Najdi forum

Pozdravljeni!

Prosim vas za nasvet in sicer imam 23 mesecev staro deklico. Že nekaj časa nazaj sem opazila na zgornjih enkah in dvojkah nekakšno belo črto ob dlesni. Ker sem mislila da gre za obloge sem ji zobeke začela še bolj intenzivno umivati. Včeraj pa sem opazila da se zobek kruši, oziroma izgleda kot da bi se povrhnja plast lupila iz zobeka. Kaj svetujete.

Hvala za odgovor,

Miranda

Spoštovana Miranda,

vsekakor vam svetujem obisk pri zobozdravniku, ki bo po pregledu lažje postavil diagnozo. Po vašem opisu sodeč gre lahko za začetni karies ali pa kakšno motnjo v zgradbi sklenine.
Lepo pozdravljeni!

Pozdravljeni!

Posvetovala sem se z zobozdravnikom, ki pravi da gre za karies in da se to zdravi nekako tako da uporabljajo nekakšne premaze za zobke. V tem primeru mora otrok imeti vsaj pet minut odprta usta, da se ta premaz posuši in se ga ne sme požreti. Takšno zdravljenje, pa naj bi bilo pri tako majhnih otrocih težko in da tako ne preostane nič drugega kot da počakamo da zobki postanejo črni in jih potem nadomestijo stalni.

Zanima me kakšen način zdravljenja uporabljate vi in če se res ne da narediti nič, kar ne bi bilo prehudo za otroka.

Hvala za odgovor,

Lp miranda

Spoštovana Miranda,

tudi jaz v takih primerih uporabljam premaze, ki načeto zobovino vsaj malo učvrstijo in, ob dobri higieni, deloma upočasnijo napredovanje kariesa. Premazi, ki jih uporabljam, se posušijo z izpihanim zrakom iz nastavka na zobozdravniškem stolu v 1-2 sekundah (npr. Tubulitec). Zobke je porebno premazati večkrat, npr. enkrat mesečno.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close