Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Zlom ključnice pri otroku

Zlom ključnice pri otroku

Zlom ključnice.

Štiriletni sin si je zlomil ključnico. Ker se odpravljamo na morje, nas zanima, če obstaja kaka nepremočljiva imobilizacija pri zlomu ključnice (sedaj ima izdelano iz povojev) in ali se en teden po zlomu sploh lahko kopa.

Hvala in lep pozdrav Matjaž Nekrep

Spoštovani g. Matjaž!

Vsak zlom kosti potrebuje za to, da se zaraste v položaju, ki čim bolj ustreza razmeram pred poškodbo, vsaj tri nujne pogoje: Prelomljena konca se morata prilegajoče stikati na čim večjem možnem delu svoje površine, da lahko pride do kostne pregradnje in ponovne zakostenitve zlomljenega ali počenega dela. To ste dosegli z obiskom pri kirurgu, ki je (če je bilo potrebno) naravnal zlom in ga imobiliziral z oprtmi, ki jih omenjate. Imobilizacija (narediti negibljivo) zagotavlja, da se konca stalno čim tesneje stikata. Le tako je omogočeno celjenje kosti. Tretji pogoj pa je čas. Celjenja kosti ni moč prehiteti, lahko pa se ga podaljša. Najpogostejši vzrok za zapoznelo celjeje je nezadosten stik med odlomkoma, ker ju zaradi zdrobljenih koncev kosti ni bilo mogoče naravnati, najpogosteje pa zaradi nezadostne imobilizacije, oziroma zaradi nemirovanja prizadetega dela kosti. Minimalni čas mirovanja je tri tedne, oziroma vsaj do prve kontrole pri kirurgu, ko preveri, če celjenje poteka po pričakovanjih. V primeru, da vas niso naročili na kontrolo, pa so vam verjetno svetovali čas mirovanja.

Ob uporabi oprti je roka prosto gibljiva od ramena navzdol, od tod verjetno izvira želja, da bi vaš štiriletnik lahko “čofal” po vodi, ker intenzivno verjetno še ne plava kot odrasli, ki plavanja verjetno ne bi niti zmogli s tako poškodbo. Ni mi poznana nepremočljiva oprt. Lahko si pomagate tako, da sami (ali ob pomoči medicinske sestre ali zdravnika) naredite enako oprt sami. Ko sin eno zmoči, jo preprosto zamenjate s suho. Namesto povojev lahko uporabite trikotne rute, ki se jih brez težav lahko pere (tudi v pralnem stroju). Prav pa je, da sin nosi oprt čim več časa, tudi, ko ga boste dali v bazenček ali vodo.

Janko Kersnik

New Report

Close