Zobni aparat

Zobni aparat

Imam dvanajstletno hčerko, ki je pred tremi leti dobila aparat zaradi napačno izraslih sprednjih zob. Zgornji zobje naj bi premalo prekrivali spodnje. Dobila je precej neroden aparat, ki je odrival jezik. V šoli in pri drugi aktivnostih jo je to precej oviralo, saj skoraj ni mogla govoriti. Ker bi morala nositi aparat pravzaprav cel dan pa ga ni, smo se skupaj z ortodontom odločili za določen čas brez aparata, da bi videli ali se bodo zobje mogoče poravnali sami.
Sedaj pa so se ji zobje spet malo razmaknili. Vprašati bi želela, kakšne so lahko posledice takšne zobne napake in ali obstaja kakšna druga možnost kot tip aparata, ki pokriva celo ustno nebo (izgleda tako kot so nekoč delne proteze – celo ustno nebo pokriva nekakšna plastika)
Reči moram, da kot laik sploh ne opazim da bi bilo z zobmi kaj narobe. So ravni, zdravi in čisto normalno uporabni, verjamem pa da je nekaj narobe..

Hvala za odgovor.

Spoštovana MojcaU,

težko vam odgovorim na vprašanje, ali je lahko kasneje kaj narobe, ker ne poznam diagnoze.
Za terapijo ortodontskih nepravilnosti se danes uporabljajo snemni in fiksni aparati, ki so različno primerni za razne diagnoze. O fiksnem aparatu se morate pogovoriti z ortodontom, ki vam bo tudi odgovoril, ali za vašo hči sploh pride v poštev in tudi, kakšne posledice lahko pričakujete , če aparata ne bo nosila.

New Report

Close