Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Zlatenica pri novorojenčku

Zlatenica pri novorojenčku

Pozdravljeni,

nasa punčka rojena 14 dni prezgodaj ima zlatenico, sicer v blagi obliki saj so nas iz porodnišnice vseeno izpustili po 3 dneh. Je precej zaspanka, za hranjenje jo večinoma moramo zbujati, ampak vedno lepo vse poje, se dojimo in pa tudi dodajamo AM. Ali ta zaspanost potem tudi mine, ko zlatenica izgine? Ali moramo biti še na kaj pozorni?

Kot prvo – zlatenica ne povzroča zaspanosti, pač pa jo prezgodnje rojstvo – ti novorojenčki so vseeno manj zreli in zato zaspančki. Kar mine z dozorevanjem, praviloma v nekaj tednih.

Zlatenica je posledica nezrelega mehanizma za izločanje bilirubina, rumenega pigmenta, ki nastane ob razgradnji hemoglobina iz odvečnih rdečih krvničk (plod “živi” v maternici v relativnem pomanjkanju kisika, zato si namnoži rdeče krvničke). Ta je sprva netopen v vodi (imenujemo ga nekonjugirani), izloča se lahko le z blatom; po “konjugaciji” v jetrih pa postane topen in ga dojenček polula ter tako sam opravi s svojo zlatenico. Zmerne vrednosti nekonjugiranega bilirubina so celo koristne – saj je močan antioksidant in tako zaščiti nezrele organe pred poškodbami zaradi prostih radikalov kisika. Dojenčki, rojeni pred rokom, pa imajo še malce bolj nezrele mehanizme konjugacije v jetrih, zato je pri njih zlatenica podaljšana.

Skratka – zlatenica ni kriva za zaspanost vaše dojenčice in bo izvenela v nekaj tednih. Prav tako bo prešla “zaspanost” – a si ne želite, da prekmalu, saj se bo takrat pred obrokom zbudujala in se neumorno drla :-).

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Lahko potrdim iz lastnih izkušenj. Imamo 5 mesečnico, ki je imela kar močno zlatenico 2 polna meseca in je nato izvenela. Bila je tudi zaspanec skoraj do nekje 4-tega meseca nato pa so se stvari zasukale. Izkoristite ta čas in si napolnite baterije ;).

Ni kaj dodati 🙂

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close