zobje
Lani marca sem dobila prevleke na vseh zgornjih zobeh. Pravzaprav sem plačala zelo dosti.Želja,da imam lep nasmeh mi je pripomogla k temu,da sem si denar prisparala.
Med prazniki pa šok. Oteklina na obrazu, oteklina dlesni.Pri splošnem dežurnem dobim antibiotike in protibolečinske tablete. Po praznikih k svojemu zobozdravniku, ki mi dlesen prereže in dobim trakec.Slikanje predvideno za drugi teden. Oteklina ne mine, mene dlesen boli(sedmica zob), zato smo slikali danes. Slika pa pokaže,da je zob odmrl spodaj. Zobozdravnik mi prevrta moj NOVI ZOB in ko mi poriva noter iglice me boli. Vstavi zdravilo in drug teden grem tja.
Jaz pa že cel dan v šoku in žalostna. Kako je to mogoče. Saj so mi določene zobe šele pred pol leta zdravili, določene izpulili. Torej sem bila pripravljena in zdrava za prevleke.
Kako se je lahko zgodilo kaj takšena??? Je to pač tako ali se to ne bi smelo zgoditi v tako kratkem času.
Vesela bom vaših izkušenj, nasvetov in mnenja.
tvoj zobozdravnik je spregledal,da se ti je začel gnojni proces pod sedmico(na ortopanu).druga varjanta pa je,da je hotel zaslužiti in ti je naredil prevleke ,ki si jih plačala.vedel pa je,da ti jih lahko vseeno prevrta in zdravi zob.
postopek v dežurni je bil pravilen,ker prevlek ne vrtajo.tolažiš se lahko pa le z tem,da sem videla,ko sem tam delala takih primerov cel kup,žalostno.
Zakaj pa ti ni dal začasnega cementa, potem bi ti mostiček sedaj lahko snel in bolan zob zdravil, potem pa dal mostiček nazaj, ne bi bilo pa treba vrtati novega zoba. Vem, da zasebni stomatologi delajo tako ravno zaradi kakršnihkoli težav, da se lahko popravlja. Koliko si pa plačala? A to zdravljenje tudi plačuješ?
Sicer je pa res, da koreninsko zdravljeni zobje radi delajo težave, ker na vršičku korenine ostane nekaj bakterij, te pa se naprej razmnožujejo in delajo težave.
Sem prišla preko sorodnice v njihovo ambulanto. Zato sem jim zaupala. Prevleke imam zgoraj kompletno.Sama vem le to,da morajo biti zobje pozdravljeni pred namestitvijo. In tako je tudi izgledalo. Ker sem v sprednjih zobeh že dokaj hitro v mladosti dobila plombe in ko se plombe menjajo se tudi luknja veča…Zato sem si želela,da imam nekaj časa mir. O vsem smo se v ambulanti pogovarjali, tudi o tem,da sem se mogla marsičemu odreči,ker sem šparala za zobe. V glavnem pa je šlo za zaupanje.
Danes pa hladnokrvno vrtanje kot da je to nekaj normalnega.Sploh ne vem,če mi bi danes slikali, če ne bi jamrala,da me boli. Po slikanju pa takoj sveder v roke….
Šele doma sem začela razmišljati kaj se je zgodilo.
To je privat ambulanta s koncesijo. In imam račun za opravljeno storitev.In zelo sem žalostna.
Naročena drugi teden.
Zato pa sem se morala izpovedati tukaj,ker enostavno ne vem kako in kaj. Morda se jutri malce posvetujem še pri kakšnem drugem zobozdravniku. Ne vem. A meni se to ne zdi čisto vredu???
Odgovor od Morskega konjiča pa mi je tudi dal misliti…
Tudi jaz imam sranje, skoraj enaka zgodba kot tvoja. Moji zgornji zobje so bili zelo fuč in je bilo tako, da je namestitev prevlek temeljila bolj na tem, ali bo uspel dva zoba pozdraviti ali ne. In navsezadnje je uspelo, sama pa sem bila full skeptična in sem sitnarila, če bodo pozdravljeni za vedno ali se lahko situacija ponovi. Zobar (zasebnik s koncesijo, ki novih pacientov ne sprejema, ampak sem se zmenila, da si s tem kupim vrsto in me vzame med svoje paciente, prevleke pa mi je seveda naredil brez računa) je hladno dejal, da se seveda lahko ponovi, da pri zobeh ni nič ziher. In ko sem pojamrala, da je to zeloooo veliko denarja za nekaj, kar ne veš, ali bo trajalo dve leti ali 15 in sem se že začela spogledovati z mislijo o protezi (čeprav je pri moji starosti res odvratna), me je prepričal, da je vendarle to čisto drugače, da so zobje veliko bolj pristni.
V glavnem, da skrajšam. Zobe imam zdaj slabi dve leti, pa se mi je že par mesecev nazaj pojavila gnojna bulica. KO sem klicala, kaj naj naredim, mi je samo rekel, da dokler bo, bo. Amen. Pol se pa pejt…
Dokler bo situacija v zobozdravstvu taka, ne bo boljš…
Poldka hvala,da si opisala tvojo ikušnjo.
