Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Zobni aparat- plačilo

Zobni aparat- plačilo

Spoštovani,
moja setra je stara 15 let in že dve leti nosi snemljiv – nestalen zobni aparat. Hodi k stomatologinji na Ptuju in s tem se začenjajo njeni problemi. že od vsega začetka je stomatologinja nejasna in vsakič, ko jo kaj vprašamo govori drugače.
Da glede njene prijaznosti sploh ne izgubljam besed.
Pravi problem je nastal pred kratkim, ko se ji je zobni apart zlomil in je za popravilo bilo potrebno plačati tri tisočake (naj omenim, da sploh ni izpostavila potdila o plačilu- računa). Na vpašanje, koliko bi stal fiksen zobni aparat, ki ji ga vseskozi obljublja,je odgovorila z besedami, da neve točno ter sestro in mamo odpravila iz ordinacije.
Drugi dan, ko jo je mama spet poklicala se je oglasila sama zdravnica in prvo vprašala, koliko otrok imam mama in če hodi v službo. Glede na to da smo šestčlanska družina, mama gospodinja, ji je odgovorila, da bo fiksen aparat stal okrog trideset tisočakov.
Glede na to, da soseda lani ( je pri isti somatologinji ) ni rabla plačati nič, ne za popravila snemlljivega aparata, ne kasneje za fiksnega, me zanima kako je s temi plačili, komu se lahko obrnemo, da bi zamenjali zdravnico, saj je pri vseh čakalna doba tri leta in bi bili spet na začetku? In nenazadnje, komu bi se lahko pritožili, zaradi njenega nekorektnega dela?

Že vnaprej se vam za odgovore zahvaljujem

Spoštovana Tamara,

vse pripombe, ki jih imate na vašo oz. sestrino ortodontko, naslovite na območno enoto ZZZS-ja.
O plačilih sem že veliko pisala. Če vam ne izstavijo račun, ga vedno lahko zahtevate sami !!!! Prav tako vam mora zobozdravnik za vsako samoplačniško storitev, ki jo namerava narediti, izstaviti predračun, na katerem je jasno razvidno kaj boste plačali.
Glede zamenjave ortodonta pa je tako, da zamenjate lahko kadarkoli, vprašanje je le, kako bo z nadaljevanjem zdravljenja – ali vas bodo ponovno vpisali v knjigo ali bodo nadaljevali z zdravljenjem pa ne morem napovedati.
Skratka, vse pritožbe naslovite na vašo območno enoto ZZZS.
Lepo pozdravljeni!

Torej, kot sem razbrala iz Vaših dosedanjih odgovorov, bi morala sestra imeti do osemnajstega leta to storitev- stalen zobni aparat zastonj (glede tudi na to, da ga je soseda dobila)
Hvala

Spoštovana Tamara,

danes ni nič zastonj. Gre samo za to, kdo je plačnik posameznih storitev. Za ortodontsko zdravljenje do 18. leta je plačnik storitev ZZZS, če je ortodontska nepravilnost indicirana. O vrsti aparata, ki ga pacient dobi, odloči ortodont, spet glede na nepravilnost, ki se je pri njemu pojavila.
V zdravstvu ( in verjetno tudi drugje ) je vedno zelo nehvaležna primerjava s sosedi, prijatelji in ostalimi, ker se lahko diagnoze minimalno razlikujejo, razlike v plačilu pa so ogromne. Ker si ne upam biti tako suverena kot vaša soseda in trditi, da vaši sestri nekaj pripada na stroške ZZZS – ja brez pregleda, vam tukaj žal ne morem pomagati.
Še enkrat povdarjam; če menite, da je prišlo do kakršnekoli nepravilnosti pri obračunavanju storitev, se obrnite na vašo območno enoto ZZZS – ja, kjer vam bodo z veseljem pomagali.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close