako je s tem?
Pozdravljeni,
idealnega antidepresiva ni, in je izbira “najboljšega” individualna, odvisna od simpomov, drugih telesnih bolezni, zdravil, itp.
Na osnovi podatkov ki ste jih vi napisali (kar je lahko nepopolno) bi se jaz odločila za escitalopram (Ecytara). Escitalopram ima od vseh SSRI najmočnejši anskiolitski učinek in zelo dober varnostni profil (malo stranskih učinkov in malo interakcij z drugimi zdravili). Sertralin(Zoloft) je približno enako varen in učinkovit, ampak ima aktivirajoči učinek, kar je koristno pri apatiji in pomanjkanju energije, pri anskioznosti pa ni zaželeno.
Priporočam vam, da poskušate s escitaloramom, če slučajno ne bi bil učinkovit, vam priporočam pregled pri psihiatru. Sicer je pri vaših težavah zelo učinkovita psihoaterapija, premislite tudi v tej smeri.
Lep pozdrav,