Zobni kamen
Spoštovani!
Imam težave z zobnim kamnom. Zobozdravnica mi je dejala, da se ta nabira tudi zaradi tega, ker si nisem čistila zobov z zobno nitko. Pojavlja se mi namreč ob straneh zobov. Od zadnjega brušenja zobnega kamna (avgust 2005) redno uporabljam zobno nitko. Vendar ni nič bolje. Sicer imam zelo občutljive zobe, zato že nekaj let uporabljam pasto Sensodyne.
Ali obstaja morda kakšna pasta, ki zavira nastanek zobnega kamna. Ali kar koli drugega?
Zanima me tudi, kako zelo lahko brušenje kamna škoduje zobem? In na koliko let npr. ga priporočate?
Najlepša hvala za odgovore!
LP
Spoštovana ana.a.,
upam, da vam je zobozdravnica tudi pokazala, kako se zobno nitko pravilno uporablja.
Zobni kamen je potrebno odstaniti vsakič, ko se “nabere”, ker povzroča kronično draženje dlesni, ki postane vneta oz. se prične odmikati.
ZObne paste imajo sicer dodane tudi snovi, ki preprečujejo mineralizacijo zobnih oblog, vseeno pa sem mnenja, da je najbolj učinkovito mehanično odtranjevanje le-teh.
Živjo, ana.a.!
Tudi meni se je zobni kamen nabiral leta in leta, kljub rednemu umivanju zob in uporabi nitke. Kamen mi je zobozdravnik čistil 1-2x letno.
Odkar pojem vsaj 1/4 jabolka na dan in manj sladkarij kot prej, se mi kamen ne nabira več. Uprabljam zobno pasto “glister”, ki jo kupim privat. Morda je to slučajno, vendar ti priporočam, da poskusiš tudi ti. Če ti bo pomagalo, se to ne bo zgodilo čez noč, ampak bo nekaj časa trajalo.
Lepo pozdravljena!