Najdi forum

zobne obloge

Pozdravljeni,
novembra mi je zobozdravnica očistila zobni kamen, ki ga je bilo takrat zelo malo. Približno 14 dni kasneje so se mi začele pojavljati lepljive obloge po zobeh in dlesni. V začetku meseca sem bila zaradi tega tudi pri zobozdravnici, ki mi je odstranila zobni kamen. Opozorila me je tudi, da so mi obloge povzročile vnetje dlesni. Težava je bila v tem, da se mi je čez zobe naredil nekakšen lepljiv film, na katerega so se obloge bolj lepile, kar naj bi se zgodilo občasno po jemanju antibiotikov. Vendar jaz nisem imela terapije z antibiotiki. Dva dni po obisku zobozdravnika so se mi težave postopoma vračati. Oblog se nikakor ne morem znebiti s ščetkanjem, imam občutek kot da bi bile prilepljene na moje zobe. V začetku meseca februarja imam kontrolo, vendar me zanima, če lahko v tem času težavo zmanjšam/rešim sama, da se mi ne bo vnetje dlesni še poslabšalo. Ste se morda s podobnimi težavami že kdaj srečali in poznate razlog zakaj do tega pride? Drugače si zobe redno ščetkam dvakrat dnevno, zvečer uporabljam tudi zobno nitko in medzobno ščetko. Že nekaj časa uporabljam zobno ščetko Curaprox ultra soft. Ne jemljem nobenih zdravil in tudi pri prehrani ni bilo nobenih sprememb. Zanima me tudi, če je lahko prepogosto odstranjevanje zobnega kamna škodljivo.
Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

zobne obloge; trde in mehke je potrebno odstranjevati redno, saj drugače pride do vnetja obzobnih tkiv. Trde obloge odstranjuje zobozdravnik ali higienik z ultrazvočnimi čistilci, mehke odstranjujete sami z vsakodnevnim ščetkanjem. Nalaganje oblog zavisi, poleg higiene, še od metabolizma, načina prehrane, hormonskih vplivov in se lahko spreminja. Pogostost odstranjevanja je torej zelo individualno pogojena.
V vašem primeru bi vam svetovala še uporabo ultrasonične ščetke, saj vam bo obloge dosledno očistila. Zakaj je prišlo do spremembe oblog, boste najbrž sami ugotovili. Predlagala bi vam obisk ustne higieničarke, ki vam bo dosledno očistila zobovje. Za dodatna vprašanja je v sosednjem forumu na voljo spec. parodontologije Ana Mikuž.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close