Spoštovani,
Na vas se obračam zaradi težav z želodcem.
V mesecu in pol sem shujšala cca 5 kg (visoka 170cm, težka sedaj 56kg), nimam ravno apetita.
Zaradi 1 mesečnih težav z želodcem, ki so se pojavile po obdobju stresa in se razvile v roku dveh tednov (bolečina v želodcu, refluks, spahovanje po vsaki jedi in gosta sluz v grlu- prozorna/ bela ali rjava – še posebej obilna zjutraj, težko izkašljati) sem dobila najprej tablete Nolpaza 40, po 14 dneh so bile tablete zamenjane z Ultop 40, ki sem ga jemala nadaljnje 4 tedne.
Vmes so na ORL pregledu zapisali, »interaritenoidno področje pordelo, oblito s sluzjo, prav tako sta pordeli glasilki v zadnji tretjini. Ugotovljeni znaki za GERB.«
Bolečine v želodcu so se po enomesečnem jemanju Ultopa malo umirile, medtem ko so težave s sluzjo v grlu ostale. Naj povem, da upoštevam vsa navodila: spanje z dvignjenim vzglavjem, dietna prehrana (jem dejansko le dan star kruh, kuhano zelenjavo, občasno belo meso, puste kekse, maščobe pa praktično nič)
Potem sem opravila gastroskopijo. Izvid: Požiralnik je normalen, erodiran in zijajoč EG prehod na 42cm. V želodcu precej z žolčem umazanega sekreta, krožna peristaltika gre do pilorusa. Antralno nekaj posamičnih kroničnih antralnih erozij in nekaj zadebelitev po kroničnih erozijah. Bulboskopija normalna. Biopsija za hut je negativna.
Zdravnik je zaradi žolča priporočil UZ trebuha. Predpisal je Nexium, ki ga sedaj jemljem 14 dni. Težave so se malo izboljšale, vendar ne povsem. Po hrani se mi občasno še spahuje. Sluz v grlu je še prisotna a manj. Pogosto imam občutek, kot da imam kamen v želodcu – nekakšna topa bolečina. To je še posebej v jutranjih nočnih urah in zjutraj, ko me včasih tudi zbuja, čuti pa se v želodcu in do grla – ne peče, le zoprno je, včasih grenko. Ugotovila sem, da mi najbolj ustreza zelenjavna juha, medtem ko mlečni izdelki poslabšujejo zadevo, še posebej kar se tiče jutranje kepe sluzi v grlu.
Uz izvid: Jetra primerne velikosti in oblike, hemangiomi v desnem režnju. Žolčnik primerno velik, stena ni zadebeljena, v lumnu ni patoloških formacij. Žočni vodi niso razširjeni. Pankreas v preglednem delu, aorta, vranica so UZ primerni. Mnenje: blaga maščobna infiltracija jeter. Radiologinja je rekla, da jetra izgledajo na UZ zamaščena in naj opravim jetrne teste.
Testi: Bilirubin:5, S-Alkalna fosfataza:0.63, AST-: 0,17, ALT: 0.17, Gama GT 0.16, Holesterol 4.3 (LDL 3.0, HDL 1.3, trigliceridi 0.9)
V vsem tem času mi ni bila postavljena diagnoza in nihče razložil kaj to pomeni, zato vas prosim za mnenje. Torej, zanima me zakaj imam žolč v želodcu in ali je to zelo problematično? Kaj bi lahko bilo torej narobe z jetri, če izgledajo na UZ zamaščena, jetrni testi pa so v redu? Kaj je razlog za erozije v želodcu, je to nevarno in trajno? Zakaj gosta sluz v grlu? Ali moram slediti posebni dieti in koliko časa?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovana,
Iz navedenega je jasno, da je diagnostika potekala ustrezno. Vse preiskave so logično sledile ena drugi.
Torej jasno je, da imate refluksno bolezen, verjetno sodite med skupino ljudi, ki pretirano izločajo kislino. Kar se tiče žolča je vprašljivo ali gre za vračanje žolča v želodece oz ti. žolčni refluks ali pa le žolč, ki se normalno pojavi v želodcu ko je človek tešč. Dilemo bi razrešila biopsija želodčne sluznice in patohistološki pregled, ki v primeru poškodbe zaradi žolča opiše kemični gastritis. Takrat priporočamo ob že uvedeni terapiji z Ultopom ali podobnimi zdravili še Reglan pred večjimi obroki ter Ursofalk zvečer 250 mg. Torej če se težave bojo nadaljevale bi svetoval kontrolno gastroskopijo z obvezno biospijo sluznice za patohistološki pregled.
Glede UZ izvida in “zamaščenih jeter” težko komentiram, vsekakor jetrni testi ne pokažejo nobenih znakov okvare jeter tudi maščobe v krvi so normalne zato glede tega ne rabite skrbet.
Prehranjevanje naj bo po tipu mediteranskega načina prehranjevanja.
Lahko mi javite vse spremembe.
Lp