Ko sem začela hoditi sem izrazila željo naj mi nardijo tako, da bom imela nekaj let mir.
zobozdravnik mi je zagotovil, da je vse vredu in da ob dobri higieni ne bo problemov….
Ne vem sicer če je ravno najbolj dobra tolažba,da dokler bo v zdravstvu takšna situacija,ne bo boljše…..To ni prav.
Nimam pojma kako reagirati,se bom pa sigurno pozanimala še za kakšno drugo mnenje.
Imam osnovno zavarovanje,plačujem si dodatnega..brez tega te sploh ne sprejmejo. Potem mastno plačaš in na koncu še trpiš.
A je to prav??? Saj mi niso nič zastonj dali.
To so vendarle zobje. Koliko bolečin ti lahko povzročijo, koliko strahu pred obiskom zobozdravnika. Potem pa takšne grenke izkušnje, ko si že prepričan,da si storil nekaj zase. Ne to ni prav!
potolaži se, itak ne moreš nič spremenit, če tudi ugotoviš nepravilnosti tebe ne bo bolelo nič mnaj, žal.
je pa možno da ti prevleka ni dobro prilegala, in ti je pod njo prišla hrana ki je pol ti ne moreš odstranit in tako naprej. saj veš da zobozdravniki na veliko propagirajo ustno prho, najbrž bo res kaj na tem, da pomaga.
Pri prevlekah je higiena še mnogo pomembnejša kot pri lastnih zobeh. Težje čistiš oz. hrana se nabira za njimi. Možno, da je tudi za to pri tebi nastal problem oz. s eje vse pospešilo. Samo se mi pa vseeno zdi čudno, da bi v enem letu zob kar odmrl, če je bil prej ok. Bi rekla, da je zobozdravnik malce prezrl dogajanje. Pa od marca lani bi tudi lahko vsaj enkrat bila na kontroli. A te niso nič naročili ali vsaj svetovali, da se pridi pokazat?
Pa saj še ni eno leto mimo…prevleke imam zgoraj od marca 2008. Seveda sem hodila k zobozdravniku, ker smo delali še na spodnjih zobeh.
Tudi pojamrala sem vmes,a je šlo za en drug zob zgoraj. Pa nisem občutljiva,tudi omenila sem da imam včasih čuden vonj in da imam čuden občutek kot da mi gre zrak noter. Pa mi je predlagal nitko za mostičke. V glavnem sem si največkrat oprala in čistila zobe kar po jedi..če ni bilo možnosti na kakšnem obisku s ščetko sem si jih vsaj dobro splaknila z vodo in uporabila nitko.
Zato sem toliko bolj presenečena kaj se je dogajalo s tem zobom spodaj. Nikoli povzročal problemov,niti hladno mrzlo ne…SEDAJ PA JE KAR ODMRL.
Kako naj se ne sekiram no??!!
Še ko sem prišla z oteklino so me vprašali,če sem bila kaj prehlajena,morda na prepihu. Potem pa tole??
Jaz mislim,da ne kompliciram. Mogoče bi razumela po dveh, treh letih(da po možnosti ne bi bila na pregledu vmes). Ampak tole??
Kako naj ne bom žalostna. Še jezna sem.
Mogoče z jamranjem ne bom dosegla nič. Tudi prav. Sicer pa veliko prebiram forum in ko berem zakaj se ljudje vse obremenjujeo tukaj gor, mislim, da je prav da sem se oglasila z mojim problemom. Mogoče pa bo komu pomagala moja izkušnja in bo veliko bolj pozoren pri zobozdravstvenih storitvah. Še preden bo plačal….
Saj nisem razočarana nad izdelavo slabo poslikanih nohtov, slabe frizure. TO so vendar ZOBJE, ki jih ne menjavaš mesečno ali letno.
Kaj si lahko rečem, da pač nimam sreče. Ne vem, če je to ravno dobra tolažba..
Upravičeno si jezna, žalostna in še kaj zraven najbrž. Niso to heci, pa še veliko denarja človek da za to, da na koncu joka. Kar je, sedaj pač je, spremeniti ne moreš. Prav je, da zahtevaš pojasnilo in razlago, zakaj se je to zgodilo. Slišala sem že kar nekaj primerov, ko pred prevlačenjem zob zobozdravniki sploh niso dali slikat in so kar na slepo delali, češ saj se vidi, da je ok. Če pacienti ne bomo tečni, vztrajni, zahtevni, še dolgo ne bo bolje. Žal je tako, da je zdravje in tudi zobovje tista zadeva, ki MORA biti pri človeku tip top. Za to pa smo rpirpavljeni tudi plačevati, a kje so meje? Zdravniki jih postavljajo vedno višje, mi pa plačujemo, dokler zmoremo in se obenem še prepustimo njihovemu mnenju, občutkom, znanju.
Nimam rešitve zate, a jaz bi šla še najmanj k enemu zobozdravniku in želelea mnenje. Zakaj se je to zgodilo v enem slabem letu!