Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Zobna protetika Zlomljena dvojka zgoraj

Zlomljena dvojka zgoraj

Pozdravljeni!
Zlomil se mi je zob, 2 zgoraj. Zob je bil predhodno že zdravljen pred 20 leti, bila je narejena polnitev živčnega kanala, bolečin od takrat nisem imela in tudi zdaj zob ni boleč. Polnitev naj bi bila dobra in tesna, ponovno zdravljenje naj ne bi bilo potrebno. Korenina naj ne bi imela razpoke.
Pri obisku različnih zobozdravnikov sem dobila 2 različni mnenji glede popravila. Prvi zobozdravnik pravi, da je nujno potrebno narediti zlat zatič, ker naj bi bilo premalo ostale krone zoba in bi se zob s frc zatičem lahko zlomil, drugi zobozdravnik pa pravi, da se zlati zatiči ne uporabljajo več in da se brez težav lahko vstavi frc zatič.
Želim si, da je izgled čim bolj estetski, seveda pa si ne želim, da se zob zlomi. Zdaj sem zmedena, saj imam 2 nasprotni si mnenji.
Kako je z dograjevanjem zobne krone, ali morda to pomaga k boljši izvedbi?
Ali je morda razlika v tem, kako se naredi frc zatič, ali obstajajo različno kvalitetni? Na kaj moram biti pozorna pri izbiri načina popravila zoba, pa tudi pri izbiri zobozdravnika in zobnega tehnika?
Hvala za vaše odgovore.

Pozdravljeni,
načeloma velja v medicini, da uporaljamo preizkušene metode, dokler nimamo neizpodbitnih dokazov, da je nova metoda boljša. Ravno zato so danes pri res obsežnih izgubah kronskega dela zobovine mnenja deljena. Vemo da liti, na bazi zlata izdelani zatički funkcionirajo dobro, da je prenos sil (spoh če so cementirai adhezivno) v fizikalnih modelih boljši kot pri kompozitnih zatičkih, a trenutno ne vemo, ali ima ta podatek tudi zares klinično relevanco. Ali je za v usta, kjer delamo zatiček na zelo oslabljenem zobu, kjer je možnost neuspeha zaradi tega dejstva tako velika, resnično pomemben faktor material zatička. To vam lahko odgovorim. Kaj bi naredila sebi? Ne vem. Verjetno individualnega, litega zlatega, ga cementirala adhezivno čez pa oskrbela s cirkonijevo krono, ki je barva zobovine spodaj ne moti. V resnici pa imata oba zobozdravnika prav, vi se odločite za tistega, ki vam daje večji občutek zaupanja.
LP Andreja

New Report

Close