Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Znamenja-šli bi cela familija malo se pokazat za preventivo k dermatologu??

Znamenja-šli bi cela familija malo se pokazat za preventivo k dermatologu??

Načeloma ni noben problem najti samoplačniškega dermatologa, ki ti bo za denar naredil točno to, kar bi ti rada in si lahko mirno narediš tudi ameriški copy-paste. Je pa vprašanje, ali ima strokovno gledano glede na točno tvoje stanje to res smisel in ali nima boljše preživetje ameriških sorodnikov še kakšnih strokovnih specifik. Ugotavljanje melanomov je namreč tako zajebano, da včasih veliko vlogo odigra tudi kanček sreče – čeprav ljudje tega ne slišajo radi.

Natančno tako, kot je rekla Janis in je rečeno že zgoraj. Za denar ti lahko naredijo takšen pregled, da boš kar gledala. Je pa strokovno zelo vprašljivo, če je to potrebno. Ampak, nasedati cirkusu je očitno še vedno bolje kot verjeti strokovnjaku. Kaj čmo, za denar je pač potrebno tudi nekaj cirkusa in nepotrebnih pregledov.

Na levi roki imam 40 znamenj, 40 na desni. Po nogah še ene 70. Na hrbtu niti ne vem. Še kakšnih 30 po trebuhu. Če se še tako zelo trudim, ne morem slediti rasti in spreminjanju vseh, še posebej to velja za znamenja, ki jih ne vidim.

Hja, sicer te nočem razočarat in strašit, ampak veš, melanomi so, kot sem že zgoraj napisala, zelo zajebane stvari, ki jih je včasih kljub strokovnosti in izkušnjam težko ali sploh nemogoče diagnosticirat v fazi, ko še niso razsejani. Zdravnik, ki te vidi enkrat na leto, kar te itak mora, bo imel o tem, kako so znamenja zgledala tri mesece nazaj, normalno še manj pojma kot ti. Še enkrat ponavljam, da se zavedam, da tega nočeš slišat, ampak pri melanomu je žal včasih vse skupaj res stvar sreče oz. nesreče. Ali boš staknila tistega najbolj tipičega, ki se ga ne da spregledat ali pa tistega, ki je atipičen, redek ali skrit, da ga tudi strokovnjak ne bo mogel pravočasno najti za preprečitev razsejanja.

Obstaja en način, ki ga lahko uporabljaš sama: slikanje vseh znamenj na neki redni časovni bazi s fotoaparatom na dovolj veliki ločljivosti in velikosti, da boš lahko spremembe opazila za nazaj, seveda rabiš nekoga, ki ti bo pomagal slikat tista, ki jih sama ne moreš. Danes v dobi digitalcev in računalnikov to ni ravno nekaj nedosegljivega. Svetujem ti tudi, da si redno pregleduješ ustno sluznico in spolovila (kolikor pač lahko, pretiravat ni treba, da ne bo več škode kot koristi).

Dermatologinja, pri kateri sem bila enkrat ali dvakrat, mi je povedala primer ene pacientke, ki je prišla utrujat z znamenjem, s katerim ni bilo na videz čisto nič narobe in ga noben dermatolog ne bi šel odstranjevat. Je težila in težila, da to znamenje mora stran in so ji ga odstranili. Znamenje je dejansko bilo maligno. Dermatologinja pravi, da tega ne more pripisati ničemur drugemu kot šestemu čutu te pacientke. Tako da se zavedam, da je tukaj tudi veliko odvisno od sreče.

Hja, sicer te nočem razočarat in strašit, ampak veš, melanomi so, kot sem že zgoraj napisala, zelo zajebane stvari, ki jih je včasih kljub strokovnosti in izkušnjam težko ali sploh nemogoče diagnosticirat v fazi, ko še niso razsejani. Zdravnik, ki te vidi enkrat na leto, kar te itak mora, bo imel o tem, kako so znamenja zgledala tri mesece nazaj, normalno še manj pojma kot ti. Še enkrat ponavljam, da se zavedam, da tega nočeš slišat, ampak pri melanomu je žal včasih vse skupaj res stvar sreče oz. nesreče. Ali boš staknila tistega najbolj tipičega, ki se ga ne da spregledat ali pa tistega, ki je atipičen, redek ali skrit, da ga tudi strokovnjak ne bo mogel pravočasno najti za preprečitev razsejanja.

Obstaja en način, ki ga lahko uporabljaš sama: slikanje vseh znamenj na neki redni časovni bazi s fotoaparatom na dovolj veliki ločljivosti in velikosti, da boš lahko spremembe opazila za nazaj, seveda rabiš nekoga, ki ti bo pomagal slikat tista, ki jih sama ne moreš. Danes v dobi digitalcev in računalnikov to ni ravno nekaj nedosegljivega. Svetujem ti tudi, da si redno pregleduješ ustno sluznico in spolovila (kolikor pač lahko, pretiravat ni treba, da ne bo več škode kot koristi).[/quote]

Vsak dermatolog, ki zazna sumljivo znamenje, ga bo poslikal in pozval pacienta na kontrolo čez nekaj mesecev, skliko pa shrani v računalniku.

Tako da, prosim ne širite dezinformacij in strahu brez potrebe. Zdravniki še kako dobro vedo glede na anamnezo, glede na tisoče dejavnikov, ki jih oni zelo dobro poznajo, kakšna je verjetnost da se neko navidez nedolžno znamenje spregleda. Dopuščam možnost, da se to dejansko zgodi, vendar, zaupam zdravnikom da dobro vedo svoj posel v veliki večini primerov, oz. so kakšni spregledani melanomi dejansko minimalna izjema.

Je pa po drugi strani res, da prepogosto sami pričakujemo od zdravnikov, da spremlja naše zdravje, kar je popolnoma nelogično. Menda si sam s pomočjo ogledala pogledaš hrbet enkrat na mesec ali tri, in zaznaš vsako spremembo znamenja, velikost, barvo, tudi nova znamenja so lahko sumljiva, pa robovi, skratka…..

ni vse tako črno, kot želiš ti pisat

Moja sumljiva znamenja so bila poslikana že vsaj 3 ali 4x, in to zadnjih 4, 5 let.

Ti klatiš teorijo, jaz pa razlagam prakso. O kateri ti veš bistveno manj od mene.

Tudi jaz imam polno znamenj, ko sem štela, sem jih naštela samo na eni roki 50, potem sem nehala štet in odšla k splošni zdr. sploh mije eno znamenje čudno, ker imam malo svetel rob okoli, prej tega ni bilo, pa mi je rekla, da je normalno znamenje in sem odšla razočarana brez napotnice.

Tudi sama imam veliko znamenj po telesu. Pa mi jih že nekaj let 2x pregleda, pa ni nič tako sumljivega. Nekaj si jih je izbrala in jih opazuje in to na napotnico. Tudi osebni zdravnik mi da vsako leto napotnico brez težav. Zakaj nekateri komplicirajo ne vem,”šparajo” z napotnicami najbrž. Pa saj zato so dermatologi, oni so strokovnjaki za te zadeve. Sploh pa si oni ogledajo znamenje pod povečavo (kako so šele takrat lepa). Mislim, da bi moral imeti vsak, ki to želi možnost do takega pregleda z in na napotnico.

Ti klatiš teorijo, jaz pa razlagam prakso. O kateri ti veš bistveno manj od mene.[/quote]
A dopuščaš možnost, da je tu morda po kakšnem naključju še kakšen zdravnik? Ali si ti edini na tem sistemu?

New Report

Close