Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina zlom stegnenice

zlom stegnenice

Pozdravljeni,

kot mi je svetoval Primož, se s svojim vprašanjem obračam na vas. Letos poleti (julija) sem si zlomila stegnenico in imam sedaj vstavljen povrtan žebelj, hodim z berglami itd. Stvar se – po besedah moje travmatologinje – dobro celi (in tudi sama opažam, da gre na bolje), vendar pa me muči nekaj stvari, ki jih na kontrolah ne zvem, ker enostavno ni časa za malo daljši pogovor, čeprav je zdravnica sicer zelo prijazna in zavzeta. Upam, da se bo našel kdo, ki bi mi lahko odgovoril na spodnji vprašanji.
1. v kolikšnem času se kost ponovno zaraste in koliko časa bom morala imeti vstavljen žebelj?
2. ali bom lahko – dokler imam žebelj v kosti – normalno športno aktivna (v mislih imam predvsem kolesarjenje, planinarjenje, pohodništvo)? Ali lahko pričakujem, da bo to že od spomladi dalje (do februarja še imam bergle, čeprav lahko po stanovanju že hodim brez in nogo normalno obremenjujem)?

Hvala za odgovore in lep pozdrav,

Alenka

Spoštovani!

Seveda bi vam na omenjena vprašanja veliko bolj kompetentno lahko odgovorila travmatologinja, pa naj vseeno poizkusim: Žebelj, če prav razumem, gre za medularni žebelj, tj. neke vrste vstavek v samo votlino kosti, bo ostal v kosti trajno. Zaradi tega vaše aktivnosti ne bodo nič okrnjene. Problem bodo le nekatere diagnostične preiskave, ki jih ne boste mogli opraviti v primeru drugih bolezni, npr. magnetna resonanca. Kost se praviloma zaraste v do šest tednih, včasih pa gre zaradi odloženega zdravljenja zaradi različnih razlogov za podaljšano celjenje, ki pa ni časovno omejeno. Verjetno je bi zlom kosti v obliki delcev ali spiralen, ali prečen, kar je zahtevalo vstavitev žeblja in sedaj z rentgenskimi posnetki spremljajo zaraščanje kosti. Verjetno boste morali naslednje leto rezervirati za dokončno okrevanje.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close