Spoštovani!

Imam vprašanje v zvezi z zobom pri svoji hčeri. Zobozdravnik ji je odprl petico zgoraj, tako da se je sčistil gnoj. Sedaj je ostala luknjica, ki pa jo moramo čisti, da hrana tja ne zahaja. Kar je to zelo težko izvedljivo in tudi zelo moteče za tako malega otroka, sedaj si sploh ne upa več jesti normalno, nas zanima ali resnično ni nobene alternative, da se otroku zob kasneje zapre. Sama se spominjam, da sem ravno tako kot otrok dobila plombo na mlečen zob. Zakaj mora v tem primeru ostati zob, odprt dokler ga pač ne zamenja stalni? Zobozdravnik je dejal da je zob mrtev, vendar kako je potem korenina živa in hčero zob boli, ko tja zaide hrana? Resnično smo se trudili in ji umivali zobe,kar včasih ni bilo lahko ker se je zelo upirala. Imela je redne mesečne preglede, enkrat smo čakali na pregled dva meseca in nam res ni jasno kako je prišlo do tega stanja tako hitro.

Najlepše se vam zahvaljujem za vaše mnenje in vas lepo pozdravljam.

Spoštovana OlgaN,

vaše vprašanje se nanaša na odprto mlečno petico, ki jo ima vaša hčerka. Zobozdravnik jo je pustil odprto, da se drenira gnoj skozi zob in vam dal navodila za čiščenje. Verjetno se je za to odločil, ker če bi zob zaprl z zalivko, bi bil pritisk in bolečina v zobku zopet prisotna. Zobe če se le da zapremo in jih dokončno oskrbimo, vendar, če ne gre, se pusti zob odprt in da navodila za čiščenje. Če to ne zaleže je potrebno zobek odstraniti, ker je manj škode pri otroku, če nima mlečnika, ko če ima ves čas prisotna vnetja.
V zobku je očitno prišlo do odmrtja živca in ob razpadu takšnega tkiva nastanejo plini in gnoj in ker se iz zoba ne morejo širiti nikamor, je potrebno zob odpreti, da se vzpostavi drenaža, sicer pacient občuti kljuvajočo bolečino ali pa celo zateče v okolna mehka tkiva.
Glede na to, da je koreninsko zdravljenje pri mlečnih zobeh precej drugačno od tistega pri stalnih, se največkrat zobek pusti odprt oz. se ga izpuli, če dela težave.
Izkušnje kažejo, da ko se mlečni zobek ob odmrtju zobnega živca poskuša zapreti, nastanejo zopet težave in imamo začarani krog težav.
Sprašujete, kako lahko sploh boli, če je zob avitalen oz. “mrtev”, zob je vsekakor odmrl, vendar, če notri zaide košček hrane, se zob zamaši in zopet ni drenaže in bolečina je zopet prisotna.
Glede na to, da karies zaradi anatomije mlečnih zob in strukture zoba poteka dokaj hitro, je možno, da do zahrbtne situacije pride v kratkem času, kljub rednim kontrolam na pol leta .

Želim vam čim manj tovrstnih težav!
Srečno!

Teja Jeras dr. dent. med. Zobozdravstvena ordinacija MOGYdent Dunajska cesta 433 Ljubljana - Črnuče T: 031 433 468 E: [email protected] W: www.mo-gy.si/zobozdravstvo V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda.

New Report

Close