živo srebro
a mi lahko kdo pove kako nevarno je živo srebro, namreč včeraj sem razbila termometer za temperturo merit, pa so mi vse kuglice živega srebra ušle ven iz termometra,sem takoj vse pometla in še posesala, vendar me malo skrbi, ker nevem ali je še kje kakšna ostala, in kako nevarno je živo srebro, glede na to da sem ga razbila v sobi zraven postelje,…prebrala pa sem na netu da je zelo zelo nevarno, kajti naj bi imelo veliko škodljivih stvari vsebi, ki iz živega srebra izhlapijo in so zelo strupene,…kaj predlagate?
hvala za vse odgovore že v naprej
http://lastovka.wordpress.com/2007/03/19/ko-poci-zivosrebrni-termometer-ali-pa-ga-poje-otrok/
ampak sesalec in metla sta bila pa vseeno najslabša možnost od vseh
No naj te potolažim da se motiš,…ta voda ni šla v wc niti ko sem pometla nisemstresla v navaden zbiralnik smeti,…ampak imamo pred hišo posebni zbiralnik, za kakšne nevarne snovi, k ga 2 tedensko praznejo, tako da sem smeti dala v 2 plastični vrečki, še pred tem v kartonasto,vodo pa sem iz sesalca zlila v psebno vedro jo zaprla in oboje odnesla v ta posebni zbiralnik, tako da ne skrbi, odpadna voda je na varnem glede taga dogodka, ža pa nismo vsi tako inteligentni kot ti da, da vemo takoj kaj storit, vsaka šola nekaj stane,..sicer pa kot si sama rekla,..kar je je,..in žal se ne da popraviti, pa tudi nalašč nisem tega naredila, tako da easy.
lp
Mah, eni pa tudi paniko zganjate za vsako figo:)
Kolikokrat se je pri nas razbil termometer – mama je polovila tisto srebro in vrgla stran – ja, ekološko zavedni takrat pač nismo bili, jebiga, samo nikomur nikoli nič ni bilo. Pa ni bilo nobenih cunj pred usta pa okna odpirat pa…ma dejte. Mama je samo pazila, da tega ni noben z golo roko prijel ali dal v usta. Koliko pa je živega srebra v tistem termometru, no. saj ni ciankalij, madona.
pač ja, seveda se mu izogibamo, a zdaj pa paniko zganjat pa tudi ni treba.
POZABI!
Živo srebro je samo nevarno če se absorbira skozi dihala(hg hlapi) ali kožo , torej vstopi v krvni obtok…iz prebavil se težko absorbira, torej oralno sploh ni tako zelo toksičen…Glorija, živo srebro se sicer absorbira skozi kožo, vendar ga je termometrih tako malo da bi si ga morali dobesedno vsiljevati v pljuča da bi prišlo do zastrupitve…sam sem namenoma razbil star termometer ker sem delal živosrebrov fulminat, tako malo ga je da mi je bilo škoda kisline za sintezo…
Mene pa neki zello skrbi vem da sm prsu 3 leta kasnej nato stran ampak res bi rabu odgovor.No men se je tut razbil termometer.Živo srebro sem gledal zelo blizu ker je bio zanimivo.Najprej sem z krpo brisal ampak nisem nic ujel ker živega srebra nisem v življenju videl,nato sem posesal.odstranil sem vrečko in za 5 minut zračil. Ali se mi bo kaj zgodilo ali bom zbolel zaradi hlapov ki sem jih udihoval.Prosim odgovor čim prej ker me res skrbi.