Najdi forum

Zobna pasta

Zanima me, kdaj naj otroku začnem zobke umivati z zobno pasto. Star je 14 mesecev in ima 8 zob (vse enke in dvojke). Takoj, ko je dobil prvega (pri 7. mesecih), smo ga začeli umivati z gazico, potem pa že kar kmalu s ščetko.

Domnevam, da bo še kar dolgo trajalo, preden bo znal izpljuniti. Ker mu pa ne dajem fluorjevih tabletk, razmišljam, da bi mu zobke umivala s kancem paste z dodatkom fluorja, čeprav je še ne zna izprati. Ali je za to še prezgodaj?

Hvala in lp,
Katarina

Spoštovana Katarina,

če otrok še ne zna izpljuniti, potem morate biti pri zobni pasti res zelo pazljivi. Uporabite res le za npr. pšenično zrno zobne paste enkrat dnevno npr. zvečer. Pasto hranite nedosegljivo otroku, uporabljajte pa le otroško zobno pasto.
Lepo pozdravljeni!

Mene pa zanuima kako je s kvaliteto zobnih otroških past. Namreč v vseh teh pastah ni sladkorja, vendar pa so dodana umetna sladila ( seveda, da so otorkom všeč). Sama pa ne vem če ta umetna sladila lahko zobem škodijo? Sin je star 22 mesecev, paste še nismo uporabljali, pa jo počasi bomo, pa ne vem kako naj izberem pasto. Prosim če mi poveste ali so umetna sladila šk0odljiva za zobe ter ali kako pasto priporočate?
Hvala
Lep pozdrav
Lidija

Spoštovana Lidija,

umetna sladila zobem ne škodijo. Kariogene bakterije se prehranjujejo predvsem z enostavnimi ogljikovimi hidrati – sem prištevamo tudi sladkor. Pri tem nastaja kislina (kot stranski produkt njihove presnove), ki raztaplja sklenino. Umetna sladila imajo popolnoma drugačno sestavo kot naravni sladkorji in jih bakterije ne “uporabljajo” kot vir hrane.
Pri zobnih pastah je pomembno, da je otroška (konc. fluorja), proizvajalcev pa je toliko, da boste gotovo našli kakšno, ki bo ustrezala vam oz. vašemu malčku.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close